Φρικηπαίδεια:Πολιτική χρήσης εικόνων

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Αναθεώρηση ως προς 22:14, 19 Νοεμβρίου 2012 από τον Mefo (συζήτηση | συνεισφορές) (→‎Κανόνες)
(διαφ.) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφ.) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφ.)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

H χρήση εικόνων ενθαρρύνεται, αλλά σας ικετεύουμε γονυπετείς να σημειώνετε τις εικόνες με μία πινακίδα πνευματικών δικαιωμάτων ή τουλάχιστον να αναφέρετε από πού βουτήξατε τη φωτογραφία.

Εικόνες που δεν αναφέρουν το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων ή την πηγή τους μπορεί να καταστραφούν χωρίς προειδοποίηση!

Εικόνες που δεν αναφέρουν το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων ή την πηγή τους μπορεί να καταστραφούν χωρίς προειδοποίηση

Κανόνες[επεξεργασία]

Ακολουθούν μερικοί βασικοί κανόνες που διέπουν την πολιτική χρήσης εικόνων στην Φρικηπαίδεια. Υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την ύπαρξη κάθε ενός από αυτούς, τους οποίους όμως δεν γνωρίζουμε για να τους αναφέρουμε.

  1. Να έχετε πάντοτε στο νου σας τα πνευματικά δικαιώματα όταν ανεβάζετε εικόνες. Απαγορεύεται η ανάρτηση υλικού που παραβιάζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας οποιουδήποτε φορέα. Εικόνες που αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία μπορούν να αναρτηθούν μόνο όταν υπάρχει άδεια από το δημιουργό τους για να χρησιμοποιηθούν στην Φρικηπαίδεια (με όρους ή χωρίς) ή όταν πληρούνται τα Κριτήρια εύλογης χρήσης.
  2. Χρησιμοποιήστε την σελίδα περιγραφής εικόνας για να περιγράψετε μια εικόνα και τα πνευματικά της δικαιώματα.
  3. Πάντα να σημειώνετε την εικόνα με μια πινακίδα πνευματικών δικαιωμάτων και πάντα να αναφέρετε την πηγή της εικόνας (δηλαδή πού την βρήκατε). Αν η εικόνα αποτελεί δική σας δημιουργία, αναφέρετέ το στην σελίδα περιγραφής της εικόνας.
  4. Να χρησιμοποιείτε ξεκάθαρους περιγραφικούς τίτλους. Να θυμάστε ότι αν μια εικόνα με τον ίδιο τίτλο υπάρχει ήδη, θα αντικατασταθεί από την νέα.
  5. Ανεβάστε μια έκδοση υψηλής ανάλυσης όταν είναι δυνατό. Μην σμικρύνετε την εικόνα στο μέγεθος που θέλετε να εμφανιστεί στο άρθρο: χρησιμοποιήστε την αυτόματη δημιουργία μικρογραφιών για να προσαρμόσετε το μέγεθός της.
  6. Επεξεργαστείτε τις εικόνες ώστε να δείχνουν μόνο το σχετικό θέμα.
  7. Μην βάζετε τα στοιχεία σας στα άρθρα ή επάνω στις εικόνες. Βάλτε τα στην σελίδα περιγραφής τους.
  8. Χρησιμοποιήτε αρχεία JPEG για φωτογραφίες, PNG για εικονίδια, σήματα, σχέδια, χάρτες, σημαίες κλπ, GIF για εικόνες με κίνηση. Μην χρησιμοποιείτε εικόνες BMP, είναι ασυμπίεστες και καταλαμβάνουν πολύ χώρο.
  9. Βάζετε καλό εναλλακτικό κείμενο στις εικόνες.
  10. Σκεφτείτε καλά αν όντως είναι απαραίτητες κάποιες εικόνες που απεικονίζουν θέματα που μπορεί να προκαλούν την αποστροφή ή προσβάλλουν την αιδώ. Εξετάστε την περίπτωση να συνδέσετε προς την εικόνα αντί να την ενσωματώσετε στο άρθρο. Αν αμφιβάλλετε για την χρησιμότητα μιας τέτοιας εικόνας συζητήστε το στη σελίδα συζήτησης του σχετικού άρθρου.