Νταρθ Βέιντερ

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Darth Vader.

Αρχείο:Vader Πρόκειται για έναν χαρακτήρα τόσο εμβληματικό και σκοτεινό, που ακόμα και αυτό το σατιρικό λήμμα χρειάστηκε να αλλάξει.

Ο Ντάρθ Βέϊντερ είναι κεντρικός χαρακτήρας του σκηνοθέτη George Lucas, στην σειρά ταινιών Ο Πόλεμος των Άστρων. Ο Darth Vader είναι ο τρομακτικός Σκοτεινός Άρχων των Σίθ που επιβάλλει με ωμή βία και δύναμη την θέληση του στον Γαλαξία.

Στην αυθεντική τριλογία ο Ντάρθ Βέϊντερ υπηρετεί την διοικητική οργάνωση της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Στην πρώτη ταινία, Μία Νέα Ελπίδα, ο Ντάρθ Βέϊντερ μαζί με τον στρατάρχη Τάρκιν ψάχνουν να βρούν τα σχέδια της Αυτοκρατορίας που έχει κλέψει η Επαναστατική Συμμαχία. Ο Vader εισέρχεται στην ταινία έχοντας έναν στρατό, τους στόρμτρούπερς, τους οποίους και επιθεωρεί υπό τον ήχο της Αυτοκρατορική ς Παρέλασης, που είναι το μουσικό θέμα του. Τα σχέδια τα βρίσκει ο Λουκ Σκάϊγουόκερ, ένας νεαρός αγρότης από τον πλανήτη Τατούϊν. Τα σχέδια ήταν κρυμμένα σε ένα μικρό ρομπότ, τον R2 - D2. Η Πριγκίπισσα Λέϊα, η οποία είναι αδερφή του Λουκ, έχει αφήσει ένα μήνυμα ότι μέσα σε αυτά τα σχέδια κρύβεται η ελπίδα για την συνέχιση του αγώνα εναντίον της Αυτοκρατορίας.

 Ο Vader βρίσκει την Πριγκίπισσα Λέϊα και την πιέζει να του πεί που έχει κρυμμένα τα σχέδια. Την βασανίζει, αλλά εκείνη δεν του λέει τίποτε. 
 Τότε ο Darth Vader μαζί με τον διοικητή Grand Moff Tarkin αποφασίζουν να δείξουν την δύναμη του σταθμού μάχης που έχουν δημιουργήσει και να αποδείξουν στην Leia ότι δεν πρέπει να κρύβει ζητήματα που αφορούν την Αυτοκρατορία. Για αυτό αποφασίζουν να επιτεθούν μέσω του διαστημικόύ σταθμού τους, του Άστρου του Θανάτου, στον πλανήτη διαμονής της, τον Αλντεραν. 
 Μία ρίπη πυρός λέϊζερ από το Άστρο του Θανάτου καταστρέφει ολοσχερώς τον Πλανήτη Αλντεραν. Αυτή την καταστροφή αισθάνονται και τα υπόλοιπα μέλη της Επαναστατικής Συμμαχίας, ο Χαν Σόλο, συμπαθής ταξιδιώτης του διαστήματος, ο Τσουμπάκα, ο οποίος είναι Γούκι, ανήκει σε μια διασταύρωση σκύλου και γιέτι, αλλά ειδικά ο σοφός δάσκαλος Jedi, Όμπι - Γουάν Κενόμπι, ο οποίος αισθάνεται ότι κάτι τρομερό συνέβη. Σαν εκατομμύρια φωνές να φώναξαν από απόγνωση και μετά να σιώπησαν. 
 Καθώς η παρέα ταξιδεύει προς την ζώνη των Αστεροειδών με τη συντροφιά του νεαρού Λουκ, βλέπουν το Άστρο του Θανάτου, το οποίο και αποφασίζουν να επισκεφτούν. Εκεί ο Όμπι - Γουάν πολεμά σε μάχη με φωτόσπαθο με τον Ντάρθ Βέϊντερ. Ο Βέϊντερ είναι πιο ικανός στην φωτομαχία και εξουδετερώσει τον γηραιό αντίπαλο του. Στην συνέχεια ο Χαν, Ο Τσουμπάκα και ο Λουκ προσπαθούν να ξεφύγουν από τον Ντάρθ Βέϊντερ και τους στρατιώτες του, τους στόρμτρούπερς. 
 Ο Βέϊντερ καταδιώκει τον Λούκ με ένα αερομαχητικό σκάφος, καταρρίπτει αντίπαλα μαχητικά αλλά την τελευταία στιγμή πριν χτυπήσει το σκάφος του Λούκ το σκάφος του παρασύρεται έξω από το πεδίο της μάχης. Ο Χαν Σόλο εν τω μεταξύ αποφασίζει να εκμεταλλευτεί το αδύναμο σημείο του Άστρου του Θανάτου, πράξη η οποία οδηγεί στην καταστροφή του σταθμού μάχης. Ο Βέϊντερ έχει αποσυρθεί από την μάχη, αλλά έχει επιζήσει και, το κυριότερο, έχει αισθανθεί πόσο δυνατή είναι η δύναμη στον Λούκ. 
 Στην δεύτερη ταινία, η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, ο Βέϊντερ έχει εμμονή να βρεί την ομάδα των υποστηρικτών της Επαναστατικής Συμμαχίας. Με τον Αυτοκρατορικό Αστροστόλο του, αρχίζει μια επιχείρηση κατά την οποία ερευνάται όλος ο Γαλαξίας προκειμένου να βρεθούν. Ο Νταρθ Βέϊντερ μαζί με τον στρατό του συναντά για πρώτη φορά τον Αυτοκράτορα Πάλπατιν, ο οποίος είναι ανώτερος σε βαθμίδα από τον Ντάρθ Βέϊντερ, παρόλο που και οι δύο χαρακτήρες είναι σημαντικοί κακοί. Εκεί ο Αυτοκράτορας τον ενημερώνει ότι τα κατάφερε καλά, καθώς και το ότι αισθάνεται ότι θέλει να συνεχίσει την καταδίωξη του νεαρού Λούκ Σκάϊγουόκερ. Αφού ο Βέϊντερ επιβεβαιώνει τις προθέσεις του, ο Αυτοκράτορας του προτείνει να κάνει υπομονή .Μόνο μαζί, του λέει με εμφατικό τόνο, θα γυρίσουνε τον Λούκ στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης. Η μάχη μεταφέρεται στο παγωμένο σύστημα του Χόθ, στο οποίο η Επαναστατική Συμμαχία μάχεται με τα γιγάντια ρομπότ ΑΤ - ΑΤ της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας.
 Μετά από αυτή την μάχη, μεταφερόμαστε στον πλανήτη Ντάγκομπα, όπου ο νεαρός  Λούκ αποφασίζει να εκπαιδευτεί από τον δάσκαλο Τζεντάϊ Γιόντα προκειμένου να γίνει Τζεντάϊ. 
 Στην συνέχεια βλέπουμε τον πλανήτη Μπέσπιν και τον τζογαδόρο Λάντο Καλρίσιαν, που από ότι καταλαβαίνουμε κέρδισε το σκάφος του σε ένα παιχνίδι με κάρτες, και τον Μπόμπα Φετ, έναν ικανό κυνηγό επικυρηγμένων ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους απίθανους χαρακτήρες στην ιστορία του σινεμά με τον λιγότερο χρόνο κινηματογραφικής συμμετοχής. 
 Ο Ντάρθ Βέϊντερ αναμετράται με τον Λούκ στην Πόλη των Συννέφων. Εκεί, ο Ντάρθ Βέϊντερ αναδεικνύεται καλύτερος στην ξιφομαχία. Αποκαλύπτει στον Λούκ ότι δεν σκότωσε τον πατέρα του αλλά ότι αυτός είναι ο πατέρας του Λούκ και τον παρακινεί να συνεργαστούνε ώστε να εξουσιάσουν τον Γαλαξία σαν πατέρας και γιός. Ο Λούκ, συγκλονισμένος από την αποκάλυψη, πέφτει στο κενό. 
 Στην τρίτη ταινία της σειράς, Η Επιστροφή των Τζεντάϊ, ο Ντάρθ Βέϊντερ με την παρουσία του επιβλητικού στρατού του, των στόρμτρούπερς του, ανακοινώνει σε έναν διοικητή του ότι ο σταθμός μάχης πρέπει να είναι λειτουργικός γιατί θα έρθει να τον επιθεωρήσει ο ίδιος ο Αυτοκράτορας.
 Στην συνέχεια σε ένα ολόγραμμα μιλά με τον Αυτοκράτορα, ο οποίος του λέει ότι ο Λούκ Σκάϊγουόκερ δεν πρέπει να γίνει Τζεντάϊ. Ο Νταρθ Βέϊντερ λέει ότι ο Λούκ θα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο εάν τον γυρίσουν στην Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης. Στο πλανητικό σύστημα του Εντορ η Επαναστατική Συμμαχία συγκρούεται με την Αυτοκρατορία. Εκεί φθάνει και ο Ντάρθ Βέϊντερ, ο οποίος βρίσκει τον Λούκ και αφού του λέει ότι δεν ξέρει την δύναμη της Σκοτεινής Πλευράς και ότι πρέπει να υπακούσει τον αφέντη του, τον αιχμαλωτίζει και τον οδηγεί στον Αυτοκράτορα, ωστέ ο Αυτοκράτορας να γίνει ο δάσκαλος της Σκοτεινής Πλευράς για τον Λούκ και να του δείξει την πραγματική φύση της Δύναμης. 
 Ο Ντάρθ Βέϊντερ οδηγεί τον Λούκ μπροστά στον Αυτοκράτορα. Αφού ο Αυτοκράτορας λέει στον Λούκ ότι είναι ανώφελο να αντιστέκεται, ο Λούκ προσπαθεί να επιτεθεί στον Αυτοκράτορα, αλλά τον σταματά ο Ντάρθ Βέϊντερ. Μια μονομαχία πατέρα και γιού αρχίζει, με τον Ντάρθ Βέϊντερ να προσπαθεί να πείσει τον Λούκ να δώσει τον εαυτό του στην Σκοτεινή Πλευρά. Η μάχη είναι ισοσκελισμένη, αλλά ο Λούκ είναι πιο επιθετικός. Νικά τον Ντάρθ Βέϊντερ στην μονομαχία, αλλά ο Αυτοκράτορας δεν θέλει να γίνει αυτό, οπότε επιτίθεται στον Λούκ με κεραυνούς που εξαπολύει μέσω της Δύναμης. Ο Βέϊντερ θέλει ο γιός του να μην πληχθεί από τις επιθέσεις του Αυτοκράτορα, για αυτό αποφασίζει να επιτεθεί στον Αυτοκράτορα και να τον πετάξει στο φρεάτιο ενός αντιδραστήρα. Απολυτρωμένος πλέον, ο Ντάρθ Βέϊντερ λέει στον Λούκ να του βγάλει την μάσκα, ώστε να τον δει με τα δικά του μάτια. 

O Darth Vader θεωρείται ο Εμβληματικότερος κακός της ιστορίας του σινεμά και ένας από τους Εμβληματικότερους κακούς όλων των εποχών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έβαλε τρίτο στη σχετική λίστα με τους σπουδαιότερους κακούς που έχει δείξει ο κινηματογράφος, πίσω μόνο από τον Νόρμαν Μπέϊτς της ταινιάς Ψυχώ και τον Χάνιμπαλ Λέκτερ της Σιωπής των Αμνών.

 Το Star Wars έγινε μια σειρά ταινιών που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, με τρομερά ρεκόρ και έσοδα στις εισπράξεις. Πολλές ατάκες έμειναν αξιομνημόνευτες, ενώ υπήρξε τεράστια η επίδραση που άσκησε στον πολιτισμό, στην θρησκεία, την φιλοσοφία και την λογοτεχνία, καθώς και σε πολλούς άλλους τομείς. 
 Ο Νταρθ Βέιντερ επίσης είναι πολύ σημαντικός ως κακός γιατί στην στολή ήταν πολύ απειλητικός και τρομακτικός ως ένα σάϊμποργκ, δηλαδή μισός άνθρωπος - μισός μηχανή. Επίσης σκότωσε ανθρώπους για την απαίτηση της Αυτοκρατορίας στον Πόλεμο των Άστρων, οπότε αυτόματα δεν τίθεται θέμα συζήτησης για το εάν είναι αντικείμενο σάτιρας ή όχι. Είναι ο Πιο Απειλητικός Κακός Όλων των Εποχών, συνυφασμένος με το Σκοτάδι και την Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης. 
 
 
 

Είναι γνωστός και ως Αnakin Skywalker.

Πρότυπο:Star Wars