Μεσολόγγι
Το Μεσολόγγι (ή κατά μία άλλη ερμηνεία Χεσολόγγι) υποτίθεται ότι είναι πρωτεύουσα της Αιτωλοαμφιναυπακτοακαρνανίας. Έχει πληθυσμό γύρω στους 100 ντόπιους, 100 φαντάρους, 100 φοιτητές και 10.000 φαντάσματα. Μάλιστα φημολογείται ότι ο Κάσπερ το φαντασματάκι ήταν Μεσολογγίτης και πολέμησε στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά κατατροπωθηκε από την περιοδεία των Ghostbusters τη δεκαετία του '80. Η διαρκής κόντρα των κατοίκων της πόλης είναι με τους Αγριν(μ)ιώτες, με τους Αντελκιώτες, με τους Πατρινούς,με τους Αθηναίους, με το φοιτηταριό και γενικώς με όποιον ξεστομίζει οποιαδήποτε φράση που να περιέχει τη λέξη πρωτεύουσα, καθώς το Μεσολόγγι θα έπρεπε να είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα όλων των εθνών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η κόντρα με το γειτονικό Αγρίνιο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, όπου οι κάτοικοι των δύο πόλεων συναγωνίζονται για το ποιοι θα φτιάξουν τα περισσότερα κιτς σπίτια και μνημεία. Βέβαια οι ντόπιοι κρατούν ακόμη τις ισχυρές τους συμμαχίες με το παπαδαριό και τα ψάρια (εξ' ου και ο χαρακτηρισμός ψαρόμυαλοι).
Ιστορία[επεξεργασία]
Το Μεσολόγγι, σε αντίθεση με τους κακεντρεχείς που πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από τους Ελ το 1821, ιδρύθηκε κατά τον 16ο αιώνα όταν κάποιοι σαρακινοί πειρατές βαρέθηκαν την ζέστη και την ξηρασία της ερήμου και βρήκαν επιτέλους έναν τόπο γεμάτο υγρασία και όπου τις 364 μέρες του χρόνου έβρεχε ανελλιπώς, λύνοντας έτσι και το υδροδοτικό πρόβλημα. Έτσι, και με την ανάπτυξη του εμπορίου, οι κάτοικοι της πόλης απέκτησαν στους επόμενους δύο αιώνες, έναν στόλο 100.000 γαϊτών, με τις οποίες εκτός από βρόχινο νερό, μετέφεραν και ιαματικό βούρκο που υπήρχε άφθονος στην περιοχή. Αργότερα, η πόλη επαναστάτησε εναντίον των Ντούρκων και μετά από πολύμηνη πολιορκία πραγματοποίησε την Έξοδο, την οποία έχουν τιμήσει πολλοί μεγάλοι άνθρωποι του πνεύματος όπως ο Αντώνιος Νικοπολίδης και ο Δημήτριος Ελευθερόπουλος. Με τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην Έξοδο, το Μεσολόγγι πέτυχε κάτι μοναδικό στην ιστορία του κόσμου. Να σταματήσει ο χωροχρόνος σε τοπικό επίπεδο (δυνατότητα που ίσως να μην κατέχουν ούτε οι Ελ). Έτσι κάθε χρόνο στο Μεσολόγγι είναι 1826. Αυτή η μοναδικότητα μαθεύτηκε και στις γύρω περιοχές, με αποτέλεσμα την Κάθοδο των Αμπλιανιτών, των Παλουκοβιτών, των Δομνιστανών και πολλών άλλων φυλών της Ευρυτανίας.
Η Πόλη[επεξεργασία]
Το Μεσολόγγι είναι ξακουστό για την καταπολέμηση της φασαρίας. Οι κάτοικοι έχουν δώσει τρομερό αγώνα τα τελευταία χρόνια για να το πετύχουν αυτό, και πλέον η πόλη ενδύκνειται ως νούμερο ένα τουριστικός προορισμός για τους κεκοιμημένους. Τα ενδιαφέροντα των μεσολογγιτών αφορούν πολιτιστικές δραστηριότητες όπως η ακατάπαυστη κοινωνική κριτική, η οινοποσία, η τσιπουροποσία, η ουζοποσία, η μπυροποσία, η χασισοποσία, το θάψιμο φίλων και γνωστών, και η εκμετάλλευση των φοιτητών. Ειδικά για τους τελεύταίους, επειδή πρόσφατα με την απομάκρυνση των των μισών τμημάτων του ΤΕΙ, μειώθηκαν κατά το ήμισυ, οι ντόπιοι έδωσαν μεγάλο αγώνα ώστε να τους επιστραφεί αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει από αρχαίων ετών (οι φοιτητές) ώστε να μπορούν να τους ξανανοικιάσουν με ευκολία τις ποντικότρυπές τους για 300 ευρώ το μήνα. Επίσης παρότι ο τόπος είναι επίπεδος και ενδείκνυται για ποδήλατο, οι κάτοικοι, ενώ κατέχουν καμιά εικοσαριά ποδήλατα η κάθε οικογένεια, έχουν ξεπεράσει τέτοιους ενδοιασμούς και μετακινούνται με το αυτοκινητό τους ακόμα και για 10 μέτρα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα μεσολογγίτικα αυτοκίνητα είναι τέτοιας κατασκευής που η πόρτα του οδηγού είναι συρόμενη, ώστε να μην δυσκολευτεί ο χειριστής του να μπει στην καφετέρια, σουβλακερί, μπαρ όπου έχει παρκάρει ακριβώς μπροστά στην είσοδο. Όνειρο του κάθε Μεσολογγίτη είναι η δημιουργία πιτάδικου της κακιάς ώρας για φοιτητές, καφετέριας για φοιτητές, ή κέντρου διασκέδασης για φοιτητές.
Η ομορφιά και αρχιτεκτονική των κτιρίων του Μεσολογγίου θα έκανε και τον Καλατράβα να γκρεμίσει τα έργα του. Ειδικά με τον ερχομό του ΤΕΙ, οι κάτοικοι επηρεασμένοι το ρεύμα του κυβισμού ξύλωσαν όλα τα πετρόκτιστα σπίτια για να τοποθετήσουν πολυκατοικίες χωρητικότητας 5.000 φοιτητών η μία. Έτσι τα αγνά αισθήματα των ντόπιων για τους φοιτητές κατάφεραν να μετατρέψουν ένα ψαροχώρι σε πρωτεύουσα του κυβισμού. Πλεόν οι κατοικίες χωρίζονται στις αποκλειστικά για ντόπιους ή αποκλειστικά για φοιτητές. Αν κάποιος δάσκαλος ή εργαζόμενος θελήσει να βρει σπίτι, χωρίς να θέλει να μείνει για τουλάχιστον 5 χρόνια, τότε καλύτερα να δοκιμάσει την τύχη του στο Τζόκερ. Βέβαια μπορεί να πέσει και πάνω σε κάποιον συμπονετικό Μεσολογγίτη, ο οποίος θα τον ρίξει σε ένα κλουβί μαζί με το φοιτηταριό.
Στην πόλη λειτουργούν επίσης και αρκετές καφετέριες με μέσο όρο ηλικίας τα 180 έτη. Για να μπει κάποιος σε μία από αυτές θα πρέπει πρώτα να σκαναριστεί στην είσοδο από τα λαίμαργα βλέμματα, και αφού οι Μεσολογγίτες κρίνουν ότι δεν απειλεί την ηθική τους, τότε μπορεί να περάσει. Τα κέντρα διασκέδασης, που μετρώνται στο δάχτυλο του ενός χεριού, διακρίνονται για την πολυπολιτισμικότητά τους και τις κονταρομαχίες που επιτελούνται εκεί μέσα. Κάθε Σάββατο οι φυλές της Άγριας Δύσης της περιοχής του Αχελώου, πραγματοποιούν μαζική εισβολή στα κέντρα αυτά, όπου στην προσπάθειά τους να αποπλανήσουν καμιά φοιτητριούλα, αναμιγνύονται με τις αντίπαλες φυλές του Ευήνου και του Αράκυνθου, με δυσάρεστες συνέπειες.
Χαρακτηριστικά ενός Μεσολογγίτη είναι η δυνατότητα συννενόησης με έναν άλλο Μεσολογγίτη μέσω του κουνήματος του κεφαλιού και των μονολεκτικών εκφράσεων «ιέ» και «μωρέ». Ειδικά το μωρέ οφείλει να τοποθετείται στην αρχή και στο τέλος μιας πρότασης: Για παράδειγμα αν θέλουμε να χαιρετίσουμε έναν μεσολογγίτη θα πούμε «Μωρέ, που είσαι μωρέ». Ύστερα, οι Μεσολογγίτες θέλουν να τους χαιρετάς πρώτος αλλιώς μετά την πάροδο 3-4 μηνών θα σε έχουν ξεχάσει ήδη. Έτσι αφού γνωρίσεις κάποιον ντόπιο, οφείλεις να χαιρετάς πρώτος, ειδάλως εάν συναντηθείτε στον δρόμο καμιά φορά, είτε θα κοιτάξει προς άλλη κατεύθυνση, είτε κάτω στο δρόμο ή θα κάνει πως μιλάει στο τηλέφωνο.
Πολιτισμός και Αξιοθέατα[επεξεργασία]
Στην πόλη υπάρχει πληθώρα μουσείων, πολιτιστικών συλλόγων και τουριστικών αξιοθεάτων. Ο επισκέπτης που θα τύχει να περάσει, αφού πάθει λάστιχο πηγαίνοντας για Αθήνα, καλό θα ήταν να θαυμάσει αρκετά το εξωτερικό των μουσείων της πόλης, διότι δεν πρόκειται ποτέ να δει το εσωτερικό τους, αφού τα μουσεία ανοίγουν μόνο για τη φιγούρα το σαββατοκύριακο των Βαΐων. Επίσης η πόλη διεκδικεί και την παγκόσμια πρωτιά πολιτιστικών συλλόγων, καθότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από τον πληθυσμό της πόλης. Τα είδη των συλλόγων είναι δύο: Οι σύλλογοι-φαντάσματα, οι οποίοι αποτελούνται εξολοκλήρου από τα φαντάσματα και οι σύλλογοι στους οποίους για να γίνει κάποιος μέλος θα πρέπει να είναι απόγονος του Τσακ Νόρις. Τα Ιερά Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων αυτών, εφόσον κάποιος αποδείξει ότι κατάγεται από τον Τσακ, θα πρέπει να περάσει όλα τα μαρτύρια και τις δοκιμασίες που θα του επιβάλλει η Επιτροπη. Αφού εξεταστεί επιτυχώς, δίνει όρκο ώστε να μην συμμετάσχει σε άλλο Σύλλογο πέραν αυτού. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, αρκετοί Μεσολογγίτες δείχνουν να αψηφούν αυτόν τον όρκο, και να ιδρύουν συνεχώς συλλόγους ώστε να αποκτήσουν και αυτοί τον τίτλο του Προέδρου.
Στην πόλη όμως υπάρχουν και πολλά αξιοθέατα τα οποία οι ντόπιοι έχουν φροντίσει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, την οποία η Χούντα μπάζωσε και χώρισε στα τρία για το καλό των ψαριών, αποτελεί τον φυσικό βόθρο της πόλης. Μετά από τις έντονες αντιδράσεις ενάντια στους δήθεν περιβαλλοντολόγους, οι κάτοικοι κατάφεραν να μετατρέψουν την λιμνοθάλασσα σε μία απέραντη δεξαμενή σκουπιδιών(ή καλύτερα βιοδιασπώμενων υλών) τα οποία, όπως υποστηρίζει και ο Λιακόπουλος, συμβάλλουν στην διατήρηση της αλατότητας της λιμνοθάλασσας. Έτσι, δεν νοείται να είσαι Μεσολογγίτης και να μην έχεις πετάξει έστω και ένα κυπελάκι καφέ στην θάλασσα για το καλό της.
Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι η περιοχή των Ταμπακαριών, στην οποία προσφέρονται πακέτα για σαφάρι για την παρατήρηση της άγριας πανίδας της, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να παρατηρήσει και να φωτογραφίσει τους Αιγύφτιους (ή γυφταίους στην τοπική διάλεκτό). Στην περιοχή αυτή ασκούνται και οι υποψήφιοι Μεσολογγίτες προς ένταξη σε έναν πολιτιστικό σύλλογο, αφού η Ιερά Επιτροπή τους υποβάλλει στη δοκιμασία του να περάσουν μέσα από την περιοχή και να επιβιώσουν.
Ακόμη, υπάρχει και ο Κήπος των Ηρώων, το δημοφιλέστερο αξιοθέατο ανάμεσα στους κεκοιμημένους και τα φαντάσματα. Η κατάφυτη αυτή περιοχή από ενδημικούς ελληνικούς τροπικούς φοίνικες, είναι ο τόπος στον οποίο έχουν θαφτεί όλοι οι απόγονοι του Τσακ Νόρις, και τους οποίους η πολιτεία τιμάει κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια των εορτών γίνεται η πιο μεγαλειώδης πομπή στον κόσμο, με τη συμμετοχή χιλιάδων φιλαρμονικών, συλλόγων και πολιτικών. Πριν από την πομπή συνήθως γίνονται μάχες σώμα με σώμα για την διεκδίκηση των συμβόλων των απογόνων. Η πορεία της πομπής κινείται με ταχύτητα «Βαγιώνε» που είναι τόσο αργή όπου τα τελευταία τμήματά της ξεκινούν τον Απρίλιο και τελειώνουν το Δεκέμβριο. Κατά τη διάρκεια της πομπής οι συμμετέχοντες δοκιμάζονται για τις αθλητικές τους ικανότητες στα εμπόδια, πηδώντας τα τραπέζια που έχουν τοποθετηθεί πάνω στο δρόμο από σουβλακερί για να ικανοποιήσουν όλους τους ελληνάρες θεατές.
Θρησκευτικά δρώμενα και Πανηγύρια[επεξεργασία]
Οι καλές σχέσεις των κατοίκων με το παπαδαριό, τους ωθούν να συμμετέχουν μαζικά σε θρησκευτικές κατανύξεις. Κάθε χρόνο οι άπειρες ενορίες συγκεντρώνουν τους οπαδούς τους και, μέσα από έναν υγιή συναγωνισμό και προβολή μέσω κοινωνικών δικτύων, γίνονται οι Αγώνες Περιφοράς Επιταφίου. Νικήτρια ενορία αναδυκνείεται αυτή που θα καλύψει τους περισσότερους δρόμους της πόλης σε λιγότερο χρόνο. Όσοι τολμήσουν να αμφισβητήσουν την κυριότητα του παπαδαριού στα αστικά δρώμενα, κινδυνεύουν σε εσαεί εγκλεισμό στα Ταμπακαριά.
Τέλος, στην πόλη κατά περιόδους πραγματοποιείται και το πανηγύρι τ'ΑηΣυμνιού, στο οποίο προσέρχονται Αιγύφτιοι οργανοπαίχτες τσιριχτών οργάνων, φέρνωντας μαζί τους όλο το γυφταριό της Ελλάδας. Αυτές τις μέρες η πόλη χρωματίζεται κυριολεκτικά και μεταφορικά με κάθε καρυδιάς καρύδι. Όσοι συμμετέχουν στο πανηγύρι είναι απόγονοι των Ελ, και οργανώνονται σε ομάδες πανηγυριστών που ονομάζουν παρέες. Η παρέα λειτουργεί με τον νόμο του Ομερτά. Για να γίνει κάποιος μέλος της παρέας, πρέπει να πληρεί όλα τα κριτήρια των πολιτιστικών συλλόγων και να περάσει τις διπλάσιες δοκιμασίες, με σημαντικότερη την αντοχή στο άκουσμα της πίπιζας. Εφόσον τα καταφέρει παίρνει όρκο σιωπής, και στο μέλλον κάθε παρατυπία τιμωρείται με θάνατο. Οι παρέες κατά τη διάρκεια του πανηγυριού πρέπει να καθήσουν πρώτες στα προκαθορισμένα στέκια τους, και μετά μπορεί να καθήσει και ο υπόλοιπος κοσμάκης γύρω τους. Οι επισκέπτες κάθε παρέας θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς, αλλιώς τιμωρούνται με αποβολή από την πόλη για πάντα. Όσοι ξένοι πάρουν τη μεγάλη απόφαση και ρισκάρουν να έρθουν στο πανηγύρι, περιτριγυρίζουν στον χώρο του πανηγυριού ελπίζοντας ότι κάποια παρέα θα δείξει έλεος και θα τους αφήσει να καθήσουν δίπλα τους. Η παρέα παίρνει τέτοιες αποφάσεις αφού συζητήσει τα θέματα αυτά και τα δεχτεί ο ανώτατος άρχοντάς της ο Καπετάνιος. Ο λόγος του Καπετάνιου είναι ιερός για όλη την παρέα, και αμφισβητησή του ισοδυναμεί με ισόβιο άκουσμα της πίπιζας.
Νοσοκομεία[επεξεργασία]
"Σταθμός Πρώτων Βοηθειών"( ο σταθμός πρώτων βοηθειών είναι όνομα από σουβλατζίδικο )
Να ρωτάς "που είναι ο πατέρας σ'", να σ' λένε ότι είναι στο "Πρώτων Βοηθειών" και να μην αγχώνεσαι!
Διασημοι Μεσολογγίτες[επεξεργασία]
Κεκοιμημένοι:
Άη Συμνιός, Χαρίλαος Τρικούπης, Μπότιας, Ξεράσματας, Ραπανάκιας, Κάραλης, Μόγαινα, Ποντίκω, Γιώργος ο σου 'ρθαν, Ζογούλης, Ταταρούνα
Εν Ζωή:
Τσακ Νόρις, Μπόμπορας, Γάϊδαρος, Αλές, Κώλος της Ελπίδας, Τσικι-τσάκιας, Χρύσανθος, Μαμούλας, Χέζας, Καναρίνιας, Πάκια-πάκιας, Κλάϊματας, Γκαβόγιαννος, Πούπος, Πριτσαπήδουλας, Αβυσσηνός, Φεριμπότιας, και άλλοι πολλοί...
Μεσολογγίτικες Φράσεις[επεξεργασία]
Χαιρετισμοί: «Μωρέ, τι φκιάν'ς μωρέ», "μαρή" (ουδεμία σχέση με τη γαλλίδα Μαρία!
Χαρακτηρισμοί: Ψλοκοπάνας (από το ψωλοκοπανάω ή κωλο-βαράω), Καούνι, Μπινές, Γύφταίος (ο τσιγγούνης), "ψλοβρόντ'ς"
|