Κύπρος

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης της Κύπρου με σημειωμένα όλα τα ενδιαφέροντα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού

“Δκύό μιξ ενίσχυμένες, τζιάί μία diet κόα-κόλα

- Από τη σοφία του κυπριακού λαού

“Όποιος έσσίει παράπονο, στον Λέλλο!”

- Κυπριακή πολιτική επιστήμη

“Πού δείχνει;”

- Κάποιος άλλος βλέποντας την Κύπρο από ψηλά.

Η Κύπρος ή Κιθαριστάν (λόγω του σχήματος του νησιού) είναι το ανατολικότερο νησί της Μεσογείου καθώς και ο ομφαλός της γης!!

Γεωγραφία[επεξεργασία]

Το ανώτερο μέρος της Κύπρου αποτελεί το σήμα της Nike, είναι στρογγυλεμένη στο κάτω μέρος, και έχει πολλές δαγκωματιές γύρω-γύρω, αποτέλεσμα της αμερικάνικης εισβολής το 314 π.Χ. Στα εδάφη της Κύπρου βρίσκεται επίσης το δεύτερο μικρότερο κρατίδιο του κόσμου (μετά το Βατικανό), η Παφιακή Ομοσπονδία Υπέροχων Τούρκικων Σιεφταλιών. Η ΠΟΥΤΣ, η οποία ιδρύθηκε στις 18 Ιουλίου 1974, προκάλεσε την τούρκικη εισβολή του 1974, αφού οι Τούρκοι αποφάσισαν πως πρέπει να αποκτήσουν τις υπέροχες σιεφταλίες που παρήγαγε το κρατίδιο. Ευτυχώς δεν έφτασαν ως την Πάφο κι η ΠΟΥΤΣ παραμένει Ελ-ληνική.

Οι δυτικές παραλίες χαρακτηρίζονται από την πετρώδης τους φύση, η οποία κάνει το να μπεις στην θάλασσα χωρίς να σπάσεις τουλάχιστον τρία δάκτυλα 96% αδύνατον. Εκεί μπορεί κανείς να συναντήσει Ρώσους άνδρες με σφικτά μαγιά κι κοκκινόσωμους Άγγλους που μπαίνοντας στη θάλασσα δημιουργούν παλίρροιες. Επιστήμονες πλέον πιστεύουν πως το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού το 2004 προκλήθηκε από τέτοιο περιστατικό. Στις ανατολικές παραλίες συχνάζουν κυρίως Κύπριοι, οι περισσότεροι από την Πάφο ή Λεμεσό, που παίρνουν το εβδομαδιαίο τους ρεπό μετά από μια σκληρή εβδομάδα σιεφταλοκατανάλωσης.

Πληθυσμός[επεξεργασία]

Ο πληθυσμός της Κύπρου αποτελείται κυρίως από σιεφταλιές. Το πάρα κάτω διάγραμμα παρουσιάζει τον πληθυσμό στην Κυπρο.

Ιθαγένεια Ποσοστό /% Πραγματικός Αριθμός
Πούστηδες 78 876,493
Μαλάκες 17 182,881
Βλάκες Τουρίστες/Άραβες 5 55,967
Βιζαρούδες (δηλαδή βυζαρούδες και συνάμα βιζιτούδες) >9000 Ο αριθμός υπολογίζεται να φτάνει τα 120 τρισεκατομμύρια

Πολιτική[επεξεργασία]

Το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου μπορεί να γίνει κατανοητό ευκολότερα μόνο εάν υποδιαιρεθεί σε κάμποσα πολιτικά υπό-σκηνικά. Σύμφωνα με θεωρία συνομωσίας η οποία εκδόθηκε από κυπριακό εκδοτικό οίκο ως "ακαδημαϊκή ανάλυση" οι μίαρες Αμερικανο-βρεττανικές-σιωνιστικές δυνάμεις επεδίωξαν την διάσπαση του Κυπριακού κράτους, έτσι ώστε να μπορεί η Φρικηπαίδεια να έχει πολλά αλλά απλά μικρά άρθρα για το θέμα αντί ενός τεραστίου και περιπλόκου.

Η Κυπριακή πολιτική σκηνή υποδιαιρείται στους ακόλουθους χώρους:

 • Κυπριακή Κώμα-τοκρατία

Ιδιότυπο πολιτειακό σύστημα στο οποίο η εξουσία ασκείται από μια ομάδα κωματωδών εκτελεστικών επιτροπών αποτελούμενες από ιατρούς, δικηγόρους, πατριώτες και κομμουνιστές, γνωστή ως Εθνικό Συμβούλιο. Τα κώματα τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Εθνικό Συμβούλιο (ασχέτως εκλογικών ποσοστών) πρωτοπορούν παγκοσμίως εφαρμόζωντας τον ντανταϊσμό στην πολιτική. Αν και έχουν κατ' επανάληψη κατηγορηθεί για έλλειψη συνοχής μεταξύ ρητορικής και πράξης στην πραγματικότητα ενεργούν στα πλαίσια ενός προχωρημένου performance art που φιλοδοξεί να επανακαθορίσει τα όρια μεταξύ λογικής και πολιτικής. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν:

ΑΚΕΛ- πρόκειται για τον (ιστορικά ξεκομμένο) τοπικό βραχίονα μιας αποτυχημένης διεθνούς πολυεθνικής καπιταλιστικής κοινοπραξίας με δεδηλωμένο σκοπό την προώθηση της μαρξιστικής-λενινιστικής κέντρο-αριστερής ιδεολογίας. Εφαρμόζει τον καπιταλισμό ευλαβικά με τη λογική ότι θα τον υποσκάψει με το να τον ξεφτυλίσει εκ των έσω. Διεγνώσθη πρόσφατα από τον Γιάγκο Μικελλίδη ως ασθενής του Σύνδρομου Βιάγκρα σε σχέση με την διαχείριση της εξουσίας (συνοψίζεται ως "άτε τζαι έπιαες την, εννά ξέρεις τι να την κάμεις;"). Ωστόσο εάν δεν υπήρχε το ΑΚΕΛ η κατανομή του πλούτου στην Κύπρο θα ήταν πολύ χειρότερη, επειδή θα είχε να φάν τζιάλοι. Κατά το ΑΚΕΛ και τους ΑΚΕΛικούς το αριστερό κεφάλαιο είναι προοδευτικό και έτσι συστήνεται, ενώ ούλοι οι άλλοι κακώς είναι κεφαλαιοκράτες. Κατ' επέκταση ο κάθε κυπριος κομμουνιστής λόγο του ότι είναι προοδευτικός δικαιούται την έπαυλη/ εξοχικό/βίλα (καλά βίλλα έχουν και άλλοι) και τις καταθέσεις του. Είναι μέρος της αγνής ΑΚΕΛικής ιδεολογίας. Παρεπιπτόντως οι ΑΚΕΛικοί είναι όλοι εξέχοντα παραδείγματα Ελλήνων πατριωτών, ολίγον πιο μισέλληνες από τους Τούρκους. Οι αγνοί Ακελικοί ξεχωρίζουν γιατί δεν παραγνωρίζουν τα εγκλήματα των Τούρκων, ούτε τους νιώθουν αδέλφια τους, και ποτέ δεν θα ακούσεις απο το στόμα τους το μπανάλ "εκαμαμεν τζιαι εμείς πολλά "

ΕΔΕΚ- (εθνικο)σοσιαλιστικό κίνημα, όπως αυτό του Χίτλερ, το οποίο έχει πειστεί ότι και καλά κατέχει τον σοσιαλισμό και θεωρεί αχρείαστη την εφαρμογή του. Η φιλοσοφική του βάση είναι η ρητορική απαγωγή της λαϊκής θέλησης και συνοψίζεται στο απόφθεγμα "Ο λαός δεν..." ή/και "Ο λαός θα...". Τελικά όμως ο λαός δεν...

ΔΗΚΟ- Μετεξέλιξη της "ΔΙκηγορικής Κοινοπραξίας Όμοδους" (ο πρώτος γραμματέας ήταν γιός του πρώτου προέδρου και για αυτό η ορθογραφική- και γενικότερη- επάρκεια δεν ήταν κριτήριο) που δημιουργήθηκε με τη γέννηση του Μακαρίου για τη σωστή διαχείριση της παρακαταθήκης του ως αρχή και τη σωστή διαχείριση των-χρηματοδοτούμενων από τους φορολογούμενων-θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας ως διάρκεια. Το τελικό όνομα "Δημοκρατικό Κόμμα" ήταν ενδεικτικό της αίσθησης του χιούμορ του ιδρυτή του. Ιδεολογικά κινείται στο χώρο του "πόσα υπουργεία δίνεις; πόσα θες;".

ΔΗΣΥ- Πρώτο κόμμα παγκοσμίως το οποίο κινείται βάσει αστρονομικών φαινομένων μεταξύ κεντροδεξιάς (ως επί το πλείστον) και άκρας δεξιάς (κατά τη διάρκεια εκλογικής συναστρίας). Πάσχει από το Σύνδρομο "Εγιώ εν τζαι" το οποίο εκδηλώνεται όταν γίνονται αναφορές στο '74. Για να προκαλέσετε εγκεφαλικό σε μέλος του, επισημάνετε τις ομοιότητες της πολιτικής του με το ΑΚΕΛ. Η οικονομική του ιδεολογία βασίζεται στην άντληση λαϊκής στήριξη έτσι ώστε να προστατεύονται τα συμφέροντα των εκατομμυριούχων.

ΚΥΠ- Το κέντρο της ΚΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας) βρίσκεται στην Κύπρο, και μάλιστα στα κατεχόμενα, διότι οι αξιωματικοί πιστεύουν ότι οι πληροφορίες παραμένουν ασφαλείς εκεί, διότι ισχυρίζονται ότι κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα σπαταλούσε ποτέ χρόνο για να μάθει μια βαλκανική γλώσσα. Οι Τούρκοι έχουν άλλη γνώμη βέβαια... κι όχι λόγο εκτίμησης.

 • Ψευδοκράτος

Πολύ απλά, δεν υπάρχει. Η πολιτική "σκηνή" στον κατεχόμενο από τον Τουρκικό στρατό Βορρά (σε αντιπαράθεση με τον κατεχόμενο από την βλακεία Νότο) δεν αφορά τη σοβαρή "πολιτική" ανάλυση διότι το "κράτος" κατοικείται από αιμοδιψή "ζόμπι", στους δρόμους ρέει λάβα και γενικότερα αποτελεί μια χωροχρονική "μαύρη" "τρύπα". Όσοι θα ήθελαν να "ασχοληθούν" με το "μόρφωμα" του "Βορρά" καλούνται να προμηθευτούν την επίσημη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών γύρω από το Δόγμα Δεν Ξεχνώ, το οποίο ορίζει "που" και πότε χρησιμοποιούνται τα "εισαγωγικά" έτσι ώστε να αποφευχθεί η "αναγνώριση" του "μορφώματος."

Οικονομία[επεξεργασία]

Φωτογραφία από πενθήμερη σχολική εκδρομή στην Κύπρο

Η Κυπριακή οικονομία βασίζεται κυρίως στο δανεισμό. Ακολουθεί το εμπόριο με εισαγωγές προιόντων κυρίως από τις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης (βλ. Ουκρανία, Ρωσία, Ρουμανία) καθώς και στον τουρισμό που τα τελευταία χρόνια προέρχεται και αυτός από την Ανατολική Ευρώπη. Συναντιούνται επίσης σε αφθονία μπόλικοι Δυτικοί Ευρωπαίοι που έρχονται στην Κύπρο λόγω της αφθονίας αλκοόλ και ηλίου που παρουσιάζει το κλίμα, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Εισαγωγές πανάκριβων ρούχων και μέσων επίδειξης πλούτου ακμάζουν στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια (προσοχή στις απομιμήσεις). Οι Κύπριοι, είναι κυρίως επιχειρηματίες ή δημόσιοι ή ημικρατικοί υπάλληλοι αλλά δεν περιορίζονται σε μια εργασία. Συνήθως πλαισιώνονται και από μια δευτερεύουσα δουλειά από τον παρακάτω κατάλογο:

 • Κληρονόμος μεγάλης περιουσίας
 • Εισοδηματίας
 • Πάτρονος (pimp)
 • Πολιτικός
 • Developer (κατά τη διάρκεια του χρηματιστηρίου χρηματιστής)
 • Μεγαλοεκδότης ακάλυπτων επιταγών
 • Όλα τα παραπάνω


Τα κυριότερα εξαγώγιμα προιόντα της Κύπρου είναι τα περίεργα ονοματεπώνυμα, το τελικό -ν, ένα μυστήριο μαλακό τυρί που γίνεται πεντανόστιμο σαγανάκι, οι καπιταλιστές, οι φοιτητές, οι ηγούμενοι, ο χαλκός, οι off-shore εταιρίες, και οι πενταήμερες σχολικές εκδρομές της τρίτης τάξης Γυμνασίου. Μεγαλύτερο επίτευγμα των εξαγωγών του νησιού θεωρείται η ΑΠΟΛΥΤΗ Άννα Βίσση καθώς αυτή έκανε γνωστό το νησί και ο λιγότερο απόλυτος Κωνσταντίνος Χριστοφόρου καθώς αποτέλεσε το πρώτο, επιτυχές, περιστατικό ξεφορτώματος διά της εξαγωγής.

Δημόσια Υπηρεσία[επεξεργασία]

Η Κύπρος σήμερα διαθέτει μίαν από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες στον κόσμο. Αφησε πίσω της το σύστημα ΚΤΡ (ΚουΤουΡού) που επικρατούσε στα πρώτα χρόνια και πλέον θεωρείται ότι έχει τελειοποιήσει στο μέγιστο βαθμό ένα πολύπλοκο σύστημα διορισμού και προαγωγών που βασίζεται σε άκρως μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια χωρίς κομματικές παρεμβάσεις πλαισιωμένα από ένα μοντέρνο σύστημα δικτύωσης της διοίκησης. Με το σύστημα αυτό η κρατική μηχανή, τα κόμματα και η κοινωνία και έχουν συντηχθεί αρμονικά σε έναν ενιαίο σύνολο. Το σύστημα αυτό μελετήθηκε επισταμένα στην επιστήμη της διοικητικής και ονομάστηκε επιστημονικά Κομματοκουμπαρική Διαλογή. Για το λόγο αυτό, ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στην κρατική μηχανή πλησιάζει το 100%.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν κληθεί εμπειρογνώμονες από την Κύπρο για να βοηθήσουν την αναδιάρθρωση των δημοσιοϋπαλληλικών δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από τις Η.Π.Α., την Κίνα και όλα τα κόμματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφράζουν αντίθεση στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η Κύπρος δεν δημιουργήθηκε από κανέναν. Σύμφωνα με την τεκμηριωμένη τοπική ιστορία (Κυπριακές ιστορίες για αγρίους) η Κύπρος προϋπήρχε όλων των χωρών και όλων των πολιτισμών. Η διάχυση του παγκόσμιου πολιτισμού έγινε από την Κύπρο και έκτοτε όλοι οι λαοί της Γης προσπαθούν να την καταστρέψουν. Η Κύπρος όμως από αρχαιοτάτων χρόνων ευλογήθηκε με ικανότατους πολιτικούς οι οποίοι από την αυγή του παγκόσμιου πολιτισμού αντιμετωπίζουν ανιδιοτελώς όλους τους εχθρούς που εισβάλουν, αρχής γενόμενης με τους δεινόσαυρους. Τεκμηριωμένα αρχεία που τηρούνται καταδεικνύουν ότι οι δεινόσαυροι επιχείρησαν να εισβάλουν στην Κύπρο κατά το τέλος της Ιουρασικής περιόδου όμως αποκρούστηκαν αποτελεσματικά όπως φαίνεται από ομιλίες των πολιτικών της τότε εποχής. Τεκμηριώνται ότι οι Κύπριοι απόκρουσαν την επίθεση με:

 • Ικανότατες συμμαχίες με εμπλεκόμενα συμφέροντα και δη με τους νάνους ιπποπόταμους και τους κουρκουτάες.
 • Ρεαλιστικές πολιτικές όπως την πρόσκληση στους δεινόσαυρους να πάρουν ένα κομμάτι της Κύπρου και να την μοιραστούν με τους ιθαγενείς εκτοπίζοντάς τους ολοκληρωτικά σιγά σιγά.
 • Προώθηση της κοινής Κυπριακής ταυτότητας των ιθαγενών Toppouzous Cyprienus (υποείδος gadarous) με τους δεινόσαυρους.
 • Συμμαχία με οποιοδήποτε κόμμα και πρόεδρο είναι στην εξουσία με απώτερο σκοπό τη σωτηρία της Κύπρου.
 • Τσακ Νορρις κι τοππούζι.

H Κύπρος τελικά αποκαλύφθηκε στην ανθρωπότητα από τον Θεό, ως αντάλλαγμα για κάποια χάρη που χρωστούσε στον Γιώργο Νταλάρα, όταν ο τελευταίος του ζήτησε ένα μικρό ήσυχο μέρος για να κάνει τις συναυλίες του. Φημολογείται, ότι οι παρόντες κάτοικοι της, οι Toppouzus Cyprienus (υποείδος gadarous), είναι οι τελευταίοι απόγονοι των Ελ. Απόδειξη, οι προφητείες που βγαίνουν ανελλειπώς στα χωριά της Λεμεσού, και τα θαύματα που έκανε ο Εθνικός Άχνας (Αρχαία αποικιά των Ελ), όταν βγήκε στο κύπελο Ουέφα. Μια δεύτερη θεωρία θέλει την Κύπρο να είναι το τελευταίο απομεινάρι της θαυμαστής αρχαίας Ατλαντίδας, με τον σημερινό πληθυσμό να κατάγεται από τους λιγότερο θαυμαστούς ορεσίβιους κατοίκους της. Εις υποστήριξην αυτής της θεωρίας ο ημί-θεος φιλόσοφος και ιδρυτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, έγραψε σε επιστολή του προς τον Τίτο: "Η μεγαλύτερη απόδειξις για την τοποθεσία της Ατλαντίδος στην Κύπρον είναι ότι μόνο Κύπριοι θα είχον καταφέρει με τη διοίκηση τους να βυθίσουν την νήσο ταύτην".

Τα παλιά εκείνα χρόνια, όταν η Άννα Βίσση έμενε στην Κύπρο, είχε φροντίσει να καλλιεργήσει την μουσική παιδεία των κατοίκων, κτίζοντας παντού αμφιθέατρα, παρόμοια με αυτά των αρχαίων Ελλήνων. Εμπνευσμένη από την ΑΠΟΛΥΤΗ μαγεία που ένιωσε με το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα (όπου και γνώρισε το Νίκο Καρβέλα) διέταξε όπως γεμίσουν τη χώρα με θέατρα για να μπορεί να εμφανίζεται κάθε καλοκαίρι που επέστρεφε στο νησί για συναυλίες. Έτσι προέκυψε το θέατρο των Σόλων, του Κουρείου, της Σαλαμίνας κτλ.

Στο Μεσαίωνα, η Κύπρος επηρεάστηκε από την τάση της Άννας Βίσση να μετακομίσει στο Λονδίνο, έτσι και έγινε το νησί Αγγλίκη αποικία. Μη γελίεστε, ποτέ δεν είχε κατακτηθεί απο την Αγγλία. Συνεπαρμένη από τη μαγεία του Λονδίνου, η Άννα έκτισε με δικά της έξοδα Κάστρα στο νησί, τα οποία παραχώρησε σε Άγγλους ευγενείς με σκόπο να την βοηθήσουν στη διεθνή της καρίερα.

Μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα στη δεκαετία του '50, υποκινούμενοι από τις δυνάμεις του σκότους (βλ. Δέσποινα Βανδή), οι Κύπριοι ξεσηκώθηκαν ενάντια στην απόλυτη και προέβησαν σε πόλεμο για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. Η εκκλησία βοήθησε σημαντικά σ'αυτό τον πόλεμο προστατευόντας μεγάλους ήρωες όπως τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Οι παραδόσεις θέλουν την εκκλησία να αντιστέκεται στην Άννα μετά την κυκλοφορία της θρυλικής της παράστασης με τίτλο "ΔΑΙΜΟΝΕΣ". Τελικά το 1960 η Κύπρος ανεξαρτητοποιήθηκε.

Γύρω στο 1974, οι Τούρκοι άρχισαν τις συνεργασίες με μια άλλη μεγάλη δύναμη, την Άντζελα Δημητρίου και εισέβαλαν στη Κύπρο κατακτώντας το 37% των εδάφων της. Η Άντζελα τους παρότρυνε να διαλύσουν τα θέατρα και οτιδήποτε παρέπεμπε στην λατρεία της Άννας, η οποία ήταν και η κύρια θρησκεία μέχρι την τότε εποχή.

Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση[επεξεργασία]

Κανένας δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι έχει κατά διαστήματα παρατηρηθεί να αιωρείται στον Κυπριακό ουρανό την τελευταία 15ετία. Μετά από πολλαπλές αερομαχίες, έχει αναχαιτιστεί αρκετές φορές, μα επανήλθε ωσάν τον τουρκαλά πιλότο.

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρίες που προσπαθούν να την εξηγήσουν.

Η πρώτη διατείνεται ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι γενετικά τροποποιημένο φρούτο που δημιουργήθηκε από ομάδα επτά σοφών αλχημιστών από τα κλαδιά ενός Πεύκου. Το φρούτο αυτό αργότερα απορρίφθηκε από το ίδιο το δέντρο.

Η δεύτερη πιθανολογεί ότι πρόκειται για ανέκδοτο το οποίο χρησιμοποιεί με αποκλειστικότητα ο εκάστοτε περιοδεύων θίασος, γνωστός και ως ο θίασος των "Πενταετών", όποτε θέλει να απαλλαγεί από άλλα μη πετυχημένα ανέκδοτα.

Τοπική Κουζίνα[επεξεργασία]

Η Κυπριακή κουζίνα είναι σαφέστατα επηρεασμένη από την κουζίνα των Αρειανών, οι οποίοι δεν παραλείπουν να επισκεφθούν τη νήσο κάθε χρόνο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η κυπριακή κουζίνα έχει μια ποικιλία από ιδιαίτερα εδέσματα, μερικά από τα κυριότερα είναι τα εξής:

Σουτζούκος: o σουτζούκος γνωστός και ως σιουτζιούκκος είναι προϊόν που αποτελείται από ξηρούς καρπούς, μούστο και αλεύρι. Ο σιουτζιούκκος λοιπόν απαντάται στα πανηγύρια, είναι μακρόστενος και κρεμασμένος από σχοινιά. Γι' αυτό αν ποτέ βρεθείτε σε κανένα κυπριακό πανηγύρι δεν είναι φίδια αυτά τα παράξενα που θα δείτε, αλλά σιουτζιούκκος. Παρόλο που φαίνεται σαν πελώρια μύξα είναι αρκετά εύγευστο.

Κούπες: οι κούπες είναι ακόμα ένα έδεσμα της Κυπριακής κουζίνας φίλε καλαμαρά, αφού η γνωστή κούπα (σκεύος) προφέρεται ως κούππππ[...]πππα στην Κύπρο, ενώ εμείς αναφερόμαστε τώρα στην κούπα. Η κούπα λοιπόν είναι ένα σκατοειδές στο χρώμα και το ύφος παραδοσιακό έδεσμα με κιμά τυλιγμένο σε φρυγανιά. Το επίθετο σκατοειδές παρουσιάζει το σχήμα όχι την γεύση και την σύσταση (χωρίς αυτό να αποτελεί κανόνα). Σερβίρεται με λεμόνι.

Σιεφταλιές: η αφρόκρεμα του Κυπρίου (άλλως Κυπραίου). Οι σιεφταλιές είναι και αυτές σκατοειδή εδέσματα, μόνο που αυτές ψήνονται στη σχάρα και αποτελούνται από κιμά τυλιγμένο σε μεμβράνη από έντερα ζώων. Ο μέσος Κύπριος τρώει σιεφταλιές τουλάχιστον 9 φορές κάθε μέρα και αυτός είναι ο λόγος που ο οργανισμός των Κυπρίων αποτελείται κατά 65% από σιεφταλιές.

Χαλούμι: Το χαλούμι είναι πανάρχαιο απολίθωμα από μύξες τις πρώτης Κύπριας, της απόλυτης (τάχα μου Διεθνούς) σταρ, της μετενσάρκωσης ή ξαδέρφης της Αφροδίτης, της Θεάς, ατελείωτης, της πανάρχαιας Άννας Βίσση. Όντας άρρωστη από την ανάβαση στα Ιμαλάια, όπου πήγε για να βρει το σύντροφο της ζωής της το Γέτι, η Βίσση διαπότισε την κυπριακή γη με τις απαράμιλλης ομορφιάς μύξες της. Οι μύξες αυτές εξορύχθηκαν από τους Κυπρίους μερικά εκατομμύρια χρόνια μετά, οι οποίοι τις ανέμειξαν με γάλα γαϊδαρόσαυρου και δημιούργησαν το πρώτο χαλούμι. Το χαλούμι αυτό ήταν που προσέφερε ο όφις στην Εύα, αλλά απλούστατα γιατί ο συγγραφέας της Γενέσεως δεν ήταν Κύπριος δε γνώριζε τι εστί χαλούμι!

Δείτε Επίσης[επεξεργασία]