Λοξή φάλαγγα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιερολοχίτες εις ανομοιόμορφον βάθος ζυγών.

Λοξή φάλαγγα ονομάζεται στρατιωτικός σχηματισμός που πρώτος χρησιμοποίησε ο διάσημος στρατηγός των Θηβαίων, Επαμεινώνδας, στη μάχη των Λεύκτρων, κατά των Σπαρτιατών, υπό τον Κλεόμβροτο. Στην πρωτότυπη αυτή κίνηση, ξύρισε λοξά τα μαλλιά όλων των στρατιωτών του, με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτούς που ανήκαν στον Ιερό Λόχο. Για να το προσέξουν οι Σπαρτιάτες, τους παρέταξε λοξά. Μόλις οι Σπαρτιάτες είδαν τους Θηβαίους τόσο όμορφα κουρεμένους, κατάλαβαν ότι ήταν αγριάνθρωποι και παλιομοδίτες, ότι κανένας τους δε θα έχει την επιτυχία που είχαν οι Ιερολοχίτες στην προσέλκυση συντρόφων και γενικά το ηθικό τους έπεσε κατακόρυφα (ή μάλλον για να ακριβολογήσουμε, έπεσε λοξά προς τα κάτω).

Μετά τη μάχη[επεξεργασία]

Φάλαγγα Λοξών σε επιθετική διάταξη εφόρμησης σε σαρδέλα. (Paparus Larus Britannica)

Οι Σπαρτιάτες έφυγαν τρέχοντας για τον κουρέα τους και οι Ιερολοχίτες αγκάλιαζαν αδελφικά ο ένας τον άλλο για την επιτυχία τους. Ο Επαμεινώνδας, χαμογέλασε λοξά προς τη μεριά του Κλεόμβροτου. Ο Κλεόμβροτος του έριξε μια λοξή ματιά και έφυγε παρεξηγημένος.

Παραλειπόμενα[επεξεργασία]

Η έδρα της Λοξής Φάλαγγας

Η ιστορία παραλείπει να μας ενημερώσει κάτι που έμαθε συντάκτης της Φρικηπαίδειας: Όταν έφτασε στη Σπάρτη, κουρεύτηκε γουλί και άλλαξε το όνομά του σε Κώστας Γκουσγκούνης.

Bwikilogo.gif
Για τους σοβαροφανείς υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για Λοξή φάλαγγα.