Iron Maiden
“Εσείς είστε εσείς;”
~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τους Iron Maiden
“Εμείς είμαστε εμείς. Εσύ είσαι εσύ;”
- Iron Maiden για τον Όσκαρ Ουάιλντ
“Τώρα πέσαμε σε... σε... σε... σε... σε μια συζήτηση για το Παράδοξο του Είναι;”
~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τους Iron Maiden
“Δεν ξέρουμε, είναι Παράδοξο...”
- Iron Maiden για τον Όσκαρ Ουάιλντ
Μέλη[επεξεργασία]
Καπετάν Χαρούλης(μπάσο) Ιωάννης Γέρακας η Ιανίκας Γκέρης η Γιαννης Γέρος(μπουζουκοκίθαρο) Δαυίδ Μουραίος (μπουζουκοκίθαρο) Ανδριανός Σμίθης (μπουζουκοκίθαρο και φωνητικά) Νίκος ΜακΕγκέφαλος (τούμπανα) Βρασίδας Πουτσαμεσαγιός (φωνητικά σειρήνας)
Ποιοι είναι;[επεξεργασία]
Οι Iron Maiden, γνωστοί και Η Σιδηρά Παρθένα καθώς και ως οι Σιδερένιοι Μαϊντανοί, έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από τους τροβαδούρους του μεσαίωνα οι οποίοι για μέρες κλείνονταν σε ένα συμπαθητικό κουτί που ονομάζονταν σιδηρά
παρθένα, εκεί μέσα με τη βοήθεια καρφιών η φωνή τους έφτανε σε ξεχωριστά ύψη και γινόταν απολαυστικότερη. Είναι φανερά επηρρεασμένοι από το κίνημα που δημιούργησε αυτή η συσκευή (που οι κακόβουλοι την λένε βασανιστήριο), κάτι που φαίνεται και στον στίχο τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο στίχος "η σιδερένια παρθένα θα σε πιάσει όπου κι αν πας" που φανερώνει τον ζήλο των μεσαιωνικών δασκάλων μουσικής για τη βελτίωση της φωνής των μαθητών τους. Μεγαλύτερος μελετητής του κινήματος αυτού είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Βρασίδα Πουτσαμεσαγιού (Dickinson), που είναι και μακρινό ξαδερφάκι του μεγάλου Γιάννη Πουλόπουλου, που δήθεν καταγόταν από τον Πόντο, απ'όπου δήθεν δέχτηκε την περισσότερη από την δήθεν εξάσκηση του, τραγουδώντας δήθεν ποντιακά δήθεν τραγούδια και δήθεν ακολουθώντας το δήθεν όνειρό του να γίνει δήθεν τραγουδιστής ενός βαρυμεταλικού συγκροτήματος, βρέθηκε κάτω από την δήθεν καθοδήγηση ενός δήθεν τυφλού κιθαροπιανίστα, ο οποίος δήθεν τον έφερε σε δήθεν επαφή με το βαρυμεταλικό συγκρότημα.
Τελικά ιδρυτής της μπάντας είναι ο Σταύρος Χάρης ο οποίος έπαιζε τόσο άθλια κιθάρα που του απαγόρευσαν να παίζει πάνω από κάποια ηχητική συχνότητα και έτσι αυτός για να κάνει το κέφι του άρχισε να παίζει μπάσο. Αρχηγοί κιθαρίστες της μπάντας (Lead Guitarists) είναι ο Δαυίδ Μουραίος όπως και ο Ανδριανός Σμίθης. Ρυθμικός κιθαρίστας (Rhythm Guitarist) της μπάντας και αναπληρωματικό μέλος, ταχυδακτυλουργός - showman με ειδικότητα στις κωλοτούμπες είναι ο Ιανίκας Γκέρης (Γκερίδης είναι το πραγματικό του, κατάγεται από τον Πόντο. Στα και καλά τύμπανα είναι ο Νίκος ΜακΕγκέφαλος (το πραγματικό του όνομα ήταν Μιχάλης Εγκεφαλάκος, κατάγεται από Μάνη, όμως το άλλαξε γιατί είχε για κατοικίδιο μία χρυσόμυγα την οποία φώναζε Νίκο έτσι τον φωνάζαν και αυτόν Νίκο. Το "Μακ" είναι γιατί είναι θαυμαστής του Σκρουτζ Μακ Ντακ.) Στις ζωντανές εμφανίσεις τους, στα άλμπουμ τους και στα βίντεο κλιπς τους εμφανίζεται και η Θάτσερ (a.k.a. Eddie) ντυμένη και εξοπλισμένη με σκληροπυρηνικά και πολύ χέβι αξεσουάρ.
Δι Έρλυ Ντέιζ[επεξεργασία]
Οι Iron Maiden ξεκίνησαν την καριέρα τους ως μια tribute μπάντα στην μεγάλη φωνή του Βρετανικού Heavy Metal, Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία είναι και περισσότερο γνωστή ως "Σιδηρά Κυρία". Η αγάπη των Maiden προς την θείτσα Μάργκαρετ φαίνεται κι από την μασκότ του συγκροτήματος, τον Eddie, ο οποιος παρουσιάζει εμφανή ομοιότητα με την "Σιδηρά Κυρία" της Βρετανίας. Αρχηγός του συγκροτήματος ήτο ένας ποδοσφαιριστής γνωστός μονο με το όνομα "Ο Χάρης" ο οποίος έχει και το περίφημο πατσατζίδικο στο Μαντζ(άρο)εστερ " Ο Χάρης βγήκε παγανιά". Είναι γνωστό βέβαια πως ο Χάρης έχει γραψει όλα σχεδόν τα τραγούδια τους για αυτό και μοιάζουν τα riff των μπουζουκιών καθώς και τα solarismata των μπαγλαμάδων.
Οι Iron Maiden ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία με εμφανή προβλήματα στην επιλογή ρούχων και κομμώσεων. Στα πρώτα δυο σιντί τους φρόντμαν της μπάντας ήτο ο Παυλος Ανδρονικάκης γνωστός στη Κρήτη και ως Παύλος τση'Άννας. Βέβαια αυτός ήθελε να ηχογραφεί μόνο μαντινάδες τις οποίες στη συνέχεια δε μπορούσε να εκτελέσει σωστά στα λάιβ αφού ως γνωστόν είχε πρόβλημα με τη ρακή και το ζωνιανό. Γνωστές μαντινάδες από εκείνη την περίοδο των Μέηντεν είναι οι : "Οργόπαιδο", "Ο Φαντομάς τση Όπερας" και το "Τρέχοντας Ξαμολυτοί". Μετά από αυτό ο Παυλής έφυγε για να ακολουθήσει το όνειρό του να γίνει δοκιμαστής χάμπουργκερ στο εξωτερικό. Στον τρίτο δίσκο, στην παρέα προστέθηκε ο πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης πιλότος σε ελικόπτερο διάσωσης βουβάλων και τροβαδούρος Βρασίδας Πουτσαμεσαγιός, μακρινός φτωχός συγγενής του Γιάννη Πουλόπουλου (απο κεί φαίνεται το τραγουδιστικό ταλέντο της οικογένειας Πουλόπουλων). Ο τρίτος δίσκος ονόματι Ο Αριθμός του Θηρίου ήταν ολόψυχα αφιερωμένο εις τον Κυριο αλλά ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων απο μέρους της Ελένης Λουκά, η οποία επιθυμούσε διακαιώς να συμμετέχει στο εν λόγω εγχείρημα ως guest (θα έπαιζε τον ρόλο του θηρίου του ανήμερου). Αμέσως ξεκίνησε εκστρατεία εναντίον του συγκροτήματος με τους οπαδούς της να επιδίδωνται σε δισκοβολία με τα σιντί της μπάντας κ΄την ομάδα του Παπατσάκαλου να σκορπίζει κυριολεκτικά τους Παπαροκάδες στον τελικό της δισκοβολίας.
Δι Μιντλ Ντέιζ[επεξεργασία]
Απτόητη η μπάντα συνέχιζε την σημαντική καλλιτεχνική της διαδρομή με ευφάνταστους τίτλους δισκων οπως ο Ισχυοδούλος και ο Έβδομος Υιός Ενός Έβδομου Υιού ξεπερνώντας τους δασκάλους της.
Αυτοί οι δίσκοι ήταν βαθειά επηρεασμένοι από την παράδοση της Ηπείρου. Μια επιρροή που ξεκίνησε μετά την επίσκεψη του συγκροτήματος στον ξάδελφο του Βρασίδα Πουτσαμεσαγιού, Γιάννη Πουλόπουλο. Τότε, καθώς γύρναγαν από πανηγύρι σε πανηγύρι, είδαν να παίζει στη σκηνή ο Αλέξανδρος, ο μέγας κλαριντζής της Ηπείρου. Μαγεμένοι από το βαρυμεταλικό κλαρίνο του και την άψογη τεχνική του του πρότειναν να συνεργαστεί μαζί τους και να τους βοηθήσει στη σύνθεση των νέων τραγουδιών. Αυτός δέχτηκε και έτσι ξεκίνησε μια γόνιμη συνεργασία που έδωσε σπουδαία τραγούδια με κορυφαίο το Αλέξανδρος ο Μέγας που περιγράφει τα κατορθώματα του κλαριντζή.
Δυο δίσκους αργότερα παρατηρείται διάσπαση στο συγκρότημα: ο Βρασίδας αποχωρεί μετα την απόρριψη της απαίτησης του να αλλαξει το συγκρότημα ρουχα και να περιποιηθει λίγο τα μαλλιά του. Ο Χάρης δηλώνει την απόλυτη αφοσίωση του στα ζεβρέ παντελόνια και αντικαθιστά τον Πουλόπουλο με κάποιον άλλο. Αυτός ο κάποιος άλλος είχε ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα: ήταν άγνωστος στην μάνα του και η απόδοσή του ως τροβαδούρου τον έκανε ακόμα πιο άγνωστο, με αποτέλεσμα τα τραγούδια της μπάντας να γίνουν πρώτα σουξεδάκια μόνο στην Χώρα του Ποτέ και στην παρέα του Πίτερ Παν.
Δι Λάττερ Ντέιζ[επεξεργασία]
ΟΒρασίδας Πουτσομεσαγιόςμετά απο μοναχικές περιπλανήσεις προσκαλείται σε εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου όπου και αφηγείται τα βάσανά του και την πικρία του για την αποχώρηση απο τους Iron Maiden την ίδια στιγμή που η Βροχοπούλου έλεγε και αυτή τον πόνο της για τον Αλβανό και άρχισαν να σπαράζουν και οι δυο σαν σειρήνες με τον εναν να κάνει συμπαράσταση στον άλλον και την Ρούλα να του υπόσχεται τζιπ αν της φέρει αλυσοδεμένο τον Φραν. Την κρίσιμη αυτή στιγμή γίνεται το απίστευτο ... Ο Χάρης κάνει άμεση τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή και τα μηχανάκια της AGB σπάνε. Μπροστά στα μάτια 1.000.000.000 τηλεθεατών ο Βρούκιος και ο Χάρης συμφιλιώνονται και ο Πούλος ξαναγίνεται μέλος της μπάντας. Κόβει τα μαλλιά του, ενώ ο Χάρης υποχωρει: εγκαταλείπει τα ζεβρέ παντελόνια για τα σορτσάκια. Επίσης, ως οπαδοί του δόγματος "οσο περισσότεροι είμαστε στην παρέα τοσο μεγαλύτερος ο χαβαλές", προσθέτουν τρίτο κιθαρίστα. Πλέον, συνεχίζουν την καριέρα τους και φιλοδοξούν να φτάσουν σε αριθμό δίσκων την Απόλυτη Ελληνίδα Σταρ, Σάσα Μπάστα ...
Δι φιούτσερ ντειζ[επεξεργασία]
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μεσημεριανής μελέτης οι σιδερένιοι μαϊντανοί θα συνεχίσουν να ειναι πρώτοι στο κίνημα αντιβιγκανισμού, μιας και φοβούνται μην τους φάνε και θα συνεχίσουν την μουσικη τους καριέρα βγάζοντας ακομα περισσότερες αηδίες καταρρίπτοντας καθε ρεκόρ αηδιας αλλα τι να κανουμε, τους εχει πιασει η Γεροντική άνοια και δεν θυμούνται πως ηδη εχουν βγαλει μαλακιες (και πρεπει να επιστρέψουν παλι στα καλα). Και την επομενη εβδομαδα θα τους βάλουμε σε κλήρωση μαζι με μια μερσεντες Τηλεφωνήστε τωρα στο 666 666 και θα γίνουν δικοί σας
Δισκογραφία[επεξεργασία]
Σιδηρά Παρθένος (1980)
Δολοφόνοι (1981)
Ο Αριθμός του Θηρίου (δηλαδή 665,9358761452017) (1982)
Κομμάτι του Μυαλού (1983)
Ισχυοδούλος (βγήκε και ως Δυναμόσκλαβος σε κάποιες χώρες) (1984)
Κάπου στον Χρόνο (1986)
Ο Έβδομος Υιός του Έβδομου Υιού (1988)
Καμία Προσευχή για Αυτόν που Πεθαίνει (1990)
Φόβος για το Σκοτάδι (1992)
Ο Παράγων Χ (1995)
Εικονικό Ένδεκα (1998)
Σεντζουζου (2020)
Γενναίος Νέος Κόσμος (2000)
Χορός του Θανάτου (2003)
Ένα Ζήτημα Ζωής και Θανάτου (2006)
Το Τελευταίο Συνορο (2010)
Το βιβλίο των ψυχών (2015) Πολλοί λένε οτι σκατεψαν με αυτό το βιβλίο... Αλλά στην πραγματικότητα ξαναγύρισαν στα παλιά ένδοξα χρονιά του Παράγων X
Κόβερ Μπάντς[επεξεργασία]
Χάλκυνες Πουτάνες: Πρόκειτε για το κόβερ συγγροτημα των, Μωάμεθ Εμπαμέσαγιος(Muhhamad Getinson) στα φωνιτηκά,νταούλια,κιθαροκάτι,βιολοντσελα και του Κώστα Έμπενεγιούτσο (Gus Getinyoutsos) στη μπασαβιόλα και τους οργασμούς.Δημιουργήθηκαν 6 χρονια μετα τους Αιρον Μαιντεν και εκαναν την πρωτη τους εμφανιση μετα την ισβολή των Βρίλ στα βιβλιοπολεία του Άδωνη Γεωργιάδη, με τον δισκο δε κρεατσουρ Εμ. Ενας δισκος με πολλες αναφωρες στο προσωπο του ακατανομαστου Κ.Μ.Σημερα κανουν διαφωρα τουρς(ια) με τον δισκο τεμετερον οφ μπλαιντ εντ ντεφ ο οποιος εγινα 666απλα τσιγγινος