Ντομάτα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

“Ένας μικρός λεκές για την ανθρωπότητα, ένα μεγάλο πρόβλημα για το πουκάμισό μου”

- Νιλς Άρμστρογκ για το λεκέ ντομάτας

Η Ντομάτα ή τομάτα πιο αγγλιστί είναι κόκκινο βοτανικό προϊόν (δεν έχει αποφασιστεί αν είναι φρούτο ή λαχανικό οπότε εδώ γίνεται χρήση μιας ανύπαρκτηςπιο γενικής ορολογίας) που χρησιμοποιείται στην μαγειρική ωμή ή ως κέτσαπ, ενώ έχει χιλιάδες άλλες χρήσεις, ιδιαίτερα αν σαπίσει. Η ντομάτα και η πατάτα είναι δύο από τα μεγαλύτερα ντουέτα που έχει αναδείξει ο κόσμος. Προστάτης της ντομάτας είναι η Παναγία η Σουβλακοκρατούσα.

Ιστορία[επεξεργασία]

Ανάγλυφη τοιχογραφία. Κάτω φαίνεται το πιάτο με τις τηγανητές πατάτες με κέτσαπ (προϊόν ζάχαρης).

Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ντομάτα προέρχεται από τον κόκκινο Πλανήτη. Έρευνες της NASA έχουν δείξει ότι η επιφάνεια του Άρη καλύπτεται από ντοματοπολτό. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, μια αποστολή ανθρώπου στον Άρη θα ήταν αδύνατη εξαιτίας των λεκέδων που θα γέμιζαν οι στολές τους. Τα ρομπότ του Άρη είναι εξοπλισμένα με ισχυρά απορρυπαντικά με πράσινους και μπλε σταφιδόκοκκους.

Η μεταφορά των ντοματών από τον Άρη στην Γη δεν είναι γνωστό πώς έγινε. Η ευρέως αποδεικτή θεωρία είναι ότι ανθεκτικοί (πιθανώς μεταλλαγμένοι) σπόροι έφτασαν στην Γη μέσα σε μετεωρίτες. Οι συνθήκες στη Γη αποδείχθησαν ιδανικές για την ανάπτυξη τους. Ντομάτες έτρωγαν αρχικά μόνο οι κάτοικοι της Αμερικής, οι Ίνκας , οι Αζτέκοι και οι Μάγιας, κυρίως με την μορφή Κέτσαπ. Η κέτσαπ είναι από τα λίγα παραδοσιακά προϊόντα που έχουν αναδείξει οι ΗΠΑ, μαζί με την κόκα κόλα και τα μπιφτέκια.

Οι ντομάτες έφτασαν στην Ευρώπη με τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όταν έφτασε στην Ισπανία και ο Κολόμβος έδειξε τι βρήκε εκεί (το αυγό του Κολόμβου και τις ντομάτες), ο Φερδινάδος πήρε τις ντομάτες και το αυγό και του τα πέταξε εκνευρισμένος στο κεφάλι. Τότε χρονολογείται η γέννηση της στραπατσάδας. Στο επόμενο ταξίδι του ο Κολόμβος έφερε μαζί του χρυσό, ενώ κράτησε τις ντομάτες για τον εαυτό του. Ένας Ιταλός μάγειρας που είχε ο Κολόμβος αποφάσισε να πειραματιστεί με τις ντομάτες, το όνομά του, Έκτορας Μποτρίνι. Ο Μποτρίνι έφτιαξε ένα μικρό εστιατόριο στη Γένοβα όπου σέρβιρε τα πάντα με ντομάτες, αναμίγνυε τα πάντα με ντομάτες. Κάποιες από τις πιο ονομαστές εφευρέσεις του είναι η κόκκινη σάλτσα και η ντοματοσαλάτα σαλάτα. Δίπλα στο εστιατόριο του Μποτρίνι άνοιξε το πρώτο καθαριστήριο.

Από το μαγαζάκι του Έκτορα διαδόθηκε η χρήση της ντομάτας σε όλη τη περιοχή της Μεσογείου. Η ντομάτα βρέθηκε μέσα σε πολλά διαφορετικά πιάτα, από τα οποία ξεχωρίζουν η χωριάτικη και ο γύρος.

Apfel1.jpg
Φρούτα και λαχανικά
4531367129.jpg

ΑγριόμηλοΜήλοΜανταρίνοςΜπανάνεςΣαγκουίνοςΒελανίδιαΑγγουράκιαΛεμόνιαΦασολάκιαΠατάταΜαϊντανόςΜπάμιαΝτομάταΕλιάΣτρουμφόμουραΣταφύλιΤσακώνικη μελιτζάναΧόρταΛαχανάκια Βρυξελλών

kp:Tomate