Σέρρες

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Διάσημος Σερραίος γεωπόνος σε δελτίο καιρού για αγρότες.

Στα Σέρρας οι κάτοικοι τρέφονται αποκλειστικά με πιτόγυρο. Δεν τιμούν τις νηστείες, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει το μένος της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, στα Σέρρας υπάρχουν η πλατεία Μπουγάτσας (με βενζίνη τυρί), ο πεζόδρομος σουβλακίου, καφέ και κάτι ανύπαρκτα πάρκινγκ.

Αγαπημένες εκφράσεις των Σερραίων αποτελούν το "αφού" το "βε" το "πώς για;" το "είσαι φούης" και "πάχταλος" και επίσης "το μην σε πιάνει (βαρβατίλα),"Γαλλία μου" ή "όχι ρε Γαλλία μου" (όταν εκνευρίζονται) και το πολύ συνηθισμένο "είπς" που σημαίνει είπες! φροντίζουν να τις χρησιμοποιούν καθημερινά και επανειλημμένα.

Ορυχεία των Σερρών[επεξεργασία]

Στα Σέρρας υπάρχει ένα ορυχείο όπου όλοι οι Σερραίοι μαζεύουν το λεγόμενο ορυκτό, το Χάλιο. Το Χάλιο βρέθηκε πρώτη φορά από τον Σερραίο Μάριο Χάλιο στις 17/12/2019 βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών. Το σύμβολο του Χαλίου είναι το Ha με ατομικό αριθμό 104 και με ατομική μάζα 666.0 .Το Χάλιο υπάρχει αποκλιστηκά μόνο σε αυτό το μέρος σε ολόκληρο τον πλανήτη και έτσι η αξία του είναι αστρονομική. Διάφορες εταιρείες όπως π.χ. η Coca Cola (Hoala) προσπάθησε να αγοράσει το ορυχείο απ'το τους Σερραίους για να το βάζει έλευθερα στα προιόντα της χωρίς κανένα αποτέλεσμα.Αυτός που μαζεύει Χάλιο λέγεται Χαλιβαρίτης. Το Χάλιο χρησιμοποιείται στο να χαλάει κανείς διάφορα αντικείμενα. Όποιος χαλάσει καποιο δικό του αντικείμενο λέγεται "Χάλι Γκάλι".

Παραδείγματα Προτάσεων και λέξεων[επεξεργασία]

Τα Σέρρας έχουν τη δικιά τους γλωσσολαλιά.Ακολουθούν μερικά παραδείγματα 
  • Σε λέω αφού = Αφού σε είπα.
  • Τι λες βε; = Τι είναι αυτά που λες;
  • Ε βε, πλάκα με κάνεις; = Πλάκα με κάνεις;
  • Πήγαμε στου Τάκη αφού. = Αφού πήγαμε στου Τάκη.
  • Άι βε, άι βε! = Γρήγορα!
Πώς για; = Πώς αλλιώς;  -Θα πας με τ'αμάξι; -Πώς για;
Άι Γαλλία μου = @#@#
Φούης = βλάκας
Άντε βρε φούη = Άντε ρε βλάκα 
Φουηδιές = βλακείες 
Μην κάνεις φουηδιές = Μην κάνεις βλακείες 
Μην σε πιάνει = μην είσαι 
Μην σε πιάνει Γκνώση = μην κάνεις τον ξερόλα (όταν κάποιος λέει επιστημονικά   
 και με λεπτομέρεια κάτι)
Μην σε πιάνει βαρβατίλα = είσαι βρώμικος 
Μην κουράζεις 
Μη μη μη πολύ = μην πωρόνεσαι (σε ηλεκτρονικά) ή μην κάνεις υπερβολές
Τσορνεύω = κλέβω
Τσορνό = κλεψιά 
Κιορνεύω = παίρνω
Κιορνό = 
Κιορνεία = ληστεία

Οι Εξωγήimo[επεξεργασία]

Οι Εξωγήimo...(Αυθεντική φωτογραφία από το αρχείο του Μάκη).

Οι Σέρρες είναι μια πόλη-κατασκεύασμα που έχει σκοπό έχει να κρύψει ένα τεράστιο ιπτάμενο δίσκο, ο οποίος βρίσκεται στα έγκατά της. Το ανακάλυψε εντελώς τυχαία, ένα βραδάκι, ένας Σερραίος. Καθόταν αμέριμνος στο μπαλκόνι του (που βλέπει στο γήπεδο) και έπινε τον Φραπέ του και εκείνη την ώρα από το πουθενά, ο κύκλος του γηπέδου άρχισε να ανοίγει σιγά-σιγά και από μέσα ξεπρόβαλε ένα σκάφος, το οποίο απογειώθηκε με απίστευτη ταχύτητα (με αποτέλεσμα να χυθεί ο φραπές του τύπου και να γίνει χάλια) προς άγνωστη κατεύθυνση. Επιστήμονες λένε ότι Εξωγήimo κατασκόπευαν τον γνωστό Σερραίο Σουβλατζή Σουβλάχο, επειδή είναι ο μόνος παγκοσμίως που γνωρίζει την τέχνη του Γιαουρτοσκορδιοσουβλακίου, δηλαδή ενός Σουβλακίου που έχει ταυτόχρονα και γεύση Γιουρτοσκόρδιου, άρα η προσθήκη Γιαουρτοσκόρδιου είναι περιττή.Την εμπιστεύθηκε στον Σουβλάχο, ο οποίος είναι και αδερφός του Σουβλάκου, άρα και κουνιάδος της . Οι Εξωγήimo θέλουν λοιπόν να απαγάγουν τον Σουβλάχο.

Μια θλιβερή ιστορία...[επεξεργασία]

Ακόμη, στις Σέρρες υπάρχει μία Ακρόπολη, μόνο και μόνο επειδή ζήλευαν αυτή της Αθήνας, η οποία βρίσκεται στον λόφο του Μπουλά, ο οποίος πήρε το όνομα του από τον γνωστό ηθοποιό. Και αυτό είτε επειδή οι Σερραίοι έβλεπαν πολύ 50-50, είτε επειδή ο τελευταίος πήδηξε από εκεί για να δοκιμάσει αν μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα με την οποία οι Σερραίοι τρώνε σουβλάκια. Τελικά, έσπασε το κεφάλι του με αποτέλεσμα να πεθάνει, καθώς υπάρχει σχετικός θρύλος στη γύρω περιοχή ότι αυτή ήταν η αιτία θανάτου του. Άλλοι λένε ότι πέθανε, επειδή ήταν αλλεργικός στα τυρογάλακτα και έτσι όταν παρήγγειλε μπουγάτσα με τυρί αναγούλιασε, έβγαλε σπυριά και έμεινε στον τόπο. Ο Δήμος μέχρι σήμερα καθαρίζει κρέατα από τη πλατεία Μπουγάτσας, τα οποία αν είναι δικά του επαληθεύεται ο θρύλος που αναφέρθηκε πιο πάνω. Προς τιμήν του, υπάρχει σήμερα άγαλμά του στην πλατεία δίπλα στο άγαλμα του Εμμανουήλ Μπαμπά που είναι πρώτος ξάδερφος του Αλή Μπαμπά. Όσο για τους 40 αρματωλούς, δεν ξέρουμε τι παίζει.