Αυλάκι

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
El-wiki-logo.png
Για τους δήθεν σοβαρούς, δεν υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια οπότε σας παραπέμπουμε στο:
Ισθμός της Κορίνθου.

“Σα θα περάσεις κάτου απ´ το αυλάκι
φόρα τσίγκινο σωβρακάκι ,
εφτού πάνου δεν φτουράτε,
αλλ'εις σα κάτου για ελάτε αν τολμάτε,
θα σας πάρουμ'στη πιλάλα
εδώ ίσακα είμαστε άλλη χώρα
τραβάτε ίσα πέρα μη βουτήξω τη κοτρώνα

- Λαϊκό τραγούδι ενός κατ'αυλακίτη


Το αυλάκι ή αύλαξ ή αυλάκιον ή Ισθμός είναι ένα μεγάλο έργο της αρχαιότητας που δημιουργήθηκε με αφύσικο τρόπο. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο και είναι το σύνορο ανάμεσα σε πολλά ελληνικά φύλα και τους Κατ' αυλακίτες, όπως οι Γκάγκαροι , οι Παν' αυλακίτες , οι Γαύροι, οι Βάζελοι , τα Χανούμια , οι Τυρογαλάδες, οι Μαλακοπίτουρες κι άλλα μικρότερα φύλλα.

Δημιουργία[επεξεργασία]

Το αυλάκι δημιουργήθηκε κατά την Παλαιολιθική περίοδο όταν ο ακατονόμαστος περνώντας από εκεί κατά την μεγάλη πορεία του έβγαλε προεκλογική ομιλία στη σημείο αυτό. Εκεί λοιπόν που είχε στηθεί το βάθρο της ομιλίας την επόμενη μέρα μετά από τρομερή σεισμική δόνηση άνοιξε η γης και σχίστηκε το έδαφος στα δύο έτσι σχηματίστηκε το γνωστό αυλάκι ή λανθασμένα όπως λέγεται σήμερα Ισθμός της Κορίνθου. Κατά καιρούς οι Έλληνες μονάρχες καλούν τον Μπομπ για να το σοβατίσει μην πέφτουν οι πέτρες στα κεφάλια των κολυμβητών.

Το βίαιο σχίσιμο της γης και η δημιουργία του αύλακος δημιουργήθηκε ένα τεχνητό νησί, το νησί αυτό είναι ασταθές και συχνά μετατοπίζεται και δεν κάθεται στην θέση του πάει όλο πέρα δώθε . Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα το συμβούλιο των σοφών γερόντων και μετά από ολονύχτια σύσκεψη και κάπνισμα της πίπας της ειρήνης αποφάσισε να δέσει το νησί. Γι αυτό κατασκευάστηκε ένα μεγάλο σχοινί που το ονόμασαν Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου.

Ονομασία[επεξεργασία]

Η σημερινή ονομασία, Ισθμός, προήλθε από τους διαδόχους του ακατονόμαστου στον θρόνο της μπανανίας που θέλησαν να σβήσουν το όνομά του από την ιστορία και να εξευμενίσουν την χώρα από την Γκαντεμιά του. Από το έργο αυτό ονομάστηκε και ο λαός που κατοικεί κάτω από αυτό αλλά και ομάδα λαών πάνω από το αυλάκι.

Μυθολογία[επεξεργασία]

Κατά την μυθολογία των Ελ το αυλάκι το έσκαψε ο Πέλοπας, ο οποίος έφτιαξε φυτείες μπάφας και για να μη τονε πιάσουνε οι Μπάτσοι, απέκοψε την περιοχή του από τον υπόλοιπο γνωστό κόσμο, σκάβοντας τον Ισθμό και κάνοντας την Πελοπόννησο νησί.

Αρχαιότητα[επεξεργασία]

Κατά την αρχαιότητα έχουν γίνει πολλοί πόλεμοι για τον έλεγχό του αύλακος, οι γνωστότεροι είναι ο Α' και Β' Πελοποννησιακός πόλεμος. Ο Α' ξεκίνησε όταν ο Γιωρίκας , διάσημος κατ' αυλακίτης, κάνοντας serfing και λόγω δυνατού ανέμου πέρασε πάνω από το αυλάκι ξεσηκώνοντας τους παν' αυλακίτες αφού παραβίασε τον εθνικό τους εναέριο χώρο. Μετά από πολλά χρόνια πολεμικών επιχειρήσεων και έλλειψης πολεμοφοδίων , τομάτας και τούρτας, αποφασίστηκε ανακωχή . Ο Β' ξεκίνησε όταν ο διάσημος παν' αυλακίτης Κωστίκας , παίζοντας ποδόσφαιρο από μια μυτιά έστειλε την μπάλα κάτου από το αυλάκι. Η μπάλα για κακή του τύχη έπεσε στο κεφάλι του Γιωρίκα και αυτό θεωρήθηκε πολεμική ενέργεια με επακόλουθο πολύχρονο πόλεμο. Τελικά με διαμεσολάβηση του ακατονόμαστου ο οποίος απείλησε να επισκεφτεί τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα για συζητήσεις ειρήνευσης αφού ανέλαβε τον ρόλο του διαμεσολαβητή, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αποφάσισαν να κυρήξουν ειρήνη η οποία ήταν προτιμότερη από την επίσκεψη του ακατονόμαστου και την γκαντεμιά του.

Χρήσεις[επεξεργασία]

Το αυλάκι σήμερα χρησιμοποιήτε από τους κατ' αυλακίτες στο πότισμα των φυτειών παπαρούνας , ελαιόδεντρων, αμπέλων κι άλλων εσπεριδοειδών. Παρόλα αυτά πολλά προβλήματα δημιουργούνται από τα παράνομα ποτιστικά φράγματα που φτιάχνονται είτε στη μία είτε στην άλλη πλευρά του αφού οι κατ'αυλακίτες που κατοικούν στην περιοχή είναι χωρισμένοι σε δύο θρησκευτικές ομάδες τους Μητσοτακο κατ'αυλακίτες και τους Καραμανλο κατ'αυλακίτες και τσακώνονται σε ποιόν ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα. Κατά την διάρκεια της θητείας του Βενιζέλου στο αυλάκι είχε στηθεί ανδριάντας, ανάθεμα, με πέτρες για να εξευγενίζεται η γκαντεμιά του ακατονόμαστου η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα σε μορφή κατάρας.

Το αυλάκι είναι διάσημο για τις βουτιές που κάνουν εκεί απελπισμένοι αυτόχειρες. Για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο η εφορία έστησε φύλακες που δένουν τους αυτόχειρες με σχοινί και τους τραβούν πάλι πίσω, είχε προταθεί και η άποψη να στηθούν δίχτυα για να πέφτουν μέσα αλλά κρίθηκε αντιοικονομική και τα χρήματα δόθηκαν σε καλύτερο σκοπό, κλείσθηκε τουριστικό θέρετρο στην Ελβετία για τις διακοπές των βουλευτών.

Πηγές[επεξεργασία]

  • Αγνώστου συγγραφέως, Ο Ακατανόμαστος, έργα και ημέραι.
  • Focalious Poidious, History of Pano Avalakites & Kato Avlakites.
  • Tonious Esopious Patrasso , The Big (verry big) Avlakion, Εκδόσεις Βραστά αυγά ISBN 6969 6969 71