Μεσσήνη

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η αρχή της πλειοψηφίας δεν δικαιοδοτεί την εθνικοποίηση μεταφυσικής κοσμοθεωρίας στο Σύνταγμα της Ελλάδας και την Σημαία της Ελλάδας. Η ελληνική νομοθεσία δεν προϋπήρχε μαγικά, ούτε είναι στατική, ούτε ταυτίζεται η νομοθεσία με την ηθική (σχετίζονται).

Ποια είναι η Μεσσήνη[επεξεργασία]

Η Μεσσήνη είναι η δεύτερη πόλη της Μεσσηνίας μετά την Καλαμάτα. Έτσι ήταν πάντα, αλλά στην απογραφή του 2011, οι Φιλιατρινοί απέγραψαν 1.000 «πλάνητες αθίγγανους ή Σιντίδες ή CD-δες ή ROM ή CD-ROM» για να παίρνουν επιδοτήσεις στον Δήμο και η «πρωτιά της δευτεράντζας», αμφισβητείται! Οι κάτοικοί της είχαν ανέκαθεν μια αντιπαλότητα με την Καλαμάτα. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε και οι φράσεις που έχει στο στόμα του κάθε «Νησσώτης»: Μπα που να βουλιάξουνε οι Καλαματιανο-σκοπιανοί!

Παλιά τους κορόϊδευαν οι Καλαματιανοί λέγοντάς τους «Το νησί της Καλαμάτας». Εκεί διαολίζονταν. Μετά όμως, με τον καιρό, το πήραν σχοινί-κορδόνι και τους άρεσε να τους λένε «Νησσώτες» (χωρίς κάποιο ευφωνικό «ι» και 2 σ, διότι ακριβώς, ΔΕΝ είναι νησιώτες!).

Χαρακτηριστική συζήτηση με «Νησσώτη» (Από το αρχείο του Μάκη φυσικά)[επεξεργασία]

Εσύ του λες:

-Από ποιο νησί;

-Από το Νησί!

-Ναι... αλλά από ποιο νησί;

-Από το Νησί δεν είπαμε;

Και μετά σε θεωρούν και κουφό!

Τα κλεμμένα Τρέϊντ Μάρκ (Τ.Μ.) της Μεσσήνης[επεξεργασία]

Αυτοί οι κάτοικοι της πόλεως Μεσσήνης, δε θέλουν να λέγονται με καμία κυβέρνηση «Μεσσήνιοι», καθώς αυτός ο χαρακτηρισμός υποδηλοί τον κάτοικο του νομού Μεσσηνίας. Τσαντίζονται όμως που όλοι λένε λ.χ. «Καλαματιανό» τον Σαμαρά που είναι από την Πύλο, 45 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα! Τους αρέσει όμως που λένε την περίφημη «φούντα Καλαμάτας» ως Καλαμάτας, παρ΄ ότι την παράγουν αποκλειστικά αυτοί οι βουρκώλοι! Το ίδιο Συμβαίνει και με:...

  1. Την «πατάτα Καλαμάτας» που παράγεται κατά 90% στη Μεσσήνη
  2. Το «λάδι Καλαμών» που παράγεται κατά 90% στη Μεσσήνη
  3. Τα «σύκα Καλαμών που παράγονται κατά 100% στον Δήμο Μεσσήνης
  4. Διαδίδουν για τους Καλαματιανούς ότι τα περίφημα «3 σίγμα», δεν αποτελούν τη μισή διαχείριση ολικής ποιότητας «6 σίγμα», αλλά το αρκτικόλεξο «Σύκα-Σταφίδα-Σωματεμπόριο» που ενώ το θεραπεύουν οι ίδιοι, ρίχνουν τα βάρη στους Καλαματιανούς!

Τα μη κλεμμένα (ακόμα) τρέιντ μαρκ (Τ.Μ.) της Μεσσήνης[επεξεργασία]

Η Μεσσήνη και τα γουρούνια.
Πατήστε για να το δείτε μεγάλο.

Η περίφημη ψητή γουρνοπούλα Μεσσήνης Μεσσηνίας (ολόκληρο το γουρούνι στο φούρνο), αποτελεί ένα «τρέιντ μαρκ», που δεν τους το έχει κλέψει η Καλαμάτα (ακόμα) Είχαν κάνει μια πονηριά για να μην πατάνε οι Τούρκοι το πόδι τους στη Μεσσήνη: Εξέτρεφαν πολλά γουρούνια, τα οποία οι Τούρκοι ως μουσουλμάνοι δεν έτρωγαν. Επίσης, τα σιχαίνονταν λόγω και της συνήθειάς τους να κυλιόνται στον βούρκο. Για να μην κυλιόνται όμως «στον βούρκο της αμαρτίας» τα παιδιά τους, παράλληλα με την εκτροφή των «σιχαμερών γουρουνιών», έβαζαν τα παιδιά τους να κυλιόνται κι αυτά στον πραγματικό βούρκο! Και για επί πλέον σιγουριά έναντι των Οθωμανών που ασκούσαν αδιακρίτως το λεγόμενο «Οθωμανικό» κατά σερνικών και θηλυκών, για σιγουριά, επαναλαμβάνω, έβαζαν και λίγο βούρκο στον... ποπό των παιδιών!!! Έτσι κατοχύρωσαν τον Πανελληνίως ζηλευτό τίτλο «Βουρκώλοι» (Βούρκος + κώλος).

Εδώ πάντως υπάρχει μια σύγχυση. Το προσωνύμιο «βουρκώλοι» δεν το δέχονται όλοι. Λόγιοι εκ Βουρκωλίας, το διορθώνουν ως «βουκώλοι», αποδίδοντάς το στο αρχαίο «βοσκός βοδιών». Φυσικά ουδεμία σχέση με την αλήθεια, αφού αυτό το προσωνύμιο, προέρχεται όπως προείπαμε από τα γουρούνια. Για να καταλάβει ο αναγνώστης ότι εμείς έχουμε δίκιο, λέμε τούτο: Οι περιηγητές που ήρχοντο στη Μεσσήνη, διεπίστωναν με έκπληξη, ότι οι «εκτρεφόμενοι χοίροι ήσαν απειροπλάσιοι των κατοίκων» (δείτε εικόνα δίπλα). Όλη μέρα τα γουρούνια μέσα στις χωμάτινες ρούγες, με τους «κορίτους» την τροφή τα «λιοκόκκια» και τα νερά, στα ρύμας και τας οδούς γουρούνια και βουρκώλοι ένα πράμα, για τον φόβο του «Οθωμανικού», και την πλήρη απουσία Τούρκων από την Μεσσήνη (γι' αυτό άλλωστε και η Επανάσταση του 1821, ξεκίνησε από την Καλαμάτα και όχι από την Μεσσήνη, διότι απλώς δεν υπήρχαν Τούρκοι!)

Η ποδοσφαιρική ομάδα Πάμισος Μεσσήνης[επεξεργασία]

Παίκτης του Παμίσου έχει σημειώσει γκολ και κάνει την χαρακτηριστική χειρονομία της «σιωπή τώρα!» Δεν φαντάζεστε όμως γιατί! Πίσω από τον τοίχο στο βάθος, υπάρχουν μνήματα και νεκροφόρες και υπονοεί την ...«σιγή νεκροταφείου!»
Μπορείτε άλλωστε ιδίοις όμμασιν να δείτε το χαρακτηριστικό ψύχραιμο Αγγλικό φλέγμα των βουρκώλων στο γήπεδο. Φιλάθλους δεν σας δείχνουμε για να μην φοβηθεί κόσμος.
Δεξιά, διακρίνεται ο γνωστός οπαδός Μιχάλης Χ. ή μουσικός ή γκραγκασίστας ή τουμπαναραίος. Φέρει στο αριστερό του χέρι το κοπάνι της Γκραγκάσας που την έχει αφήσει κάπου στην εξέδρα και σπεύδει να κάνει συστάσεις σε οπαδό της Κυπαρισσίας που φώναξε «γκόλ» καθώς προηγήθηκε η ομάδα του μέσα στο Δημοτικό Στάδιο της Μεσσήνης!Το αποτέλεσμα των «συστάσεων» είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του άτυχου οπαδού της Κυπαρισσίας!

Ιδρυθήσα το 1929 με σήμα το τριφύλλι. Κάποιοι εχθροί της ομάδος διέδωσαν ότι αρχικό σήμα της ομάδος ήταν το «τρίφυλλο» που κατόπιν μετετράπη σε τριφύλλι, αλλά αυτό ελέγχεται ως ιστορικά ανακριβές. Αρχαίο Σωματείο ο Πάμισος, με σκοπό την άνοδο στη Β΄Εθνική. Πέτυχε δύο φορές μόνο την άνοδο την Γ΄Εθνική. Το 1968, παρά λίγο να μπει Β΄εθνική, αλλά μπήκε ο... Πύργος! Οι φήμες λένε ότι «τα πήρανε» τότε, αλλά όλα πλέον έχουν παραγραφεί μετά από μισόν αιώνα! Ωστόσο, αυτή ο ομάδα «έχει έδρα». Το μυστικό είναι απλό. Η έδρα τυχαίνει να είναι ακριβώς δίπλα από το Δημοτικό κοιμητήριο και εκεί ακριβώς υλοποιείται το πασίγνωστο σύνθημα:

«Δίπλα!...θα γίνει!... ο τάάάά-φος σας!!!»

Βλέπουν οι αντίπαλοι τα μνήματα, βλέπουν σταυρούς, χώματα, νεκροθάφτες, νεκροφόρες, κτυπάνε και πένθιμα την καμπάνα, όσο νάναι, επηρεάζονται! Να μην αναφέρω τον πασίγνωστο οπαδό Μιχάλη Χ. που πήρε μετεγγραφή από το Αιγάλεω και κτυπάει το τούμπανο σε όλο τον αγώνα, ενώ όταν αποφασίσει να φωνάζει (το κάνει συχνά) η φωνή του βγαίνει από... τάφο, όπως όταν γίνεται η ανάσταση των ζόμπι! Βάζουνε και τον ύμνο ποδοσφαιρικής ομάδος Πάμισος Μεσσήνης και οι αντίπαλοι «τα κάνουν» πάνω τους. Τελευταία εξεδήμησε και ο Μιχάλης και μετακόμισε οριστικά λίγα μέτρα παραδίπλα και είναι παρών, «εν τόπω χλοερώ» (στο γκαζόν) όπου και με το τύμπανό του αποδιδράσκει πάσα οδύνη λύπη και στεναγμός και μόνον οι αντίπαλοι του Παμίσου δεν υποψιάζονται πώς γλιστράνε τόσο εύκολα όταν παίζουν στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης...

Το καρναβάλι της Μεσσήνης[επεξεργασία]

Προσέξτε σημειολογία του παραλόγου στην Βουρκωλία: Η κρεμάλα είναι στολισμένη με μυρτιές. Κατά την αναπαράσταση της κρεμάλας της ηρωϊκής Συκούς παιανίζεται ο Εθνικός Ύμνος και οι θαμώνες είναι ντυμένοι καρνάβαλοι και γελάνε!

Όλος ο κόσμος κορυφώνει το καρναβάλι την Κυριακή των απόκρεω, στη Μεσσήνη το κάνουν Καθαρά Δευτέρα! Έχουν ένα παράξενο έθιμο να κρεμάνε μια γριά ονειροκρίτισσα που εξήγησε δυσμενώς ένα όνειρο στον Ιμπραήμ Πασά! Και τι έκανε τότε ο Ιμπραήμ;

  1. Ισοπέδωσε τη Μεσσήνη.
  2. Κρέμασε τη γριά Συκού (μήτηρ του ήρωος Συκά)

Και τι έκαναν ο... Μεσσηναίοι ή Μεσσηνιώτες ή Νησσώτες ή Βουρκώλοι; Μνημείο στην γριά Συκού; Όχι! Αναμνηστική στήλη για την ισοπέδωση του Μπραΐμη; Σιγά! Κάθισαν -οι αθεόφοβοι- και έφτιαξαν μια καρναβαλική κρεμάλα και σπάνε πλάκα με την αναπαράσταση της γριάς Συκούς! Δεν ξέρω αν το έχει πληροφορηθεί η Χρυσή Αυγή, αλλά άμα το μάθει ότι παίζουνε με Εθνικά θέματα, δεν τους βλέπω καλά! Να μη σας πω το άλλο έθιμο με τον Καρνάβαλο που τους βάζει δημόσια λόγο μέσα στην πλατεία και τους περνάει όλους από του κύνα τον πρωκτό! Τους βρίζει όλους έναν έναν κι ονομαστικά και μετά γελάνε! Μάλιστα αν ξεχάσει κανέναν και δεν τον ξεσκίσει εθιμικώ δικαίω, τότε ο...«αξέσκιστος» πάει και του κάνει παράπονα γιατί δεν του τα έσουρε και φέτος!

Η περίφημη «φούντα Μεσσήνης»[επεξεργασία]

Ένα σύνηθες -μάλλον μικρό- τρίφυλλο Μεσσήνης, το οποίο η λαϊκή μούσα το έχει υμνήσει δεόντως:«Το καλύτερο το πράμα βγαίνει από την Καζάρμα, μα εκείνο που στη δίνει, βγαίνει από την Μεσσήνη. Μα καλό ΄ναι και του Πάνου απ΄ τα μέρη του Βουρκάνου, πιο καλό κι από Μαδαίνης που ξερένεσαι και μένεις!....» και συνεχίζεται με το ρεφραίν: «Να μας ζήσεις Μεσσηνία, που στον κόσμο είσαι μία κι έχει μόνο η Βουρκωλία, χίλια χασισοποτεία!»

Πρόκειται για μοναδικής περιπτώσεως ποιότητα, ουδεμία σχέση έχουσα με τα «σύρματα» ή διάφορες άλλες απομιμήσεις στην αγορά. Ξακουστή ποιότητα σε όλον τον κόσμο. Πωλείται επωνύμως και στην Ολλανδία, ως «χασίς Μεσσήνης». Όλοι απορούν γιατί δεν το λένε «Καλαμάτας!» Ενίοτε από τους ντόπιους χρησιμοποιείται και ως χρηματική μονάδα. Π.χ.

«Το ξέρω ότι είσαι μεγάλη φίρμα και δεν έρχεσαι σε πανηγύρια, αλλά αν έλθεις και τραγουδήσεις τρεις βραδιές, έχεις και τρία «πεντόκιλα!...» Και η φίρμα φυσικά έρχεται τρέχοντας.

Ή, άλλη περίπτωση:

«Αν σφυρίξεις το πεναλτάκι και σωθούμε, έχεις ένα μισοκιλούλι να τη βγάλεις και συ το κακομοιρούλι τον χειμώνα!....»

Μια φορά μάλιστα που ο Γιώργος Παπανδρέου είχε απειλήσει ότι θα «νομιμοποιήσει την χρήση Ινδικής Καννάβεως», παραλίγο το ΠΑΣΟΚ να πάθει εκλογικό στραπάτσο στη Μεσσήνη λόγω της αναπόφευκτης χρηματιστηριακής πτώσης του εθνικοτοπικού προϊόντος. Για να καταλάβετε, στους 30 συλλαμβανόμενους για χασισοϋποθέσεις, οι 20 κατάγονται από την Μεσσήνη. Συλλήψεις για Ναρκωτικά στη Μεσσήνη

Σελέμπριτις εκ της Μεσσήνης[επεξεργασία]

Ο γίγας εκ Μεσσήνης, Νησσώτης, Βουρκώλος Πρόεδρας, διακρίνεται για την παραγωγική πολιτική σκέψη του αυτονόητου.

Η πλέον διάσημη μορφή των Βουρκώλων, είναι αναμφισβήτητα ο Πρόεδρας των Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Υπάρχουν κι άλλοι λιγότερο διάσημοι, τρεις μάλιστα εκ των οποίων έχουν διατελέσει ή διατελούν Πρόεδροι Δημοκρατίας. Μιχαήλ Στασινόπουλος, Γιάννης Αλευράς (δύο μήνες μόνο) και Προκόπης Παυλόπουλος που διαδίδει (για προφανείς λόγους) ότι κατάγεται από την Καλαμάτα, επειδή πήγαινε εκεί σχολείο! Άλλοι διάσημοι Βουρκώλοι, είναι η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, ο Στέφανος Λιναίος, η Έλλη Φωτίου, η Κική Δημουλά και πολλοί άλλοι ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίων, τραγουδιστές, συνθέτες που άγιασαν μακράν της Προεδρομάννας Βουρκωλίας φεύγοντας εγκαίρως!

Τοπικά ιδιόλεκτα Μεσσηνίας[επεξεργασία]

  • Φτουχάμου (Αυτό κάτω) «φτουχάμου, έχουνε μαζευτεί όλα τα ρετάλια της Κοινωνίας!»
  • Φτούνο φτου ε! (Αυτό εκεί, ναι!) «Φτούνο, φτου, ε! σου λέου να φέρεις ρε!»
  • (το) πετσάφι της κοινωνίας (Πετσάφι= δερμάτινο πανί ωσεί σπόγγος, συλλογέας ακαθαρισιών) θηλ. (η) πετσάφω «Αυτή η καραμουτζαχείλω η πετσάφω, η αλόγα η γκαμήλω η λινάτσα η πατσαβούρα η θεία του φταίει για όλα!»
  • (ο) κλάμπανος (Μάλλον ο κωδωνοκρούστης) «Τι λέει ρε κλάμπανε;»
  • (το) λιγδοτάμπαρο (το βρώμικο δέρμα νταουλιού) «Ου να μου χαθούτε παλιολιγδοτάμπαρα!»
  • (ο) χαλμούκος (ο τσαλαβουτών εις το φαΐ) «πρόσεχε ρε πως τρως παλιοχαλμούκο!»
  • (επιφ.) σουλουμουντρούμ! (προς έρευνα ακόμα για το τι σημαίνει, καθώς λέγεται σχεδόν σε κάθε περίπτωση) Γενικώς υπονοεί κάποια απώλεια : « Σουλουμουντρούμ φέτος το πρωτάθλημα για τον Πάμισο!»
  • (επιφ.) ξεσεμπρούμ! (Διαλυθείτε! Σπίτια σας!)
  • (ρημ.) Ζεύω (Αναδύω δυσοσμία) «Ζεύει ολοσούμπιτο σιχλίλας το ξεπάντουρο!»
  • -ου- Πρόσφυμα που αντικαθιστά φωνήεντα: «Α να χαθούτε ρε! Αφού δε μπορούτε να κάνουτε τίποτα!» ή «Προσέχουτε μη γλιστρίσουτε και πέσουτε!»
  • (ο) χιλοτρουπήτης (Ο έχων χιλίας τρούπας) «Τράβα να βάλλεις καθρεφτάκι να δεις την (_|_)-τρουπήδα σου ορέ χιλιοτρουπήτη!...»

Σημαντικά χωριά της περιοχής Μεσσήνης και όχι μόνο[επεξεργασία]

Σε κάθε περίπτωση, Άγιος Φλώρος υπάρχει, πλην ουδεμία σχέση έχει με το ομώνυμο χωρίον της Μεσσηνίας, αφού δεν τον ξέρουν καν τον Άγιο πριν το 1880, που έφτιαξαν φερώνυμο ναό για να δικαιολογήσουν το όνομα του χωριού τους!
Πάντως παλιά κάθε μέρα που τα λεωφορεία είχαν εισπράκτορα γινόταν μια κάποια αίσθησις καθώς ο εισπράκτορας καλούσε τους αφηρημένους: -Άλλος για το Πήδημααααααα!....»
Γενικώς όπως και σε όλη την Ελλάδα το Πήδημα είναι πολύ δημοφιλές.

Άγιος Φλώρος: Δεν ανήκει στον Δήμο Μεσσήνης, όμως από τον Άγιο Φλώρο πηγάζει ο Πάμισος, εξ ου και η σύνδεση. Το πώς υπήρξε κάποιος που ήταν και άγιος και φλώρος μυστήριο! Ήταν Άγιος και έγινε Φλώρος; Αποκλείεται δογματικώς. Ήταν μετανοηθείς Φλώρος; Αυτό επιτρέπεται. Γνωρίζετε εσείς κάποιο «ματανοημένο» Φλώρο; Μετανοούν οι Φλώροι; Πάντως οι ντόπιοι δεν παραδέχονται με τίποτα να χαμογελάνε οι επισκέπτες εκτός Μεσσηνίας που βλέπουν τις ταμπέλες οδοσήμανσης και βρήκαν και αυτοί την παραμύθα τους όπως και οι Βουρκώλοι με το «Βουκώλοι» Οι Αγιοφλωραίοι ή Αγιοφλωρίτες ή σκέτο Φλώροι, λένε για κάποιον «Σαιν Φλώρενς» της περιόδου των Ιπποτών και κάτι τέτοια χαζά. Ναός όμως ή εκκλησάκι, δεν υπήρχε πουθενά αφιερωμένος σε Φλώρο, Καρδερίνα, Γαρδελιό. Μόλις το 1880, ενώ προϋπήρχε το Φλώρικο όνομα του χωριού, έκτισαν φερώνυμο ναό για να δικαιολήσουν τις πομπές τους. Μετά είπαν ότι βρήκαν αρχαίο ναό του Αγίου Φλώρου, όλα ψέματα! Δίπλα είναι το χωριό Ασπροπουλιά, αλλά αυτό είναι άσπρο και ουχί κίτρινο. Όπερ και η παραμύθα εκπίπτει... Το απίστευτο με τον Άγιο Φλώρο είναι ότι λίγο πριν φθάσεις σ΄ αυτόν περνάς υποχρεωτικά από το χωριό Πήδημα!. Αν νομίζει κάποιος ότι για να πας στον Άγιο Φλώρο μεσολαβεί το Πήδημα και ότι αυτό είναι τυχαίο... τι να πούμε;

Πέρα από Φλώρο και Πήδημα υπάρχει και το χωριό Βλάκα. Όπως τ΄ακούτε!. Οι ντόπιοι κάτοικοι, μη αντέχοντας να τους λένε «Βλάκες» μετωνόμασαν το χωρίό τους σε... Χρυσοχώρι. Βρήκαν κι αυτοί την παραμύθα, ότι η λέξη είναι Αρβανίτικη «βλιάκιε» και σημαίνει «υγρασία της Γης». Που να πάει το μυαλό τους στο αρχαιοελληνικό «Βλάκαι» (πολλοί). Ο Μεγάλος όμως ιστοριογράφος Κ. Σάθας, παρατηρεί ότι το Βλάκα, «είναι μεταξύ αυτών των χωριών που διατήρησαν το όνομα των αρχικών ιδιοκτητών του!» (Των Βλακών δηλαδή!) Για του λόγου το αληθές, έχουμε και πηγή εδώ Σήμερα το μετονομασθέν χωρίον Βλάκα με τους βλάκες κατοίκους του, έχει χρεωθεί ο Δήμος Οιχαλίας με έδρα τον Μελιγαλά.

Το Χαμουζά, είναι ένα άλλο χωριό του Δήμου Μεσσήνης, δίπλα από την Περδικόβρυση. Αυτό πήρε την ονομασία του από ένα περιστατικό, όπου είχε πάει να λειτουργήσει ο ίδιος ο Δεσπότης της περιοχής και όταν βγήκαν τα Άγια των Αγίων από το Ιερό, αυτοί συνέχισαν να συζητάνε και να κάθονται όρθιοι! Τότε ο Δεσπότης τους είπε την φράση που έγραψε Ιστορία και έγινε τοπωνύμιο: '«Χάμου Ζα!!!»' (=Κάτω ζώα!) Μετά από την ντροπή τους το μετονόμασαν ως «Αμμουδερό», αλλά επειδή η ντροπή δεν ξεπλένεται με τίποτα, έφυγαν όλοι από το χωριό για... Περδικόβρυση και το χωριό Χαμουζά καταργήθηκε! Οι ντόπιοι ορκίζονται ότι το «Χαμουζά» προέρχεται από τον πρώτο κατακτητή της Πελοποννήσου της Α΄ Τουρκοκρατίας Χαμουζά Ζενεβίση τον ιερακοφόρον (!), αλλά ποιος πιστεύει τα «ζα!»