Ray-ban

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Ray-ban στα Αγγλικά, ή Ρέι-μπαν στα Ελληνικά, ή Απαγόρευση-ακτίνας στα Αλβανικά, ή Ray-banis στα Λατινικά είναι ένα πουλί. Τι πουλί; Φωτεινό και με έντονα χρώματα. Αντανακλά το φως και προκαλεί βροχή. Γι' αυτό, προσέξτε το!

Εμφανίζεται πολύ συχνά σε αστικά περιβάλλοντα, με τελευταία του εμφάνιση στην πόλη του Ηρακλείου και συγκεκριμένα περιοχή Μασταμπά και Κνωσσού. Σε περίπτωση που το εντοπίσετε, πλησιάστε το, προσεγγίστε το, ίσως σας τραγουδήσει κι όλας.

Θεωρείται από πολλούς σύμβολο γαμιστερότητας, κάτι το οποίο - αν και μη επιβεβαιωμένο από την επιστημονική κοινότητα - οφείλεται στον πρόγονό του.

Ιστορία - λαογραφία[επεξεργασία]

Χωρίς τίτλο.jpg
Μία σπάνια φωτογραφία του πουλιού Πεισεσύ, ένα σούρουπο έξω από κάποια Ντισκοτέκ

Πρόγονος του είδους αυτού είναι ένα πολύ γνωστό πουλί, το Πεισεσύ. Ο μύθος αναφέρει ότι ο πρόγονος αυτός ζούσε κυρίως στην πρωτεύουσα, την Αθήνα, και δεν είχε έντονη δραστηριότητα με το φως της ημέρας. Ως νυχτόβιος οργανισμός, ο κόσμος τον εντόπιζε κυρίως το βράδυ και τα μέρη με μεγαλύτερη πιθανότητα να το πετύχεις ήταν οι Ντισκοτέκ της πόλης. Η γνωστή από πολλούς λοιπούς αστικούς μύθους Μπαρμπαρέλα αποτελούσε το στέκι του. Επιπλέον μύθοι αναφέρουν ότι στο ίδιο στέκι σύχναζε και ο γνωστός σε όλο το πανελλήνιο Πάνος. Είναι σίγουρο πια ότι η φράση "Hey Πεισεσύ, είσαι γαμάτος." βγήκε από το στόμα του Πάνου, ο οποίος μόλις είχε γυρίσει από το ταξίδι του στην χώρα των Βάσκων. Το τελος των 80s έφερε την παρακμή της ντισκοκούλτουρας και οι Ντισκοτέκ σιγά-σιγά μεταλλαχθηκαν σε Ντισκοτεκέδες, στους οποιους μαζευονταν νεαροί φίλοι της μουσικης Grunge και διασκέδαζαν πίνοντας χασίς και αυτοκτονόντας. Τα άμοιρα Πεισεσύ έχασαν το ζωτικό τους χώρο. Οι θαμώνες των Ντισκοτεκέδων δεν άφηναν Πεισεσύ να ζυγώσει ουτε στα 50 μέτρα και συχνά άκουγε κανείς την κραυγή: ΡΕΪΙΙΙ! BANNED! (μτφ. ΡΕΪΙΙΙ! ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ!) όταν καποιο δύσμοιρο πουλι Πεισεσύ εμφανιζόταν στον ορίζοντα.

Η φύση όμως δε θα άφηνε να εξαφανιστεί το πλάσμα που κατάφερε να κέρδισει την εκτίμηση και το θαυμασμό του γαμάτου Πάνου. Έτσι το Πεισεσύ εξελιχθήκε, ή μεταλλάχθηκε, ή τσαλάκωσε την εικόνα του (παραμενοντας όμως γαμάτο όπως τόνισε, ή θύμισε, ή δίδαξε ο Πάνος καποια στιγμή σε ένα PSY-Trance Party το '95) και επανεμφανίστηκε στη νυχτερινή Αθήνα.

Το πρωην Πεισεσύ πήρε το όνομα Ray-ban για να μη ξεχνά τη βλάχικη, γεματη μίσος και ελιτισμό κραυγή "ΡΕΪΙΙΙ! BANNED!" και την παρ ολίγον εξαφάνισή του αλλά και για να θυμίζει στον κόσμο πως το κόλλημα με τη Disco μπορει και να αποβει μοιραίο.

Τα παρακάτω φωτογραφικά ντοκουμέντα φανερώνουν την εξέλιξη των Πεισεσύ σε Ray-ban. Στην πρώτη φωτό βλέπουμε ενα υβρίδιο Πεισεσύ και Ray-ban. Είναι η περίοδος των διωγμών από τους Ντισκοτεκέδες, το συγκεκριμένο πτηνό έχει καμουφλαριστεί με σκούρα χρώματα και Grunge Style για να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Στη δεύτερη φωτό βλέπουμε ένα πρώιμο Ray-ban. Χαλαρό πια το πτηνό της φωτό μας σχηματίζει με τα δάχτυλα το σήμα της πτήσης των Ray-ban. Το είδος δε κινδυνεύει πια και το μεγαλειώδες ταξίδι μόλις ξεκινά. Στην τελευταία φωτό βλέπουμε ενα μοντέρνο Ray-ban στο φυσικό του χώρο, το Dancefloor. Οι σκοτεινές επόχες των διωγμών είναι πια μακριά αλλά τα Ray-ban δεν ξεχνούν την ιστορία τους. Το συγκεκριμένο πτηνό φορά μία από τις παραλλαγές της παραδοσιακής φορεσιάς και χορεύει τον πολεμικό χορό των προγόνων του, των Πεισεσύ. Το βαμμένο μάτι συμβολίζει τις σακούλες κάτω από τα μάτια, παράσημα απο τις ολονυκτίες στις Ντισκοτέκ. Τα ακουστικά, που συμβολίζουν τη μάχη και το θάνατο όταν είναι φορεμένα κανονικά, δηλώνουν την ειρήνη ανάμεσα στα Ray-ban και τα υπόλοιπα Party Animals όταν αφήνονται κρεμασμένα στο λαιμό.

Πεισεσύ.jpeg Ray-ban.jpeg Πεισεσύ σε φασσσ.jpeg