Φρικηπαίδεια:Πνευματικά δικαιώματα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η άδεια που χρησιμοποιεί η Φρικηπαίδεια επιτρέπει ελεύθερη πρόσβαση στο περιεχόμενο με τρόπο παρόμοιο με εκείνο που επιτρέπει ελεύθερη χρήση στο ελεύθερο λογισμικό. Δηλαδή, το περιεχόμενο μπορεί να αντιγραφεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί εφόσον η νέα έκδοση προσφέρει τις ίδιες ελευθερίες σε άλλους και αναγνωρίζει τους συγγραφείς του άρθρου στην (ένας σύνδεσμος προς το άρθρο ικανοποιεί αυτό τον σκοπό). Συνεπώς τα άρθρα θα παραμείνουν για πάντα ελεύθερα από οποιονδήποτε σύμφωνα με ορισμένους περιορισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους υπάρχουν για να εξασφαλίσουν την ελευθερία αυτή.

Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών, τα κείμενα που περιλαμβάνονται στην Φρικηπαίδεια προσφέρονται στο κοινό υπό την Άδεια Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU (GFDL).

Παραχωρείται η άδεια για αντιγραφή, διανομή και/ή τροποποίηση αυτού του κειμένου κάτω από τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU, Έκδοση 1.2 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοση δημοσιευμένη από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού· χωρίς Απαράλαχτους Τομείς, χωρίς Κείμενα Μπροστά Εξωφύλλου, και χωρίς Κείμενα Πίσω Εξωφύλλου.

Το αγγλικό κείμενο της GFDL είναι το μοναδικό νομικά δεσμευτικό κείμενο.

Αμετάβλητα αντίγραφα

Ανεξάρτητα άρθρα ή όλο το περιεχόμενο της Φρικηπαίδειας μπορεί χωρίς εξαίρεση να τυπωθεί ή εκδοθεί ηλεκτρονικά. Θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν η ενότητα 2 της GFDL. Το αντίγραφο πρέπει να βρίσκεται ολόκληρο, ειδικά το ιστορικό αλλαγών (με τα ονόματα των συντακτών που συμμετείχαν στο έγγραφο) πρέπει να αντιγραφεί και αυτό.

Τροποποιήσεις

Αν μέρη από ένα άρθρο τροποιηθούν, τότε πρέπει να ληφθεί υπ'όψιν η ενότητα 4 της GFDL. Ειδικότερα πρέπει να παραχωρούνται τα παρακάτω:

  • Η τροποποιημένη έκδοση του νέου έργου πρέπει να εκδοθεί πάλι με την GFDL.
  • Πρέπει να αναφέρονται οι συντάκτες των προηγούμενων εκδόσεων.
  • Πρέπει να παραχωρείται ένα "Διάφανο Αντίγραφο" (στην περίπτωση ενός άρθρου της Φρικηπαίδειας, το κείμενό του σε μορφή wiki, HTML ή άλλη μορφή ανάγνωσης, της οποίας οι προδιαγραφές είναι ελεύθερα διαθέσιμες).

Πρακτική εφαρμογή σε διαδικτυακά μέσα

Στην περίπτωση μια διαδικτυακής έκδοσης των περιεχομένων της Φρικηπαίδειας υπάρχει μια ανεπίσημη "συμφωνία κυρίων": Συνήθως οι συντάκτες συμφωνούν αντί για μια επακριβή ερμηνεία της άδειας (φυσικό αντίγραφο όλων των σχετικών στοιχείων, παραχώρηση αντιγράφου) να τοποθετηθεί κάτω από το κάθε άρθρο μία πρόταση που να δηλώνει ότι το άρθρο (ή και μια εικόνα) προέρχεται από την Φρικηπαίδεια, παρέχοντας έναν σύνδεσμο στο άρθρο και στο ιστορικό του.

Πρακτική εφαρμογή σε έντυπα μέσα

Για χρήση του περιεχομένου της Φρικηπαίδειας σε έντυπη μορφή, δεν έχουν συνταχθεί οδηγίες, ακόμη. Μπορούν να γίνουν προτάσεις στην σελίδα συζήτησης.

Προς το παρόν θεωρείται δεδομένο ότι σε έντυπες εκδόσεις, η GFDL πρέπει να τυπωθεί, και δεν αρκεί ο σύνδεσμος προς μια δικτυακή έκδοση της άδειας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι για παράδειγμα σχετικά με τις εικόνες, πρακτικά κάνει αδύνατη την τήρηση της άδειας από τον περιοδικό τύπο.

Αμετάκλητα

Ο συντάκτης δεν μπορεί να αποσύρει την άδεια, δεν είναι δυνατό να γίνει ανάκληση κειμένων και εικόνων.

Δείτε επίσης