Μάνγκα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Manga ονομάζονται κυρίως τα ανάποδα κόμιξ. Δηλαδή αυτά που διαβάζουν οι κα(η)μένοι οι Ιάπωνες από την τελευταία σελίδα προς την πρώτη κι από δεξιά προς τα αριστερά. Περιέχουν απλές και καθημερινές ιστορίες, όπως ενός αγοριού που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο με το τετράδιό του, μιας κοπέλας με κέρατα που θέλει να καταστρέψει τον πλανήτη, ενός πρίγκιπα που θέλει να σκοτώσει τον πατέρα του, μιας κοπέλας που θέλει να γίνει θεά, αλλά και μιας κοπέλας που είναι θεά.

1. Τα ιαπωνικά κόμιξ:

π.χ.:

-«Διάβασες ρε το καινούριο manga, το Death note? Ήταν τόσο συγκλονιστικό!»

-«Ναι ρε το διάβασα, αλλά δεν ένιωσα τίποτα


2. Ο τσαμπουκάς:

π.χ.:

-"Είσαι/Το παίζεις manga εσύ τώρα?"


“Έμαθα πως είσαι manga, είσαι και μερακλής!”

- Όσκαρ ο άγριος για συλλαμόγιο της εποχής του


Γνωστά manga[επεξεργασία]

Είδη manga[επεξεργασία]

Εκτός από τα συνηθισμένα σε όλους τους μη manga fan που χου περιπέτειας, δράσης, κωμωδίας κλπ κλπ, υπάρχουν αρκετές κατηγορίες για να ικανοποιούν τα γούστα και τις απαιτήσεις των ψαγμένων manga fans.

1. Seinen

Είδος που το βρίσκεις (και την βρίσκεις) σε κάθε μανγκάδικο. (note: Μανγκάδικο=το μαγαζί που πουλάει μάνγκα και ΟΧΙ το μέρος όπου μαζεύονται μά(ν)γκες). Απευθύνεται κυρίως σε έφηβα αγόρια και σε μεγαλύτερες ηλικίες που έχουν μάθει να διαβάζουν κάντζι. Απόδειξη αποτελεί στο τόκιο γκουλ η χινάμι που είναι δεκάχρονο και δεν ξέρει να διαβάζει κάντζι(ντροπή, όχι σαν εμάς στην Ελλάδα). Πολλά από αυτά (βλέπε tokyo ghoul) περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο για νεαρές ηλικίες και κρυφά υπονοούμενα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τραύματα στα καημένα και αγαθά παιδάκια. Btw κανείς δεν τηρεί το όριο ηλικίας. Γνωστά seinen manga είναι το ιερό tokyo ghoul (που έχει και anime για όσους βαριούνται να διαβάζουν 143 κεφάλαια), το one punch man ή μια-γροθιά άνδρας και άλλα όχι τόσο γνωστά.

2. Josei

Το αντίστοιχο του seinen αλλά για γυναίκες. Απευθύνεται σε λυκειοκόριτσα που έχουν crush με τους πρωταγωνιστές και σε γεροντοκόρες με δέκα γατιά που δεν ξέρουν τι να κάνουν με την ζωή τους. Η ιστορία έχει ως εξής: μαθήτρια λυκείου που δεν έχει βιώσει ποτέ στην ζωή της τον έρωτα, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο της, τον γνωστό senpai (από δω βγήκε η φράση NOTICE ME SENPAI), ο οποίος σε κάποια φάση notices την. Παράλληλα υπάρχει ο χαμηλών τόνων, εξίσου όμορφος, με γαμάτο μαλλί και κοιλιακούς συμμαθητής της που είναι κρυφά ερωτευμένος μαζί της. Η ιστορία συνεχίζει με ελάχιστες ακατάλληλες σκηνές και τελειώνει έτσι όπως δεν θέλεις να τελειώσει. Πάει με τον συμμαθητή παρατά τον καημένο senpai και δεν μας λέει ποτέ τι απέγινε. Γνωστά josei είναι το hapi mary(ούτε καν happy), το loveless και άλλα χαζά.

3. Harem

Πρόκειται για τα μάνγκα που σου καίνε τον εγκέφαλο. Είναι αποκλειστικά για άντρες και μεγάλα αγόρια που φτάνουν στα 7000 marley βλέποντας ένα αγόρι ανάμεσα σε καμιά πενηνταριά κορίτσια που από 15 χρονό έχουν στήθος ως τον αφαλό. Επειδή τα λόγια είναι περιττά, καθώς harem = χαρέμι, το λέει και η λέξη, αν κανείς θέλει να διαβάσει χάρεμ συνιστάται για light τύπους το καλούτσικο Denpa Kyoushi (αν και λένε οτι δεν είναι harem. Αλλά είναι) και για πιο hardcore το highschool DXD (το οποίο το διαβάζεις και σκέφτεσαι ΄τι φάση ο τυπάς΄).

4. Yaoi/Yuri

Άστο καλύτερα. Είναι romance αλλά όχι το κανονικό κορίτσι x αγόρι. Το yaoi είναι για αγόρι x αγόρι και το yuri για κορίτσι x κορίτσι. Δεν τα βρίσκεις εύκολα σε μανγκάδικο γιατί τα έχουν κρυμμένα στο υπόγειο. Για τους πωρωμένους yaoi/yuri fan οι σιντοϊστές Ιάπωνες έχουν φροντίσει να βγάλουν cd για τους Ινδούς Σίντι. Ενδεικτικό το royal fyance..