Μαγκάιβερ

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Μαγκά'hiver' (χειμώνας στα γαλλικά) ονομάζεται αλλιώς και κλανιά του Τσακ Νόρις, ενώ κάποιοι τον θεωρούν απλά σκιά της κλανιάς του μικρού δακτύλου του Τσακ Νόρις. Ο McGyver υπήρξε ο πρωταγωνιστής μιας περιπετειώδους (;) σειράς που προβαλλόταν τη δεκαετία του '80 από την ΕΡΤ και το 2012 από τον Alpha. Έτσι την έλεγαν τότε, τι να κανουμε. Στο θέμα μας: ο 'ΜcGyver', ήταν ο πολυμήχανος πράκτορας που έλυνε με άνεση διάφορα ζόρικα προβλήματα και υποθέσεις, επί 139 επεισόδια. Τα βασικά εφόδια που είχε πάντα μαζί, ήταν ένας ελβετικός σουγιάς (συνωνυμία με τον Μπάμπη το Σουγιά), και κολλητική ταινία. Από 'κει να καταλάβετε.

Γιατί απέφευγε τα όπλα;

 1. Επειδή δεν ήταν Κρητικός, και
 2. Επειδή είχε κάτι σαν φοβία με τα όπλα, ένεκα που στην παιδική του ηλικία είχε 'κατά λάθος' γεμίσει τρύπες έναν φίλο του.

Ας μιλήσωμε απλά[επεξεργασία]

 1. Δεν ήταν Κρητικός.
 2. Δεν οπλοφορούσε. (Αλήθεια, πώς πέρασε τις εξετάσεις και έγινε πράκτορας; Πράκτορας που φοβάται τα όπλα; μιλάμε, ούτε πράκτορας ΠΡΟΠΟ δεν θα γινόταν. Ο γελοίος. Ο καραγκιόζης! Ο χαλιαμπάλιας.).
 3. Αντί όπλoυ, είχε μαζί ελβετικό σουγιά και σελοτέιπ (όχι μπλάνκο, πάντως).
 4. Ήτο επιστημονικός νους (Homo scientificus).
 5. Δεν έμπλεκε και πολύ με γυναίκες (Homo σκέτο) πράγμα που εξίταρε τον τηλεθεατή... στο να αλλάξει απλά κανάλι.
 6. Μπορούσε με το σουγιά του, λίγο σελοτέιπ, και ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, να σου φτιάξει πυρηνικό αντιδραστήρα. Όταν δε είχε αποκλειστεί σε λάκκο με φίδια, μπορούσε με τον σουγιά, λίγα φίδια, το σελοτέιπ και μια χούφτα (sic) χώμα να φτιάξει κομψά τζάκετ, ΣΥΝ έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.
 7. Είχε έναν πιστό (και κρετίνο) βοηθό, τον Τζακ Ντάλτον, και έναν ορκισμένο Εχθρό, τον Μέρντοκ. Καταλαβαίνετε ότι η πρωτοτυπία χτύπαγε καμπανάκια. Πολλά.
 8. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο σκηνοθέτης του πρώτου επεισοδίου αρνήθηκε να εμφανιστεί το πραγματικό του όνομα στους τίτλους. Πίστευε ειλικρινά στη σειρά αυτή, προφανώς.
 9. Έχει απίστευτο χτένισμα. Πραγματικά θλιβερό. Και εξακολουθεί να χτενίζεται κάπως έτσι. Ή μάλλον, ακριβώς έτσι. Εϊτίλα.
 10. Θαυμάστριες; Δύο: Μία στα Κάτω τα Πετράλωνα, και μία στο Μπουτάν. Αυτά.

Γνώμες διάσημων για τον MacGyver[επεξεργασία]

"Ήταν παγιδευμένος στο περβάζι ενός φλεγόμενου αζτέκικου ναού... η χαίτη του, ανέμιζε τόσο ανέμελα και απροσδιόριστα, που είχε αιχμαλωτίσει το βλέμμα μου. Το ίδιο βράδυ Τον είδα στον ύπνο μου, και έπαθα το Σύνδρομο της Μυκητιώδους Πλαγιοπλευρικής Ονειρωξίτιδος, με κύρια συμπτώματα τις βαθιές αναπνοές, μια όρεξη για μπριάμ, ηχηρές πορδές, και ηυξημένες τρανσαμινάσες. Επίσης, είχα και κομάρες". (Σπήλιος Μουσταλέξης, μουσικοσυνθέτης)

"Καθόμουνα με τις ώρες μπροστά στον ανεμιστήρα, ώστε να κυματίζει και η δική μου χαίτη όσο του MacGyver. Δεν το κατάφερα ποτές. Δεν το κατάφερα ούτε όταν έκανα τα μαλλιά μου σαν της Άνιστον, στα Φιλαράκια. Θα φταίει το μαλλί μου". (Κώστας Τσάκωνας, ηθοποιός)

"Το όνομα του Μαγκάιβερ" (το νέο βιβλίο του Έκο)

"Δεν θα έλεγα ότι τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση για τα κατορθώματα του Μαγκάιβερ, ενός ατόμου που πάσχει από έλλειψη μελανίνης, και απλώς αντιγράφει τα κατορθώματα του Οδυσσέως, του Πολυμήχανου, του Έλληνος, του Άντρα του σωστού. Διότι Άνδρας = Έλλην και τανάπαλιν. Και ο πολύς κύριος Μαγκάϊβερ -ε, πώς να γίνει- ΔΕΝ είναι Έλλην. Είναι ένας απλός κλέπτης. Και τι κλέπτει; θα ρωτήσετε. Και θα απαντήσωμε: τις ιδέες, τις εφευρέσεις, το καταπίστευμα - εν τελική αναλύσει - του Έλληνος Οδυσσέως, του μόνου που δικαιούται να κάνει τέτοιες πουτανιές τεχνολογικές εφαρμογές". (Ανωνύμου του Έλληνος: Η Στρατιωτική Ζωή Εν Ελλάδι Και Μια Πρέζα Τηλεκριτική)