Ναπολέοντας Βοναπάρτης
“Πρέπει να του έκλεψαν το πορτοφόλι όταν ήταν μικρός.”
~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τον Ναπολέοντα
“Πάντως του προσδίδει ένα στυλ.”
- Ο Κωστέτσος για τον Ναπολέοντα
“Ουί, ουί μον σερί!”
- Η Ιωσηφίνα για το σεξ του Ναπολέοντα
“Oh dear, I hate this bloody Frenchman!”
“Καλό βόλι!”
- Ο Κόμης Μ εύχεται στο Ναπολέοντα πριν τη μάχη του Βατερλώ
“Τι εννοείς του τελείωσαν τα πλοία;”
- Ο Νέλσονας για την ναυμαχία με τον Ναπολέοντα
Ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης ή αλλιώς Ναπολέων Καλομέρης υπήρξε κοσμογυρισμένος Γάλλος στρατηλάτης, αθλητής, συγγραφέας, σεφ (όπως όλοι οι Γάλλοι) και μεγάλος καρδιοκατακτητής. Ο προ-προ-προ-προ-προ-προπάππους του καταγόταν από την Μάνη, ένα γεγονός που επαληθεύει το ότι όλες οι μεγάλες προσωπικότητες έχουν ελληνικές ρίζες.
Ο μέγας μελετητής, ιστοριογράφος και φυσιοδίφης Δημοσθένης Λιακόπουλος επιμένει ότι τον έχει συναντήσει σε συνομιλίες με τον Τσε Γκεβάρα. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για τον Τσακ Νόρις ο οποίος ανά τους αιώνες έχει αλλάξει πολλά ονόματα και εθνικότητες. Αν ισχύει αυτό βρισκόμαστε μπροστά στην μεγαλύτερη ανακάλυψη μετά την μπύρα.
Ιστορία του, αμαρτία του
Γέννηση και πρώτα χρόνια
Ο Ναπολέων γεννήθηκε κάποτε, στην Κορσική, ένα νησί που κανείς δεν ξέρει αν ανήκει στη Γαλλία ή την Ιταλία. Η μάνα του ήταν ταναπού κι έτσι δε γνωρίζουμε (ούτε αυτή γνώριζε βέβαια) ποιος ήταν ο πατέρας των δεκατριών παιδιών της. Προφανώς, το καθένα θα 'χε και διαφορετικό μπαμπά. Όσον αφορά το Ναπολέοντα, υπάρχουν πολλές απόψεις. Μία λέει ότι πατέρας του ήταν ο Ζιντάν, ενώ μια άλλη πως ήταν γιος ενός ασήμαντου Jedi μάστορα. Σύμφωνα με άλλες πηγές, ίσως ήταν γιος του κυρ-Λουί, του τοπικού παντοπώλη ή μια ακόμη κατασκευή του Μπομπ. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, η μάνα του έδωσε το μωρό Ναπολέοντα σε κάποια αριστοκρατική οικογένεια, που δεν μπορούσε να κάνει δικά της παιδιά.
Έτσι, ο Ναπολέων μεγάλωσε μέσα στα λούσα και τ' αρώματα. Ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής και έδειξε μεγάλο ταλέντο στα επιτραπέζια παιχνίδια, κυρίως στο Stratego, το Risk και το σκάκι. Από μικρός απέδειξε πως ήταν πολυτάλαντος. Ο πατέρας του τον έστειλε σ' ένα καλό (ας γελάσω) ΙΕΚ, αλλά ο νεαρός Ναπολέων έμπλεξε και έπεσε στο χασίς. Μετά από ένα χρόνο αποτοξίνωσης, ο Ναπολέων στάλθηκε στο Πανεπιστήμιο του Caimbridge και αργότερα για μεταπτυχιακό στη Μάκειο Σχολή, όπου ξεδίπλωσε όλο του το ταλέντο. Σπούδασε δημοσιογραφία με τον Ευαγγελάτο, φιλολογία με τον Τόλκιν και στρατιωτικά με τον Τζένγκις Χαν. Όταν αποφοίτησε, ήρθε στην Ελλάδα και μαθήτευσε κοντά στον Σκαρμούτσο, ένα όνειρο που πάντοτε είχε. Σύμφωνα με τον Λιακόπουλο, αυτή την περίοδο του έκλεψαν το πορτοφόλι, με αποτέλεσμα να αποκτήσει αυτή τη χαρακτηριστική κίνηση.
Αθλητικά κατορθώματα και γκλαμουριά
Ο Ναπολέων ήταν πλέον ένας μορφωμένος νέος, αλλά δε σταμάτησε εκεί. Πάντοτε τον έλκυε ο αθλητισμός και ιδιαίτερα το μπάσκετ, παρά το ύψος του (λένε πως ήταν 1.70). Γράφτηκε στις περίφημες ακαδημίες των Λύκων, κάτι που του εξασφάλισε συμβόλαιο στο μαγικό κόσμο του NBA, για να φέρνει τις πετσέτες στους παίκτες.
Παρά τη λαμπρή καριέρα που προδιαγραφόταν, ο Ναπολέων βαρέθηκε και αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Μετακόμισε στη Γαλλία, αγόρασε μια παλιά μηχανή και με τη βοήθεια κάποιων πρώην συμφοιτητών την επισκεύασε. Έτρεξε επανειλημμένως στο MotoGP και θεωρήθηκε σπουδαίο ταλέντο. Έγινε μέρος του γαλλικού σταρ σύστεμ, αλλά και περιζήτητος εργένης. Τα κουτσομπολίστικα περιοδικά αφιέρωναν πολλές σελίδες για τη ζωή του Ναπολέοντα και κυρίως για τις περιπέτειές του με αρκετές ντίβες, όπως η Κάρλα Μπρούνι, η Πάμελα Άντερσον, η Πάρις Χίλτον, η Ναόμι Κάμπελ και η Ερμιόνη Γκρέιντζερ.
Την περίοδο αυτή, ο Ναπολέων έζησε μια δραματική προσωπική στιγμή. Η μητέρα του, αυτή η ελεεινή πόρνη, τον αναζήτησε μέσω της εκπομπής Πάμε πακέτο. Στο πλατό του Alpha, κλάψανε όλοι μαζί και η μάνα του πήρε live τσιμπούκι σε δυο τύπους από το κοινό.
Στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του, ο Ναπολέων κέρδισε δυο συνεχόμενες φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μία στην Ινδονησία και μία στη Βοσνία. Διαφήμισε κάποια αρώματα για τον Ζαν-Πολ Γκοτιέ και λανσάρισε τη δική του κολεξιόν τζαμπέχωνων.
Δράση στη Γαλλική Επανάσταση
Όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση, ο Ναπολέων θυμήθηκε πως είχε σπουδάσει και την τέχνη του πολέμου. Αποφάσισε να καταταχθεί στο ιππικό του επαναστατικού στρατού, αλλά η απάντηση ήταν "Δε χρησιμοποιούμε πόνυ, προσπαθήστε στο πεζικό". Προσβεβλημένος, ο Ναπολέων τους κοπάνησε την πόρτα και πήγε στο πεζικό. Αλλά κι εκεί η απάντηση ήταν παρόμοια: "Δε χρειαζόμαστε παιδιά για σάλπιγγες". Οργισμένος, κατατάχθηκε στο πυροβολικό, όπου τον δέχτηκαν αναγκαστικά, λόγω έλλειψης ανδρών.
Γρήγορα, ο Ναπολέων αναδείχθηκε σε σημαίνουσα μορφή της Επανάστασης, υπό τις διαταγές του ηγέτη της Λαπλάς. Σύντομα, σταμάτησαν οι κοροϊδίες σχετικά με το ύψος του. Ποιος λογικός άνθρωπος αποκαλεί έναν κοντό τύπο "ζουμπά" ή "κοντοστούπη", όταν εκείνος έχει στραμμένο προς το μέρος του ένα κανόνι τριών μέτρων; Κανείς. Ο Ναπολέων, ο οποίος εφάρμοσε στην πράξη όλες του τις γνώσεις από το Risk και το Stratego, ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία. Ίσως, λέω ίσως, σε αυτό να συνέβαλε και το γεγονός ότι πολλοί στρατιωτικοί αποκεφαλίζονταν στη γκιλοτίνα από το Ροβεσπιέρο και την τρελοπαρέα του, κατά την Περίοδο της Τρομοκρατίας.
Σε αυτή τη φάση της ζωής του, ο Ναπολέων γνώρισε την Ιωσηφίνα, η οποία αν και δεν ήταν ωραία στο πρόσωπο, είχε ένα πραγματικά λαχταριστό κώλο. Ο Ναπολέων την ερωτεύτηκε παράφορα και της έγραφε τρυφερές κουβέντες, όπως "Οι γυναίκες δεν είναι παρά μηχανές για παραγωγή παιδιών".[1] Παντρεύτηκαν σύντομα και τη νύχτα του γάμου, αλλάξανε τρία κρεβάτια και έναν καναπέ. Το μήνα του μέλιτος τον περάσανε στις Μαλδίβες, με το Star να έχει σε αποκλειστικότητα φωτογραφίες τους στην παραλία.
Τέσπα, όταν και ο Ροβεσπιέρος πήγε καλιά του ο γαλλικός λαός ζήτησε από τον ήδη δημοφιλή Ναπολέοντα να επαναφέρει την τάξη. Κάποιοι λασπολόγοι υποστήριξαν ότι ο Βοναπάρτης μπορούσε να χρησιμοποιήσει το στρατό για επιβάλει δικτατορία, αλλά σύντομα αποκεφαλίστηκαν και αυτοί.
Άνοδος στην εξουσία
Προς έκπληξη όλων, ο Ναπολέοντας έκανε πραξικόπημα και αυτοανακηρύχτηκε Αυτοκράτορας της Γαλλίας, αλλά οι Γάλλοι δε φάνηκε να ενοχλούνται ιδιαιτέρως, καθώς τον συμπαθούσαν πολύ. Στην ομιλία του πάνω στον Πύργο του Άιφελ υποσχέθηκε μισθούς που θα επέτρεπαν σε όλους να αγοράζουν σαμπάνια και κρουασάν.
Ο νέος Αυτοκράτορας προσπάθησε να αναδιοργανώσει το κράτος. Δημιούργησε νέους νόμους, τους οποίους συμπεριέλαβε στο λεγόμενο Ναπολεόντειο Κώδικα. Βελτίωσε την οικονομία της χώρας, έχοντας ως συμβούλους τον Γιώργο Αλογοθκούφη και τον Βασίλη Κλίντωνα. Παράλληλα, αναζωογόνησε τις τέχνες και τα γράμματα. Υποχρέωσε τους ζωγράφους να τον απεικονίζουν τουλάχιστον 1.90, ενώ χορηγούσε ποιοτικούς μουσικούς, όπως την Αβρίλ Λαβίν (με την οποία είχε μια σύντομη περιπέτεια) και τον Γιώργο Ταμπάκη.
Με τα νέα μέτρα που πήρε ο Βοναπάρτης, η Γαλλία εξελίχτηκε σε ένα υπερ-ανεπτυγμένο κράτος, μία από τις ισχυρότερες χώρες και μέλος των G8. Άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, και συγκεκριμένα η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Πρωσσία φθονούσαν την ευημερία της Γαλλίας, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.
Κυρίαρχος της Ευρώπης

Ο Ναπολέων κίνησε να πάρει την Ιταλία, ώστε να έχει ικανοποιητική προμήθεια πίτσας για τον αυτοκρατορικό μάγειρα. Βασικά, ούτε ο ίδιος κατάλαβε πόσο εύκολα την κατέκτησε, κάτι που τον στενοχώρησε γιατί ήθελε να δει λίγο δράση. Λίγο αργότερα πέρασε κι από την Αίγυπτο για να θαυμάσει τις πυραμίδες, αλλά μιας και είχε μαζί του μερικές χιλιάδες στρατιώτες την κατέκτησε κι αυτή, ως δώρο για την Ιωσηφίνα.
Επέστρεψε κουρασμένος στο Παρίσι, όπου αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο του στη συγγραφή τουριστικών οδηγών των περιοχών που είχε επισκεφτεί ως τώρα. Στη συνέχεια, έκανε ένα ξαφνικό ντου (την τακτική αυτή εφάρμοσε μερικά χρόνια αργότερα και ο Αδόλφος, ονομάζοντάς την Blitzkrieg) και κατέλαβε τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ανδόρα (για τα δύο τελευταία βέβαια δεν είχε ιδέα). Οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρώπης, ο Πούτιν, η Μέρκελ και η Βέτα Β' αποφάσισαν να τον χτυπήσουν όλοι μαζί. Στις αιματηρές μάχες που ακολούθησαν απέτυχαν παταγωδώς, καθώς η υπέρτερη στρατιωτική ευφυΐα του Βοναπάρτη θριάμβευσε. Η μόνη ήττα ήρθε στη θάλασσα, από το ναυτικό του Άγγλου Νέλσονα.
Σύντομα, ο Ναπολέων καθόταν στο θρόνο του γελώντας δυνατά και σχεδιάζοντας την εισβολή του στη Ρωσία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μαγειρική, κερδίζοντας μια φορά το Χρυσό Σκούφο. Βρισκόταν πλέον στο απόγειο της δόξας του!
Εξορία No.1
Ο Ναπολέοντας μάζεψε έναν τεράστιο στρατό:
- 449.702 άντρες
- 2.356 πόρνες
- 2.711 γιατροί
- 15.090 άλογα
- 8.554 μουλάρια
- 42 καμήλες
- 19 κλόουν
- 592 μάγειρες
- την Στέλλα Μπεζαντάκου (δε συγκαταλέγεται βεβαίως με τις πουτάνες ή τους κλόουν)
- 3.764 κανόνια
- 5 ζέπελιν
Διέταξε επέλαση μέχρι στη Ρωσία. Ωστόσο, στη διαδρομή υπήρξαν μερικά απρόσμενα προβληματάκια. Το ένα ήταν ότι η απόσταση μέχρι το στόχο του ήταν στην πραγματικότητα τριπλάσιος απ' ότι υπολόγισε ο Ναπολέων. Έτσι, ενώ ξεκίνησε Απρίλιο έφτασε στη Ρωσία κατά το Νοέμβρη, καταμεσής δηλαδή του χειμώνα. Όπως φαντάζομαι γνωρίζετε, ο χειμώνας στη Ρωσία είναι λιγάαακι κρύος, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ως και τους -40°C (αργότερα, και πάλι ο Αδόλφος εφάρμοσε την τακτική αυτή, πέφτοντας πάνω στον παγετό και τον Στάλιν). Το άλλο πρόβλημα ήταν η τροφοδότηση των στρατιωτών. Ο Ναπολέων σχεδίαζε να παίρνει τα τρόφιμα από τις χώρες που θα περνούσε, αλλά οι κακοί υποδουλωμένοι χωρικοί αρνούνταν να τους τα πουλήσουν. Και πώς, σας ρωτώ πώς, θα πολεμήσουν οι Γάλλοι δίχως σαμπάνια και μπαγκέτες; Με φθηνή βότκα και αηδιαστικά πιροσκί; Jamais! Έτσι, ο Βοναπάρτης διέταξε υποχώρηση.
Όμως, πίσω στο Παρίσι, οι εχθροί του την είχαν στημένη και κατάφεραν να τον αιχμαλωτίσουν. Ύστερα από συμβούλια (και ένα-δυο πάρτι), οι εχθροί του αποφάσισαν να τον στείλουν εξορία. Μετά από πάρτι (και ένα-δυο συμβούλια), επέλεξαν τη νήσο Έλβα, ως τον τόπο εξορίας του. Στην Έλβα, ένα μεγάλο ξερονήσι έξω από την Ιταλία, κατοικούσαν τότε δυο γριές Γιαπωνέζες, σχεδόν εκατό σπίνοι, καμιά πενηνταριά αγριοκάτσικα, μερικές χιλιάδες σκαθάρια και ένα ντόντο. Για να μη βαρεθεί, τον αφήσανε να πάρει και καμιά εξακοσαριά στρατιώτες. Επιπλέον, ο Ναπολέων πήρε μαζί του και δύο πολεμικά πλοία, υποσχόμενος ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδράσει.
Ο Ναπολέων σκέφτηκε πως η εξορία του, μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για λίγες διακοπές. Άραξε λοιπόν, αντάλλαξε συνταγές με τις Γιαπωνέζες, έμαθε τα μυστικά του σούσι, έφτιαξε το πρώτο και τελευταίο πιάτο με ψητό ντόντο και εξασκήθηκε με τους στρατιώτες του στο παρκούρ. Αλληλογραφούσε με την Ιωσηφίνα και σε ένα γράμμα που σώζεται στο Μουσείο του Λούγκρου, διαβάζουμε: "Έρχομαι στο Παρίσι σε τρεις μέρες. Μην πλυθείς."[2]
Η επιστροφή
Ο Βοναπάρτης φίλησε σταυρωτά τις φίλες του τις Γιαπωνέζες και την έκανε για τη Γαλλία. Εκεί, τον υποδέχτηκαν σε συγκινητική ατμόσφαιρα, τόσο οι παλιοί του στρατιώτες, όσο και ο απλός λαός. Έριξε μερικά μπουνίδια στους πολιτικάντηδες που είχαν επιβάλει οι αντίπαλοι και έτρεξε να συναντήσει την Ιωσηφίνα. Ακολούθησε μια ακόμη καυτή νύχτα και το επόμενο πρωί, άρχισε τα σχέδια για να επανακτήσει τα χαμένα εδάφη.
Από την άλλη πλευρά, ο Πούτιν, η Μέρκελ και η Βέτα Β' ξαφνιάστηκαν πραγματικά από την απόδραση και βρέθηκαν απροετοίμαστοι. Έπεσαν σε κατάθλιψη και άφησαν τους στρατηγούς τους να χειριστούν την κατάσταση. Αρχηγοί ορίστηκαν ο Δούκας του Ουέλλινγκτον, ένας τυπικός Άγγλος ευγενής, και ο Γκέμπχαρντ Άλμπερτ Χάινριχ Ρούντολφ Κόνραντ Γιόχαν Βέρνερ Νίκλας Ούντο Ντιρκ Λέμπερεχτ φον Μπλύχερ, ένας Πρώσος στρατηγός, πρωτοξάδερφος του Γκέοργκ Ωμ.
Ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει πως οι εχθροί του Ναπολέοντα δεν είχαν καμιά ελπίδα ενάντια στον πολύπειρο στρατηλάτη. Πραγματικά, η μία νίκη υποδεχόταν την άλλη και ο Βοναπάρτης ήταν αισιόδοξος. Ωστόσο, όλα θα κρίνονταν στη μάχη του Βατερλώ, στο Βέλγιο (ή το Λουξεμβούργο, οι ιστορικοί δεν έχουν ακόμη αποφασίσει, καθώς ακόμη ψάχνουν το μέρος). Και τότε ήρθε η καταστροφή: ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ευχήθηκε στον Ναπολέοντα να νικήσει! Τον έζωσαν μαύρα φίδια, το Γάλλο Αυτοκράτορα. Η μάχη ξεκίνησε καλά για τους Γάλλους, οι οποίοι επέδειξαν γενναιοψυχία. Έφεραν σε δεινή θέση τον Ουέλλινγκτον, ο οποίος αντιστεκόταν σθεναρά. Έπαιρνε συνέχεια τον Μπλύχερ στο κινητό, αλλά το είχε κλειστό. Ο Ναπολέων, παρότι θυμόταν την ευχή του Μητσοτάκουλα, θεωρούσε σίγουρη τη νίκη. Τότε, όμως, λειτούργησε η κατάρα...
Ο Μπλύχερ άνοιξε την τηλεόραση στο CNN και βλέποντας τα απευθείας πλάνα, θυμήθηκε πως είχε τη μάχη. Ετοιμάστηκε στα γρήγορα, συγκέντρωσε τα στρατεύματά του και έσπευσε στο πεδίο της σύγκρουσης. Έκανε μόνο μία στάση για φαγητό στα McDonald's και έτσι έφτασε εγκαίρως, αιφνιδιάζοντας το Βοναπάρτη και ανακουφίζοντας τον Ουέλλινγκτον. Παρά τις προσπάθειες των Γάλλων, η ήττα ήταν κοντά. Game Over Napoleon!
Εξορία No.2
Ο Ναπολέων προσπάθησε να κρυφτεί σε κάτι σπηλιές εκεί κοντά, αλλά τονε βρήκανε οι εχθροί και τον αιχμαλώτισαν ξανά. Αυτή τη φορά ήταν πιο προσεκτικοί και έστειλαν το μεγάλο στρατηλάτη στο εξωτικό νησί της Αγίας Ελένης, κάπου στον Ειρηνικό. Δεν του επέτρεψαν να πάρει τίποτε άλλο, εκτός από τα στυλό του και μερικούς πάκους χαρτί, καθώς ήθελε να αφοσιωθεί στο γράψιμο.
Για την ακρίβεια, η Αγία Ελένη αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο: λευκές παραλίες, γαλάζιες θάλασσες, καλλίγραμμες χορεύτριες, λυσασμένες τουρίστριες και άφθονο αλκοόλ. Τι άλλο ήθελε ο Ναπολέων; Αποφάσισε να τα παρατήσει όλα και να αφιερωθεί ολόψυχα στη συγγραφή βιβλίων. Την περίοδο αυτή έγραψε ταξιδιωτικά βιβλία για το Τζατζικιστάν, την Αβυθηνία, τη Βόρεια Κορέα και τη Χώρα του Ποτέ. Δεν είχε πάει ποτέ σε αυτά τα μέρη, αλλά επειδή ήταν από τους πλέον γαμιστερούς τύπους στην ιστορία, μπόρεσε και τα γραψε! Επίσης, έγραψε μερικά μυθιστορήματα, τα οποία επηρέασαν τη γαλλική λογοτεχνία, όπως τους Τρεις Σωβρακοφύλακες.
Ο Βοναπάρτης πέθανε μερικά χρόνια αργότερα, από τροφική δηλητηρίαση από αστακό.
Βιβλία
Τουριστικά
- Ιταλία: Ποια μέρη πρέπει να δείτε
- Αίγυπτος:Στη σκιά των Πυραμίδων
- Τζατζικιστάν: Γιατί να πάτε;
- Αβυθηνία: Πού να τρέχετε στον καύσωνα
- Βόρεια Κορέα: Πηγαίντε καλύτερα στη Νότια
- Χώρα του Ποτέ: Το καλύτερο μέρος για μαστούρα
Μαγειρικά
- 100+1 Μυστικά για καλό Σούσι
- Οι Συνταγές του Ναπολέοντα για Βραστό
- Πενήντα εύκολες συνταγές για σούπες και επιδόρπια
Μυθιστορήματα
- Ο Γύρος του Κόσμου με 80 Κρουασάν
- Οι Τρεις Κομπινεζοφύλακες
- Η Παναγία των Πατησίων