Χούλιγκαν

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Αναθεώρηση ως προς 13:24, 12 Απριλίου 2020 από τον 2a02:582:cdf:4400:1046:ee6e:fb43:e2f1 (συζήτηση)
(διαφ.) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφ.) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφ.)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χούλιγκαν του 19ου αιώνα. Γουαδαλαχάρα, Κρατικό Αρχείο.

“Βαράτε Βιολιτζήδες”

~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τους χούλιγκανς


Αυτοί οι τύποι τους αρέσουν να σπάνε πράγματα και τα νεύρα μας μαζί. Σπάνε τζάμια, αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα, σπίτια, γήπεδα, αρχίδια μπουγάτσες κ.λ.π. (ενίοτε τις τρώνε τις μπουγάτσες). Καμιά φορά μία καλή νεράιδα τους κάνει πλύση στομάχου και ξεσπάνε εντός γηπέδων σε διάσημα αθλήματα όπως ξύλο με καρέκλες, ξύλο με μπάτσους, τρέξιμο για να δείρουν κάνα παίκτη, ρίψη βεγγαλικών σε αθώους πολίτες, καρβούνιασμα των πλαστικών καθισμάτων (aka αναστενάρηδες) και πολλά άλλα συμπεριλαμβανομένης της ανελέητης φασαρίας.

Γέννηση του Φαινομένου[επεξεργασία]

Σε κάποιο αγώνα ποδοσφαίρου το 344 π.χ. μεταξύ Άνωθεν Λιθομαγουλίας και Έντευθεν Πλατανίας και λόγω ύποπτης υποδείξεως της εσχάτου των ποινών από τον διαιτητή Μαυροκορακίδη στην οποία έπρεπε να εκτελεστεί πρώτα ο παραβάτης αθλητής της Λιθομαγουλίας τερματοφύλακας Τορουφίδεας και μετά το έσχατο λάκτισμα, αγανακτισμένοι οπαδοί της ομάδος επετέθησαν στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας, με σουβλάκια της εποχής που θύμιζαν περισσότερο πέη παρά φαγητό και δημιουργήθηκε χάος. Ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος που κατεστάλει με την έλευση των ΜΑΤ του Φιλλίπου του Β' πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτή ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση χουλιγκανισμού στην ιστορία του Ελληνισμού καθώς και η πρώτη επέμβαση ΜΑΤατζήδων.

Συγχρονη Εποχή[επεξεργασία]

Με την επανανακάλυψη του ποδοσφαίρου από τους Εγγλέζους παρατηρήθηκε πάλι το φαινόμενο να συγκρούονται οι οπαδοί των ομάδων μεταξύ τους και τους εδώθει η παρούσα επικρατούσα ονομασία. Ο σκοπός του χούλιγκαν είναι να πιεί όσο το δυνατό περισσότερες μπύρες και, ακολούθως, να βρει οτιδήποτε που να του θυμίζει τη μισητή προς αυτόν ομάδα π.χ. φίλαθλο, αυτοκίνητο, τζαμαρία, περίπτερο, μπουγάτσα και να το εξολοθρεύσει για να αποκατασταθεί το περί δικαίου του αίσθημα.

Το φαινόμενο στην Ελλάδα[επεξεργασία]

Στην Ελλάδα όμως και παρά την έξαρση του φαινομένου παγκοσμίως, δεν ύπαρχουν χούλιγκανς. Το μόνο που συμβαίνει είναι κάποιοι αγανακτισμένοι αλλά ποτισμένοι από το ευ αγωνίζεσθαι αξιοπρεπέστατοι(και καλά)φίλαθλοι να διαμαρτύρονται κοσμίως απέναντι σε κάποιους εξίσου αξιοσέβαστους κυρίους ενώ κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας να συμβαίνουν κάποια ατυχή μεν αλλά τυχαία δε γεγονότα όπως να σπάει χωρίς κανένα λόγο το παρμπρίζ αυτοκινήτων ή το κεφάλι αντίπαλου φιλάθλου και αυτά να αυτοαναφλέγονται, να σηκώνονται οι πέτρες από το έδαφος και να ξεκολάνε από μόνα τους τα μάρμαρα και να κατευθύνονται προς τυχαίους προορισμούς όπως διαιτητές και παίκτες με ταχύτητα φωτός, να εισβάλουν από μόνα τους αεροβόλα στα γήπεδα και να πυροβολούν και άλλα διάφορα ανεξήγητα φαινόμενα, που μόνο ο Μάκης ξέρει γιατί, πώς και πότε συμβαίνουν. Η κοινωνία έχει παρεξηγήσει αυτές τις αυθόρμητες και αθώες αντιπαραθέσεις μεταξύ νομοταγών φιλάθλων οι οποίοι στη πλειονότητα τους είναι επιστήμονες ειδικευόμενοι στο ανελέητο μπουνίδι.