Καρότσιασμα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το καρότσιασμα είναι άθλημα στο οποίο ο αθλητής τρέχει σπρώχνωντας το καρότσι του σούπερμαρκετ για μια μικρή απόσταση προσπαθώντας να επιτύχει την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Στην συνέχεια, με ένα μικρό πήδημα, τοποθετεί τα δύο πόδια στην βάση του καροτσιού κρατώντας με δύναμη την λαβή. Ο σκοπός είναι να επιτύχει άλμα, αρκετό για να προσπεράσει το εμπόδιο που τοποθέτησε ο αντίπαλος, χωρίς όμως να το αγγίξει. Στην συνέχεια σειρά έχει ο αντίπαλος, ο οποίος θα πρέπει να προσπεράσει το ίδιο εμπόδιο, με 2 εκ. πρόσθετο ύψος.


Λέγεται μάλιστα πως ο Τσακ Νόρις έχει κάνει 47 φορές τον γύρο του κόσμου με καρότσιασμα από ένα καροτσάκι της λαϊκής μέσα σε 48 δευτερόλεπτα, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στο άθλημα.

Προέλευση[επεξεργασία]

Το καρότσιασμα χρονολογείται από το 1937, από την χρονιά δηλαδή, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καρότσι του σούπερμαρκετ στην πόλη της Οκλαχόμα. Τους σημερινούς κανόνες όμως, τους απέκτησε σχετικά πρόσφατα, μετά την ίδρυση της αλυσίδας σουπερμάρκετ, Carrefour.

Τύποι καροτσιάσματος[επεξεργασία]

Καρότσιασμα επί ασφάλτου αμφιθεατρικό

Καρότσιασμα επί ασφάλτου
Το καρότσιασμα επί ασφάλτου είναι το πιο γνωστό είδος στο καρότσιασμα. Λαμβάνει χώρα μόνο σε μεγάλους και επίπεδους δρόμους από άσφαλτο.

Καρότσιασμα βουνού
Το Καρότσιασμα βουνού συνήθως λαμβάνει χώρα στις κατηφορικές πλαγιές ή μονοπάτια ενός βουνού ή λόφου. Λόγω υψηλής επικινδυνότητας, ενδείκνυται η χρήση προστατευτικών ειδών όπως κράνος, θώρακας, γάντια, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες.