Μούντζα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Single mountza.png Πάρ' τα να μη στα χρωστάω!! Single mountza.png


Bwikilogo.gif
Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για το φασκέλωμα.

“Εμούντζωσα έναν γκέουλα πριν παντρευτεί στην Τήλο, κι εκείνος μονομιάς με φόρτωσε στο ξύλο.”

~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ

“Η μούντζα είναι ελληνική μα κάνουν και οι ξένοι, αν θες μια μούντζα πια καλή να πας γοργά στη Βιέννη.”

- Κάποιος ξενομανής για τη μούντζα


Η μούντζαμούτζα ή φάσκελο ή παράσημο της ανοιχτής παλάμης) είναι μια φιλική - τιμητική χειρονομία χαιρετισμού που συναντάται κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Οι γάτες δεν μπορούν να μουντζώσουν κι έτσι έχουν μονίμως νεύρα.

Περιγραφή[επεξεργασία]

Και οι γυναίκες μουντζώνουν, μάλιστα εξίσου καλά με τους άντρες!

Απλή μούντζα[επεξεργασία]

Η απλή μούντζα αποτελείται από το ένα χέρι. Ο μουντζώνων με μια αστραπιαία κίνηση φέρει τα δάχτυλα του ενός χεριού (αριστερό ή δεξί ανάλογα με τις πολιτικές του πεποιθήσεις) σε μεγαλύτερη δυνατή απόσταση μεταξύ τους, και εν συνεχεία απλώνει μονοκόμματα το χέρι αυτό προς τον δέκτη της μούντζας, με την παλάμη στρεμμένη προς τον δέκτη. Οι έχοντες κεντρώες πεποιθήσεις, δύνανται να μουντζώνουν και με τις δυο παλάμες ταυτόχρονα, όμως υψώνουν τα χέρια όχι στο ύψος των ματιών του παραλήπτη αλλά μόλις στο ύψος της λεκάνης του σώματός τους, με τις παλάμες στραμμένες λοξώς προς το άλλο χέρι, δημιουργώντας ένα νοητό ισοσκελές τρίγωνο γύρω από τα (ανδρικά ως επί το πλείστον) γεννητικά όργανα, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της αποδοκιμασίας που προσφέρει η μούντζα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μην συγχέεται με την απλή, διπλής δόσης, μούντζα η οποία αναλύεται στην παρακάτω ενότητα.

Διπλή μούντζα[επεξεργασία]

Η διπλή μούντζα αποτελείται και από τα δύο χέρια. Ο μουντζών προετοιμάζει αθόρυβα με μια γρήγορη κίνηση τα χέρια του, ώστε να έρθουν στην ίδια θέση με εκείνη της απλής μούντζας. Μετά εκτελεί με όποιο χέρι προτιμάει μια απλή μούντζα, και μετά ακολουθεί άλλη μια απλή μούντζα με το άλλο χέρι, το οποίο πρέπει να συγκρουστεί με το πρώτο, έτσι ώστε να ακουστεί το χαρακτηριστικό «πλατς».

Αν το δεύτερο χέρι έρθει αργά, τότε μιλάμε για επικό διπλοφάσκελο ή αρχοντική διπλή μούντζα, ενώ αν αυτό έρθει γρήγορα τότε μιλάμε για αιφνίδιο διπλοφάσκελο, 2-mountza combo ή διπλή μούντζα αστραπή[1].

Αν και ο λάκος με τα κωλοδάχτυλα περιέχει κυρίως κωλοδάχτυλα, η μούντζα έχει εξέχουσα θέση.

Μούντζα με τα πόδια[επεξεργασία]

Χρησιμοποιείται κυρίως από παιδιά νηπιακής έως σχολικής ηλικίας, αλλά και απο ανώριμα άτομα πασης φυσης γενικοτερα, που ελαφρώς ντρέπονται να μουντζώσουν με την ψυχή τους και χωρίς φόβο αλλά με πάθος.

Αυτοφασκέλωμα[επεξεργασία]

Ενίοτε ο μουντζών στρέφει την παλάμη προς τον εαυτό του, οπότε μουντζών και δέκτης ταυτίζονται. Αυτό είναι το αυτοφασκέλωμα.

Μούντζα του [φακίρη][1][επεξεργασία]

Κυρίως ακροβατικής και καλλιτεχνικής αξίας μούντζα. Πρόκειται για τη διπλή μούντζα + μούντζα με τα πόδια (βλ. παραπάνω). Για να τη ρίξεις όμως χρειάζεται να σταθείς κάπου πάνω στην πλάτη σου, εξ ού και η ονομασία.


Συνοδευτικοί ήχοι[επεξεργασία]

Η σωστή μούντζα συνοδεύεται από μια πληθώρα ήχων, έτσι εκτός από το «πλατς» της διπλής μούντζας ο μουντζών συνήθως ξεστομεί ιστορικές φράσεις η πιο γνωστή εκ των οποίων είναι "Πάρ' τα", υπάρχουν όμως κι άλλες όπως[2]:

  • «Να» (να 'ταν τα νιάτα δυό φορές, τα γηρατεία καμμία)
  • «Όρσε» (ευτυχώς που έχω το Πεζό και όχι καμμία Πόρσε)
  • «Να, μαλάκα»
  • "ΝΝΝΝΝά [σχεδον παντα ακολουθειται και από το "μαλλλΑκα"]
  • «Παρ' τα μωρή!»

κτλ.

Αν λόγω αναπηρίας δεν μπορείτε να μουτζώσετε με τα βιολογικά σας χέρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά μουτζοχεράκια, όπως αυτά που κρατάει ο εικονιζόμενος μπουχέσας.

Χρήση[επεξεργασία]

Η μούντζα αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας του Έλληνα, όταν αυτός συναντάει άτομα που θεωρεί σημαντικά. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις που η μούντζα παίρνει μορφή τελετουργικού.

Στην οδήγηση[επεξεργασία]

“Τρεις μούντζες έφαγα προχτές τις δυό στην Κατεχάκη, αχ λαχταρώ να ξαναδώ αυτόν μες το ταξάκι.”

- Ανώνυμος

Η μούντζα την ώρα της οδήγησης είναι δείγμα σεβασμού του σύντροφου οδηγού και παραδοχής των οδηγητικών ικανοντήτων του. Οι επαγγελματίες οδηγοί, ως πιο συνειδητοποιημένοι, μουντζώνουν περισσότερο από τους άλλους. Πρέπει να τονιστεί ότι κατά την οδήγηση πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο η απλή μούντζα (ώστε το άλλο χέρι να κρατάει το τιμόνι), το ράδιο να παίζει Βασίλη Καρρά και οι συνοδευτικοί ήχοι να έχουν μεγάλη ένταση[3].

Η διπλή μούντζα είναι το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ και συμβολίζει την αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.

Στην πολιτική ζωή[επεξεργασία]

Ενθουσιασμένοι πολίτες μουντζώνουν τη βουλή.

“Μουντζώστε με, μουντζώστε με, στα χέρια σας σηκώστε με!”

- Η Έφη Σαρρή για τις εκλογές

Η υγιής πολιτική ζωή της Ελλάδας ευνοεί την παρουσία μουντζών όλων των ειδών. Κυρίως χρησιμοποιούνται αιφνίδια διπλοφάσκελα όταν πολιτικοί εμφανίζονται στην τηλεόραση, επικά διπλοφάσκελα όταν πολιτικοί κάνουν την εμφάνισή τους live, ενώ λίγο μετά από κάθε εκλογές οι ψηφοφόροι αυτοσυγχαίρωνται με απανωτά αυτοφασκελώματα.

Στον αθλητισμό[επεξεργασία]

Η μούντζα ενσαρκώνει κάθε ιδεώδες του αθλητισμού. Τόσο η απλή μούντζα, όσο και οι διάφορες διπλές μούντζες, χρησιμοποιούνται από τους φιλάθλους κατά κόρον, ώστε να επιβραβεύσουν αθλητές ή προπονητές, ακόμα και διαιτητές. Ενίοτε ψώνια αθλητές αυτοφασκελώνονται, όταν κάνουν παγκόσμια ρεκόρ. Η μούντζα είναι ο επίσημος χαιρετισμός του Ανεμοστρόβιλου Απάνου Κόρακα, προς τους αντιπάλους, όταν αυτοί έρχονται στο μέρος, ενώ το έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων έχει τόσους κύκλους όσους και τα δάχτυλα της απλής μούντζας.

Σπηλιά που μούντζωσε ο Παλιάνθρωπος των Πετραλώνων.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η μούντζα απεικονίζεται στο αντίστοιχο λογότυπο σταθμού της σειράς Οι Αγνοούμενοι, κάτι που μόνο Έλληνες θεατές παρατήρησαν!

Η μούντζα πρωτοσυναντάται στους προϊστορικούς χρόνους, όταν οι πιθηκάνθρωποι μουντζώνουν σπηλίες, χωρίς κανένα λόγο. Στη συνέχεια όλοι οι λαοί, φεύγοντας από τις μουντζωμένες σπηλιές άφησαν τις μούντζες πίσω τους, εκτός από τους Έλληνες, που τις διατηρούν μέχρι και σήμερα[4]. Μάλιστα παλαιοντολόγοι έχουν δείξει ότι ο αρχάνθρωπος των Πετραλώνων έχει μουντζώσει όλες τις σπηλιές και υπόγειες στοές της Αθήνας[5].

Αναφορές[επεξεργασία]

  1. Τάκης Τσουκαλάς, Η μούντζα και ο γαύρος, εκδόσεις Θύρα 7, Πειραιάς 1908
  2. Μπάμπης Νιώτης, Η μοναξιά του γλωσσολόγου, εκδόσεις Μπάμπης, Αθήνα 1969
  3. Άρης Σταθάκης, Μούντζα και οδήγηση: Αλληλοεξάρτηση;, εκδόσεις Ο,τι νά 'ναι, Αθήνα 2010
  4. Βικιπαίδεια - η ελεύθερη τραγωδία, Μούντζα, ανακτήθηκε 12 Μαΐου 1981
  5. Παναγιώτης Ψωμιάδης, Αθήνα: η μουντζωμένη πόλη, εκδόσεις Λιακόπουλος, Θεσσαλονίκη 1969

Δείτε επίσης[επεξεργασία]