Αρνοκεφαλισμός
τι ειναι -- συμπτωματα[επεξεργασία]
Αρνοκεφαλισμός (αγγ. arnocephalism) ονομάζεται μια γενετική ασθένεια που οφείλεται σε ελαττωματική παραλλαγή των υπεύθυνων γονιδίων για την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αδύναμους συνδέσμους θείου-άνθρακα στη δομή της κερατίνης των μαλλιών. Ως συνέπεια οι τρίχες αποκτούν μια καμπυλότητα και σχηματίζουν χαρακτηριστικούς βοστρύχους. Το όνομα της ασθένειας προήλθε από την έκδηλη ομοιότητα των μαλλιών των πασχόντων με την προβιά των αρνιών. Μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές της ασθένειας είναι η σχεδόν πλήρης αδυναμία παρέμβασης στη μορφή της κόμμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην υποθετική περίπτωση που όλοι οι άνθρωποι έπασχαν από αρνοκεφαλισμό, εταιρίες παραγωγής προϊόντων περιποιήσης μαλλιών, όπως L'oreal, Schwarzkopf κτλ θα χρεωκοπούσαν. Περιστατικά θανάτου λόγω της ασθένειας δεν έχουν καταγραφεί, αλλά πολλοί πάσχοντες σκέφτονται την αυτοκτονία αντικρίζοντας το είδωλό τους σε καθρέπτη.
πως μεταδιδεται -- ιστορικες αναφορες[επεξεργασία]
Η ασθένεια πλήττει ένα σημαντικό ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά η εξάπλωσή της διακυμαίνεται σημαντικά ανάλογα με τη φυλετική ομάδα (από περίπου 0% για Ασιάτες έως περίπου 100% για Αφρικανούς). Η ασθένεια, όπως και κάθε γενετική ασθένεια, δεν είναι μεταδοτική. Εν τούτοις, έχει καταγραφεί μία ειδική διαδικασία επιμόλυνσης που ονομάζεται περμανάντ (από γαλλ. permanent), η οποία είναι δυνατόν προσωρινά να προκαλέσει συμπτώματα αρνοκεφαλισμού σε φυσιολογικά άτομα. H περμανάντ, που βρισκόταν σε έξαρση τη δεκαετία του '80, σήμερα έχει περιοριστεί δραστικά σε λίγα κρούσματα ετησίως. Υπάρχουν καταγεγραμμένες αναφορές στον αρνοκεφαλισμό ήδη από την αρχαιότητα. Σώζονται ακόμα και απεικονίσεις ασθενών ατόμων σε έργα τέχνης, πχ στον Ερμή του Πραξιτέλη. Αν και συνήθως οι αρνοκέφαλοι στιγματίζονταν και είχαν να αντιμετωπίσουν κοινωνικό αποκλεισμό, εν τούτοις είναι αρκετές οι περιπτώσεις πασχόντων που κατάφεραν να επηρεάσουν σημαντικά το ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι (Δημόκριτος, Λόρδος Βύρων κ.ά.).
κατηγοριες αρνοκεφαλων[επεξεργασία]
Οι αρνοκέφαλοι χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες, στους συμβιβασμένους και τους ασυμβίβαστους. Οι πρώτοι, έχοντας συναίσθηση της πάθησής τους δεν ασχολούνται με τη μορφή της κόμης τους και προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι τα μαλλιά ούτως ή άλλως έχουν ρόλο αμιγώς διακοσμητικό, ενώ οι δεύτεροι δυσκολεύονται να αποδεχθούν την πραγματικότητα και χτενίζονται μανιωδώς (βεβαίως χωρίς αποτέλεσμα) όποτε συναντήσουν καθρέπτη ή όποτε θεωρήσουν ότι κάποιος εξωτερικός παράγοντας (π.χ. αέρας) επηρέασε τη μορφή της κόμης τους. Υπάρχει, τέλος, μια πιο ακραία ομάδα που πιστεύει ότι οι αρνοκέφαλοι μπορούν να θεωρηθούν ακόμα και όμορφοι.
τροποι αντιμετωπισης[επεξεργασία]
Μόνιμη θεραπεία για τον αρνοκεφαλισμό δεν υπάρχει. Κάποια πειράματα που διενεργήθηκαν σε πρόβατα με σκοπό να ελεγχθούν διάφορες χημικές φαρμακευτικές ουσίες απέτυχαν να παραγάγουν σταθερά αποτελέσματα. Τα συμπτώματα της νόσου μπορούν όμως να καταπολεμηθούν προσωρινά με διαδικασίες όπως το ίσιωμα (αγγ. streightening). Εν τούτοις, το ενδιαφέρον της ιατρικής επιστήμης έχει προσφάτως επικεντρωθεί σε μεθόδους γονιδιακής θεραπείας με σκοπό την αποτελεσματική αντικατάσταση των προβληματικών γονιδίων με τα αντίστοιχα φυσιολογικά. Ως φορέας των γονιδίων χρησιμοποιούνται τροποποιημένα στελέχη του ιού της γρίπης (βλ. γονιδιακή θεραπεία ). Η έρευνα λόγω του πλήθους των εμπλεκόμενων γονιδίων προχωρά αργά, όμως ίσως σύντομα οι αρνοκέφαλοι να μπορούν επιτέλους να ατενίζουν το μέλλον με κάποια αισιοδοξία.
Βιβλιογραφία[επεξεργασία]
- Implications of Arnocephalism, American Medicine Tribunal
- Born Different, P. S. Curly
- Diseases and cures: Arnocephalism, Nature
- Electrical Resistance and Curvature, Electrical engineering topics
|