Γείτονας

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουπς! Μπας και εννοούσατε Κοτσάνα;


ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ BLUE-WHALE.COM/GAME! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΑΣ! ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΛΩΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ, ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ! ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ F57 ΣΤΟ VKONTAKTE! ΑΝ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ, ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ!


Ουπς! Μπας και εννοούσατε Κοτσάνα;


ΠΡΟΣΟΧΗ!

ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ!

ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ BLUE-WHALE.COM/GAME! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΑΣ! ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΛΩΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ, ΟΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ! ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΤΕ ΜΗΝ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ F57 ΣΤΟ VKONTAKTE! ΑΝ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ, ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΑΣ! Περίεργο φαινόμενο της σύγχρονης βιομηχανικής κοινωνίας. Ο γείτονας είναι ένα συνήθως ενοχλητικό και τελείως άχρηστο αγενές ανθρωποειδές ζωντανό, το οποίο κανείς δεν συμπαθεί αλλά παραδόξως όλοι έχουν.

Διακρίνονται διάφορες κατηγορίες γειτόνων.

Κατηγορίες γειτόνων σε αλφαβητική σειρά[επεξεργασία]

Ο ακοινώνητος[επεξεργασία]

Ο ακοινώνητος γείτονας εκδηλώνεται συνήθως με χτυπήματα στον τοίχο αλλά και λογής λογής ουρλιαχτά και βρισιές, ενοχλώντας έτσι τον καλό πολίτη στην απόλαυση της συλλογής δίσκων των Iron Maiden, των Lordi, των Metallica, των KISS, ή αν είναι πιο μαυρούλης του Dr Dre, του Snoop Dogg και του Έμινεμ (παρότι ο Έμινεμ είναι κάτασπρος) που βάζει στο φουλ μετά από μια κουραστική μέρα εργασίας. Ενώ όμως ο γείτονας ακούγεται όσο δεν είναι ορατός, τελείως παραδόξως δεν βγάζει μιλιά σε περίπτωση τυχαίας συνάντησης (εννοείται ότι κανείς δεν θέλει να συναντήσει την ακοινώνητη αυτή ύπαρξη). Δεν χαιρετά και μάλιστα προσποιείται ότι είναι απασχολημένος με οτιδήποτε άλλο. Συχνά θέλει να γίνει όπως ο μουσικός (κατά προτίμηση ντράμερ, κιθαρίστας ή μπασίστας) και πάντα παίζει αέρινη κιθάρα άπταιστα, αφού ξέρει όλα τα τραγούδια απέξω κι ανακατωτά.

Ο γείτονας-Γκουσγκούνης[επεξεργασία]

Κάνει αισθητή την παρουσία του κυρίως τις βραδινές ώρες, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απόλυτο, γιατί μπορεί να γίνει αντιληπτός οποιαδήποτε ώρα είναι στο σπίτι. Χαρακτηριστικό της παρουσίας του και της δράσης του είναι διάφοροι ήχοι, όπως βογγητά, κραυγές πόθου και πάθους, τρίξιμο κρεβατιού ( ή άλλων επίπλων, όπως του καναπέως). Ενοχλεί ιδιαιτέρως αυτούς που μένουν στο δίπλα, το πάνω ή το κάτω διαμέρισμα, η αλήθεια είναι όμως ότι δεν το κάνει επίτηδες και αν μπορούσε, θα το απέφευγε. Μπορεί να αποτελέσει σοβαρή αιτία διάλυσης των αισθηματικών δεσμών των γειτόνων, λόγω των αναπόφευκτων συγκρίσεων που προκύπτουν σχετικά με την διάρκεια, την ένταση και την συχνότητα των πράξεων στις οποίες επιδίδεται.

Μπορεί επίσης να φέρει σε αμηχανία τους γείτονες-γονείς ανηλίκων αθώων και απονήρευτων παιδιών, που ρωτούν συνεχώς: "Μαμά, τι έχει ο κύριος που μένει επάνω και φωνάζει τα βράδια;" (Οι παιδοψυχολόγοι επισημαίνουν ότι η καταλληλότερη απάντηση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι "Βλέπει Βραζιλιάνικο/Αργεντίνικο πρωτάθλημα στη NOVA και πάλι ανακάλυψε ότι έχασε στο στοίχημα". Η ίδια απάντηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να κατευνάσει την απελπισμένη σύζυγο που λέει: "Ακούς τον γείτονα; Τέσσερις ώρες και ακόμα δεν κουράστηκε"). Ο εν λόγω γείτονας μπορεί επίσης να προσφέρει απεριόριστη διασκέδαση στους ενοίκους των απέναντι διαμερισμάτων, σε περίπτωση που έχει αφήσει ανοιχτά τα παντζούρια και κάποιο φως αναμμένο, ειδικά δε αν είναι καλοκαίρι και είναι ανοιχτά και τα τζάμια.

Ο "διαβάζει-για-να-δώσει-Πανελλήνιες"[επεξεργασία]

Αυτός ο γείτονας δεν ενοχλεί ακριβώς, αλλά εμποδίζει τους άλλους γείτονες να επιδίδονται σε καθημερινές μη ενοχλητικές δραστηριότητες, τις οποίες εκείνος -και η μαμά του κυρίως- εκλαμβάνουν ως ενοχλητικές. Για παράδειγμα, όλοι οι γείτονες του δίπλα, του πάνω, του κάτω και του απέναντι διαμερίσματος οφείλουν να περπατούν χωρίς παπούτσια για να μην ακούγονται τα βήματά τους, να φιμώνουν τα παιδιά τους για να μην κλαίνε, να ακούνε μουσική με ακουστικά ή έστω στην ένταση 1dB, να μην κάνουν μπάνιο ή να μην τραβάνε καζανάκι γιατί οι σωλήνες περνάνε δίπλα στο δωμάτιό του και τον αποπροσανατολίζουν, να μην τινάζουν τα ρούχα τους στο μπαλκόνι, να έχουν τα κινητά στο αθόρυβο και την ένταση του ήχου κλήσης του σταθερού χαμηλωμένη, να μην ποτίζουν τις γλάστρες, κι αν χαλάσει κάτι να μην φέρουν μάστορα να το φτιάξει γιατί θα κάνει φασαρία. Φυσικά υπάρχει και η απαγόρευση για την αέρινη κιθάρα.

Η μαμά του "παιδιού-που-θέλει-να-περάσει-στο-Πανεπιστήμιο" κάθε φορά που βλέπει τους απεγνωσμένους γείτονες απολογείται λέγοντας: "Σας ευχαριστούμε πολύ που κάνετε ησυχία. Ξέρετε, ο Μπούλης μου διαβάζει 23,5 ώρες το 24ωρο, ούτε στην τουαλέτα δεν πηγαίνει για να μην χάσει τον ειρμό" (διαβάζει τόσο γιατί ώντας αμοιβάδα δεν τα "παίρνει" εύκολα. Ενώ είναι γνωστό ότι ακόμα και με μισή ώρα διάβασμα περνάς άνετα σε μια καλή σχολή και μαθαίνεις και ξένες γλώσσες). "Σας ταλαιπωρούμε βέβαια, αλλά υπομονή, μια χρονιά είναι, θα περάσει. Μόλις μπει στη σχολή θα σας κάνουμε τραπέζι να σας ευχαριστήσουμε". Οι ταλαίπωροι γείτονες χαμογελούν συγκαταβατικά και εύχονται να περάσει τουλάχιστον ο Μπούλης σε καμιά σχολή της προκοπής, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι τους. Καμία φορά μπορεί να γίνει θύμα του παρακάτω είδους γείτονα, αν μετά από χρόνια δεν έχει καταφέρει να περάσει κάπου και διαιωνίζει την κατάσταση "διαβάζει-για-να-δώσει-Πανελλήνιες".

Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο[επεξεργασία]

Κύριο άρθρο: Πέσαμε από τα σύννεφα

Ο ευγενέστατος αυτός άνθρωπος (κοινώς γνωστός ως κύριος Τάκης της διπλανής πολυκατοικίας) που συνηθίζει να χαιρετά τους γείτονες με πλατύ χαμόγελο, σφουγγαρίζει τις σκάλες, κάνει τα ψώνια και βοηθά την γριά μαμά του γενικώς οπουδήποτε μπορεί, με αποτέλεσμα αυτή να μη χρειάζεται να εγκαταλείπει καν το διαμέρισμά της και να μη την έχει δει κανείς από το περασμένο Φλεβάρη. Ναι, αυτός που σας κάνει συνεχώς τραπέζι προσφέροντας σας το νόστιμο αυτό κρέας εξωτικών ζώων (έχει άφθονο κρέας μεγάλης ποικιλίας στον ψυγειοκαταψύκτη του ο κύριος Τάκης), που ακόμη δεν ξέρετε πώς ακριβώς λέγεται αλλά τόσο σας αρέσει. Ο τύπος αυτός του γείτονα είναι ο περισσότερο αρεστός, περισσότερο αγαπητός στον κόσμο.

Ο κουτσομπόλης[επεξεργασία]

Ένα άλλο παράδοξο αποτελεί ο κουτσομπόλης γείτονας, ο οποίος διακρίνεται για την απέραντη γνώση και ομιλητικότητά του σχετικά με προσωπικά θέματα άλλων, που δεν τον αφορούν. Έτσι, συνηθίζει π.χ. να διαδίδει με άσχημο τρόπο πληροφορίες ακόμη και για τα αγνότερα ξενύχτια της αθώας ανήλικης κόρης του πάνω ορόφου με τυχαίους αλήτες από τα προάστια, ώστε να της βγει το κακό όνομα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί η πηγή των γνώσεων του, η οποία αποτελεί μεγάλο μυστήριο της γειτονολογίας, αφού ο κουτσομπόλης γείτονας κατά τα άλλα δεν φαίνεται να έχει σχέση με οποιοδήποτε είδος κοινωνικής δραστηριότητας.

Μια προσπάθεια εξήγησης, φιλοξενείται στο πόνημα του Dr Γεωργίου Κουτσομπολίδη με τίτλο Το παράθυρο και πώς να περνάτε τη ζωή σας μπροστά του

Η κακιασμένη με το πλατύ χαμόγελο[επεξεργασία]

Η κακιασμένη γειτόνισσα με το πλατύ χαμόγελο μένει συνήθως στο σημείο από το οποίο μπορεί να ξεκινά κάθε φορά και να περνάει τις περισσότερες φορές έξω από το σπίτι σου. Καλημερίζει τους πάντες χαμογελώντας και περιμένει τι θα τις πεις για να πετάξει την ατάκα της η οποία θα σε κάνει να φύγεις μουρμουρίζοντας. Σε βλέπει σου χαμογελάει αλλά βλέπεις καθαρά πως τα μάτια της σε έχουν ήδη διαπεράσει εκατό φορές. Μόλις στρίψει το ηλίθιο χαμόγελο που φοράει μετατρέπεται σε «Μουά-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα-χα! Όλοι με φοβούνται!». Αν σου ανοίξει διάλογο θα ξεκινά με το «Σε παρακαλώ, παληκάρι μου...» και θα σου ζητήσει κάτι το οποίο εκείνη την στιγμή θα φανεί σαν η μεγαλύτερη αγγαρεία όλων των εποχών. Εναλλακτικά θα μπορούσε να ανακοινώσει το αίτημα της και να κλείσει με την λέξη: Ράους!

Έχει πέσει θύμα σάτιρας (αλλά κατά βάθος είναι αμίμητη) από την Σωσώ.

Ο μουσικός[επεξεργασία]

Ενδεχομένως είναι ο πιο ενοχλητικός από όλους, ειδικά αν παίζει θορυβώδη μουσικά όργανα όπως πιάνο, ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι, ή ασχολείται με το κλασικό τραγούδι (ειδικά αν είναι σοπράνο). Εάν, δε, είναι μαθητής Ωδείου παραμονές σοβαρών εξετάσεων ή επαγγελματίας μουσικός, η παρουσία του είναι ανυπόφορη, καθώς μπορεί να παίζει ή να τραγουδάει όσες ώρες είναι ξύπνιος, με ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό το μεσημέρι (τις ώρες που δεν παίζει, συνήθως ακούει σε δυνατή ένταση υποδειγματικές εκτελέσεις των έργων που μελετάει, για να εμπνέεται).

Όσο μάλιστα είναι ακόμα μαθητής, η κακιασμένη με το πλατύ χαμόγελο ρωτάει την μανούλα του κάθε φορά που την συναντάει: "Τι κάνει ο Τάκης μας; Πώς πάει με την μουσική του; Πότε με το καλό τελειώνει; Τον ακούμε και καμαρώνουμε! Πολύ καλά θα πάει στις εξετάσεις του! Εξαιρετικά παίζει! Να τον χαίρεστε!" Από μέσα της φυσικά σκέφεται: "Άντε να τελειώσει το κωλόπαιδο να ησυχάσουμε, μας έχει σπάσει τα νεύρα, δώδεκα χρόνια που πάει στο Ωδείο."

Η χήρα αξιωματικού[επεξεργασία]

Εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την κακιασμένη με το πλατύ χαμόγελο, αλλά και σημαντικές διαφορές: Σπανίως βγαίνει έξω - συνήθως μένει μέσα και καλεί άλλες χήρες αξιωματικών και παίζουν χαρτιά, νοσταλγούν τη χούντα και βλέπουν Τηλετώρα ή μάλλον Τηλεάστυ. Χαμογελάει πιο σπάνια, και μόνο ειρωνικά εις βάρος της μπασκλασαρίας. Επίσης οραματίζεται το γιο της Στρατηγό, αλλά εκείνος σπουδάζει μπίζνες αντμινιστρέσιον στην Αγγλία εδώ και 14 χρόνια. Συγκεκριμένα κάνει Μάστερ. Εκεί πάνε και τα νοίκια από την αντιπαροχή στου Παπάγου.

Ο Κωστέας1[επεξεργασία]

Ήτανε κάποτε κολλητός με το γείτονα, αλλά μετά τα τσούγκρισαν για μια γκόμενα, ίνα πληρωθή το ρηθέν υπό του βιβλικού προφήτου:

"Αχ βρε παλιομισοφόρια,
τι τραβάν για σας τ' αγόρια (δις)".

Ο Κώστας[επεξεργασία]

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, υπεύθυνος για τις σχέσεις καλής γειτνίασης με άλλους πολιτικούς χορούς (πχ, τσάμικος).

Χήρα ή χωρισμένη (ή πρώιμα παντρεμένη) περίπου 40 ετών[επεξεργασία]

Η περίεργη αυτή οντότητα που ζει μέσα σε ένα τρισδιάστατο διανυσματικό χώρο παρατηρείται συνήθως με μορφή ανθρώπου. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά που δεν έχει ερμηνευθεί ακόμη από την επιστήμη, τα δε μοντέλα που προτάθηκαν απέτυχαν. Έχει παρατηρηθεί πως εάν η εξωτερική εμφάνιση αυτής της οντότητας ξεπερνά μια συγκεκριμένη τιμή (τιμή κατωφλίου) η παρουσία της σε περιοχή παρουσίας αρσενικών ηλικίας 18-25 μπορεί να δημιουργήσει χαοτικά φαινόμενα. Η ενεργός διατομή σκέδασης Χήρας (ή χωρισμένης (ή πρώιμα παντρεμένης) περίπου 40) - 18χρονου έχει πειραματικά βρεθεί πως εξαρτάται μόνο από το βαθμό έλξης της και σε σπάνιες περιπτώσεις από το βαθμό έλξης του 18χρονου.

Το ενδιαφέρον αυτό φαινόμενο σκέδασης ξεκινά συνήθως με τη συνάντηση της οντότητας με τον 18χρονο στο ασανσέρ ή στην πόρτα του σπιτιού ή ακόμη και σε επίσκεψη και την κίνηση της οντότητας βαθμιαία προς το μέρος του 18χρονου κάτω από την επίδραση δυνάμεων που δεν μπορούν να αναλυθούν στο πλαίσιο ενός εκλαϊκευτικού άρθρου όπως αυτό. Σε αυτή την αρχική διαδικασία ο 18χρονος παρουσιάζει φαινόμενα έντονης αμηχανίας που καταστέλλει βαθμιαία με ειδικές τεχνικές η εν λόγω οντότητα. Κατόπιν και συνήθως στο σπίτι της οντότητας ο 18χρονος οδηγείται κάτω από δυνάμεις ενσφηνωμένες στο hardware του εγκεφάλου του, όπου και λαμβάνει χώρα η τελική φάση της σκέδασης, μια συλλογική κβαντική δόνηση.

Κορίτσι της διπλανής πόρτας[επεξεργασία]

Συνήθως δεν υπάρχει γιατί είστε τόσο γκαντέμης που δίπλα σας μένει ο ντράμερ ενός φοιτητικού ντεθ μέταλ συγκροτήματος, παρόλα αυτά υπάρχει περίπτωση να την πετύχετε. Έχουν ακουστεί τόσα για αυτή που μάλλον αξίζει δική της σελίδα.

Σχετικά σχόλια[επεξεργασία]

  • “Δεν συμφωνώ με την εικόνα του κακού γείτονα, αλλά πιστεύω ακράδαντα στην αρμονική συνύπαρξη... εξαιρώντας φυσικά τους μαλάκες Κινέζους!”
- Δαλάι Λάμα
  • “Κύριε Πρόεδρε, κατούρησα την πόρτα του γείτονά μου επειδή απλά τον μισώ.”
- Ρίχαρντ Βάγκνερ
  • “Αφού δεν τρώγεται, δεν με ενδιαφέρει.”
- Κωνσταντίνος Καραμανλής