Πλατανιάς

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Πλατανιάς νομού Χανίων[επεξεργασία]

Η σημαία του Πλατανιά.

Ο Πλατανιάς είναι μία περιοχή στον νομό Χανίων, στην Κρήτη. Αρκετοί θεωρούν ότι είναι χωριό, αλλά μοιάζει πιο πολύ με μια συνεχόμενη ευθεία με ξενοδοχεία και τουριστικά, παρά με κλασσικό χωριό, ειδικοί τονίζουν. Ο Πλατανιάς εκκενώνεται μαζικά κατά τον μήνα Οκτώβρη και οι κάτοικοι του επιστρέφουν πίσω με τις πρώτες ζέστες του Μαΐου. Πήρε το όνομα του από τον θεό Πλάτανο στον οποίο θυσίαζαν βρέφη και ζαρζαβατικά οι αρχαίοι πλατανιανοί, πριν την έλευση του χριστιανισμού. Πολιούχος του Πλατανιά είναι η αγία Μαρίνα η Ξαπλώστρα, προστάτιδα των ξενοδοχειακών μονάδων.

Κλίμα[επεξεργασία]

Ο αρχαίος θεός Πλάτανος.
Κεντρικός δρόμος του Πλατανιά. Αν έχεις φτάσει μέχρι αυτό το σημείο έχεις δει ότι έχει να προσφέρει ο τόπος, φάε το σουβλάκι σου και οι διακοπές σου τελείωσαν.

Το κλίμα είναι εύκρατο μεσογειακό με μία υπόνοια Αφρικής και τροπικής Μαδαγασκάρης. Τα καλοκαίρια δεν βρέχει και τον χειμώνα δεν κάνει ζέστη. Μερικές φορές βρέχει αλλά δεν χιονίζει και αν χιονίσει ποτέ (συμβαίνει κάθε 65 χρόνια), δεν βρέχει.

Πανίδα και χλωρίδα[επεξεργασία]

Ο Πλατανιάς είναι μια περιοχή ευλογημένη και πλούσια. Τα πλατάνια του Πλατανιά είναι από τα πιο γνωστά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ένωση, ξακουστά για της υψηλής ποιότητας φύλλα τους και τον σκληρό και τραχύ κορμό τους. Εκτός από πλατάνια φυτρώνουν και βρούβες, χαμομήλι,γαιδουράγκαθο και χασίσι από κανναβούρι. Όσον αφορά το ζωικό βασίλειο, κεραμιδόγατες, γατί, γάτες και γατιά αποτελούν το 95% της πανίδας, τα οποία τείνουν να εκλείψουν λόγο του ανεξέλεγκτου κυνηγιού. Το υπόλοιπο 5% αποτελείτε από σκύλους.

Τα περίχωρα του Πλατανιά βρέχονται και πιτσιλιούνται από θάλασσα, πλούσια σε μπακαλιάρους, σμέρνες, γαρίδες και συναγρίδες αλλά και αστακούς, αχινούς, καβουράκια μόνα ή μαζί με την μάνα τους την καβουρίνα, χρυσόψαρα και νεροχοχλιούς. Το πλαγκτόν ρέει άφθονο στην επιφάνεια δημιουργώντας ένα στρώμα βλέννας, το οποίο καταναλώνουν κυρίως τα χρυσόψαρα. Τα χρυσόψαρα και οι νεροχοχλιοί αποτελούν βασική τροφή για τους κατοίκους του Πλατανιά.

Ο Πλατανιάς κυκλώνεται από άσημους οικισμούς, τα λεγόμενα αποχώρια.

Πλατανιανός ψαράς επιδεικνύει περήφανος στην κάμερα το χρυσόψαρο που μόλις αλίευσε.

Κουλτούρα και πολιτισμός[επεξεργασία]

Ο Πλατανιάς, όπως και όλες οι περιοχές του νομού Χανίων, έχουν ιστορία η οποία πάει πολύ πίσω. Πάρα πολύ όμως. Στα αρχαία χρόνια ήταν αποικία Μινωιτών, αργότερα με την κάθοδο κατακτήθηκε από τους Δωριείς, ανταλλάχθηκε στους Αθηναίους, πέρασε στα χέρια των Ρωμαίων, των Αράβων, Τούρκων και τέλος κλάπηκε από τους Ενετούς. Για μικρό διάστημα υπήρξε ανεξάρτητο Γερμανικό κρατίδιο στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, και σήμερα, όπως και ο νομός Χανίων στον οποίο υπάγεται, αποτελεί Αμερικανικό έδαφος, επί την εποπτεία των Αθηνών. Οι σημερινοί πλατανιανοί ειδικεύονται κυρίως στο εμπόριο πλατανόφυλλων, κορμών και καλαμιών. Ειδικά τα περίφημα πλατανιανά καλάμια πιάνουν τιμές που ξεπερνούν τα 600 ευρώ έκαστο. Εισόδημα βγαίνει και από την αλίευση χρυσόψαρων αλλά και από τον τουρισμό.

Το περίφημο πλατανιανό καλάμι.

Ο κλάδος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένος, έως και διογκωμένος, σε σημείο που οι πλατανιανοί νοικιάζουν σπίτια ο ένας στον άλλο για να μένουν. Δεν είναι σπάνιο δύο γείτονες να νοικιάζουν ο ένας το σπίτι του στον άλλον. Η ενοικίαση είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην ψυχή των κατοίκων του Πλατανιά, που ακόμα και αν οι ίδιοι εργάζονται ως υπάλληλοι σε καταστήματα, δεν θεωρούν ότι δουλεύουν για άλλους αλλά ότι απλά νοικιάζουν τις υπηρεσίες τους σε τρίτους.

Πλατανιανός ιππέας της Βυζαντινής περιόδου, 1351 μ.χ.

Οι κάτοικοι του Πλατανιά φημίζονται για την ταπεινότητα τους, την ανιδιοτέλεια και για το τεράστιο φιλανθρωπικό τους έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλατανιανών είναι απόγονοι αριστοκρατικών οικογενειών, Οθωμανών Τούρκων και Αράβων από την εποχή του Βυζάν. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανέρχεται στα 13.000 ευρώ.

Αθλητισμός[επεξεργασία]

Ο Αθλητικός Όμιλος Πλατανιά Χανίων είναι η ποδοσφαιρική ομάδα του Πλατανιά. Αν και άσημη τα τελευταία χρόνια έχει διαπρέψει και έχει καταφέρει να μπει στην α' εθνική. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 1814, επί Τουρκοκρατίας. Το κόκκινο χρώμα της σημαίας προέρχεται από τα υφάσματα που χρησιμοποίησαν, τα οποία ξήλωσαν από Οθωμανικά τραπεζομάντιλα με την ημισέληνο και αραβικά χαλιά. Η ομάδα έπαψε να υφίσταται τρία χρόνια μετά και ανασυστάθηκε ξανά όταν μπήκε στην πρώτη εθνική.

Το λογότυπο του Α.Ο Πλατανιά. Θα περίμενε κανείς να είχαν βάλει πλατανόφυλλο αντί για τριφύλλι, αλλά η διοίκηση μάλλον ήθελε να μπει στο μάτι κάποιου.

Φωτογραφίες[επεξεργασία]

Το λεγόμενο κακό πουλί, γερμανικό μνημείο από τον β παγκόσμιο πόλεμο. Πολλά ανεξήγητα φαινόμενα έκαναν την εμφάνιση στον λόφο όπου έστεκε, όπως πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία και τερηδόνα, μέχρι και εμφανίσεις ΑΤΙΑ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μνημείου με βαριοπούλα το 2014. Κανένα περιστατικό δεν σημειώθηκε από τότε, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι εξαρχής δεν ήταν μνημείο, αλλά τοτέμ των Βριλ.
Εναλλακτικό σήμα της ομάδας. Κατά την διαδικασία της επιλογής έχασε για μία ψήφο.
Ξενοδοχείο στον Πλατανιά.
Ομπρέλα σε παραλία του Πλατανιά. Νοικιάζεται 35 ευρώ η ώρα.
Βράχος στην θάλασσα του Πλατανιά νοικιάζεται 60 ευρώ το βράδυ.
Ύμνος Πλατανιά."Η μοναδική ομάδα που έχει κόκκινο τριφύλλι™®" Στίχοι από ποίημα του Καβάφη.