Κόρινθος

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

“Π.Α.Σ. Κόρινθος;”

- Πάω

Η Κόρινθος ιδρύθηκε αρχικά ως Κόρνιθος. Η λέξη προέρχεται από την αγγλική λέξη corner και την Ελληνική όρνιθα. Οι αρχαίοι Κορίνθιοι ως λάτρεις του ποδοσφαίρου το τίμησαν δίνοντας το όνομα του ακρογωνιαίου λακτίσματος στην Αγγλική με συνδυασμό τη λέξη όρνιθα από τις Στυμφαλίδες όρνιθες που σκότωσε κάποτε ο Τσακνορικλής.
Αργότερα όμως οι Κορίνθιοι διαπίστωσαν μια επικίνδυνη άνοδο της δημοφιλίας του συγκροτήματος Korn και έτσι ο μητροπολίτης Κορίνθου διέταξε την αλλαγή του ονόματος σε Κόρινθος.

Πληθυσμός[επεξεργασία]

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 1.000 κατοίκους και 40.000 Αρβανίτες. Η γλώσσα που ομιλείται στην πόλη είναι μια διάλεκτος της Ελ-ληνικής ωστόσο oι Κορίνθιοι υποστηρίζουν ότι η Ελληνική είναι διάλεκτος της Κορινθιακής. Πάντως αναλυτές λένε πως η Κορινθιακή δεν έχει σχέση με την Ελληνική. Ο Όσκαρ Γουάιλντ που έχει επισκεφτεί τα μέρη είχε πει κάποτε: Ειδικά αν πας προς αρβανιτοχώρια όπως τα Αθίκια και το Σοφικό δεν καταλαβαίνεις γρι. Οι Ιστορικοί ανέλυσαν πως το γρι του Όσκαρ Γουάιλντ προέρχεται από την αγγλική greek που σημαίνει Γραικός. Δηλαδή ότι δεν κατάλαβαινε τα ελληνικά τους.
Ωστόσο σημερινοί αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται για πλαστογράφηση των λεγομένων του και πως είχε πει κανονικά: Ειδικά αν πας προς αρβανιτοχώρια όπως τα Αθίκια και το Σοφικό δεν καταλαβαίνεις ντιπ. Η λέξη ντιπ όπως υποστηρίζουν οι γλωσσολόγοι έχει άγνωστες ρίζες γεγονός που τους κάνει να υποψιάζονται ότι οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στην Κόρινθο να μην ήταν ούτε Ελληνες ούτε Αρβανίτες αλλά μια φυλή που τείνει να εξαφανιστεί οι Αντίπες. Υποθέτουμε πως αυτοί θα ήρθαν πριν χιλιάδες χρόνια διακοπές από τη Γαλλική πολη Antibes και τους άρεσε τόσο που έμειναν εκεί.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η Κόρινθος έχει ιδρυθεί από προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι της λένε πως ήταν Έλληνες αλλά αυτό προσβάλει τους σημερινούς Αρβανίτες κατοίκους της πόλης και έτσι τα βιβλία γράφουν από τότε που κατέβηκαν οι Αρβανίτες στην Κόρινθο. Η Κόρινθος όπου κάποτε ζούσαν οι Έλληνες λέγεται πια Αρχαία Κόρινθος. Έτσι την ονόμασαν οι Νεοκορίνθιοι και προέρχεται από τις ρίζες των λέξεων όρχεις->ορχαίοι->αρχαίοι και ακόρινθος που στα νέα ελληνικά σημαίνει Αρχίδια Κόρινθος. Με αυτό τον τρόπο οι Αρβανίτες θέλησαν να δείξουν ότι αυτοί είναι οι αυθεντικοί κάτοικοι της Κορίνθου.

Σε γενικές γραμμές πάντως η Κόρινθος έχει ακολουθήσει την ιστορική πορεία της κυρίως Ελλάδας.

Αξιοθέατα[επεξεργασία]

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την παραλία Καλάμια όπου όλες οι Κορίνθιες Αρβανιτοπούλες κάθε καλοκαίρι επιδεικνύουν την "πραμάτεια" τους. Προσοχή στο είδος των Κορίνθιων καγκουριών δεν μοιάζουν με καγκούρια άλλων πόλεων είναι καμουφλαρισμένοι.

Στην κεντρική πλατεία υπάρχει άγαλμα του Πήγασου με 4 πόδια και ένα κολλημένο πόδι ανάμεσα στα δύο πισινά. Εντάξει μπορεί ο γλύπτης να έκανε λάθος και να έβαλε 5 πόδια αλλά και πάλι είναι ένα αριστούργημα.
Αγοράστε ένα εισιτήριο να απολαύσετε την Μπάρτσα στο στάδιο Κορίνθου. Τέτοιο ποδόσφαιρο ούτε από την αυθεντική Μπαρτσελόνα δεν θα δείτε.