Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σάρισσα»

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ (Ανάκληση των αλλαγών 72.167.232.162 (επιστροφή στην προηγούμενη αναθεώρηση 147.102.140.61))
Γραμμή 9: Γραμμή 9:
 
[[Αρχείο:Army1.jpg|thumb|right|Να ένα παραδειγμα μια μαζωξης σαρισασών.]]
 
[[Αρχείο:Army1.jpg|thumb|right|Να ένα παραδειγμα μια μαζωξης σαρισασών.]]
   
Η '''σάρισα''' είναι ένα μακρύ κοντάρι με μία λόγχη στην άκρη. Χρησιμοποιήθηκε απο τον [[Μέγας Αλέξανδρος|"Μεγάλο" (και καλά) Αλέξη]] για να αποκρούσει τις επιθέσεις των [[Πέρσες|Περσών]]. Με μήκος λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο, φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στη [[μάχη του Γρανικού]] και τον Γαβ-Γαβ-μήλων, αφού όσοι την κρατούσαν γαμούσαν και έδερναν. Όπως και ό,τι αλλο υπάρχει στον πλανήτη, ο εφευρέτης ηταν ποιος άλλος, ο [[Μπομπ ο Μάστορας]], ο οποίος πληρώθηκε αδρά για να παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα της κατοχής της σάρισας στον Μακεδονικό [[στρατός|στρατό]].
+
Η '''σάρισα''' είναι ένα μακρύ κοντάρι με μία λόγχη στην άκρη. Χρησιμοποιήθηκε απο τον [[Μέγας Αλέξανδρος|"Μεγάλο" (και καλά) Αλέξη]] για να αποκρούσει τις επιθέσεις των [[Πέρσες|Περσών]]. Με μήκος λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο, φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στη [[μάχη του Γρανικού]] και τον Γαβ-Γαβ-μήλων, αφού όσοι την κρατούσαν γαμούσαν και έδερναν. Όπως και ό,τι αλλο υπάρχει στον πλανήτη, ο εφευρέτης ηταν ποιος άλλος, ο [[Μπομπ ο Μάστορας]], ο οποίος πληρώθηκε αδρά για να παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα της κατοχής της σάρισας στον Μακεδονικό [[στρατός|στρατό]]
   
 
== Χρήση ==
 
== Χρήση ==

Αναθεώρηση της 10:08, 8 Νοεμβρίου 2010

Bwikilogo.gif
Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για το μαρκούτσι.

“Αφού δεν τρώγεται, δεν με ενδιαφέρει.”

- Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη σάρρισα

“Είναι πραγματικά μεγάλη...”

- Γκουσγκούνης για τη σάρισα

“Σ' άρισα, μωράκι μ'?”

- Ένας βλάχος για την γυναίκα του.

Ιστορία-Σάρισα

Να ένα παραδειγμα μια μαζωξης σαρισασών.

Η σάρισα είναι ένα μακρύ κοντάρι με μία λόγχη στην άκρη. Χρησιμοποιήθηκε απο τον "Μεγάλο" (και καλά) Αλέξη για να αποκρούσει τις επιθέσεις των Περσών. Με μήκος λίγο παραπάνω από ένα χιλιόμετρο, φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη στη μάχη του Γρανικού και τον Γαβ-Γαβ-μήλων, αφού όσοι την κρατούσαν γαμούσαν και έδερναν. Όπως και ό,τι αλλο υπάρχει στον πλανήτη, ο εφευρέτης ηταν ποιος άλλος, ο Μπομπ ο Μάστορας, ο οποίος πληρώθηκε αδρά για να παραχωρήσει τα πνευματικά δικαιώματα της κατοχής της σάρισας στον Μακεδονικό στρατό

Χρήση

Η χρήση της Σάρισας είναι πολεμική, αλλά χρησιμοποιείται και για γυμναστική. Βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά το 888899 π.Χ στην Θεσσσσσσσαλονίκη και χρησιμοποιήθηκε από τον Μικρό Αλέξανδρο στις εκστρατείες εναντίον των Μαϊντανών. Εξαφανίστηκε για λίγο καιρό μέχρι που επανεμφανίστηκε το 1700 στην ενόργανη γυμναστική. Πιό συγκεκριμένα χρησιμοποιήτε στο άλμα επί κοντό και στο άλμα επί ψηλό. Επίσης χρησιμοποιήτε στο άλμα επί πολύ κοντό και στο λιλιπούτειο άλμα.

Νεκροζώντανος ενώ εκτελεί άλμα με μια σάρισα.

Παραλλαγές

Μινατούρες σάρισας περικυκλωμένες με κρέας στο ψητοπωλείο του Στέλιου. Ίσως η διασημότερη παραλλαγή.

Λόγω της μεγαλειώδους απλότητας του σχεδίου της, η σάρισα έχει παραλλαχθεί από διάφορα λαμόγια, οι περισσότεροι των οποίων δεν πληρώνουν τα πνευματικά δικαιώματα στη δικαιούχο Ομοσπονδιακή Δικτατορία της Φραπεδιάς (Ο.Δ.Φ.).

Παραλλαγή 1η

“Τώρα μάλιστα, κάτι ενδιαφέρον!”

- Κωνσταντίνος Καραμανλής για τη ψευτοσάρισα του Στέλιου


Κλασσικό παράδειγμα αποτελεί το ψητοπωλείο ο Στέλιος, το οποίο σερβίρει με προκλητικό τρόπο κομματάκια κρέας, ενωμένα με μινιατούρες ξύλινες σάρισες. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη, που την ιδέα δανείστηκαν σχεδόν όλα τα σουβλατζίδικα της Ελλάδας.

Δήθεν ειδήμονας αποτυγχάνει να ψαρέψει με μια δήθεν σάρισα.

Παραλλαγή 2η

Ένα άλλο παράδειγμα αντιγραφής σάρισας είναι αυτό των δήθεν ειδημόνων που μαθαίνοντας για τη σάρισα από τη Φρικηπαίδεια, άρχισαν να χρησιμοποιούν δήθεν σάρισες στο ψάρεμα, με μεγάλη αποτυχία, τόσο στην κατασκευή, όσο και στη χρήση. Το πείσμα των ειδημόνων, όμως, τους έκανε να αλλάξουν την ιστορία και να βγάλουν το δήθεν αποτέλεσμα:


Τώρα

Τώρα οι σάρισες χρησιμοποιούνται στους Παρωδιακούς αγώνες και στα σουβλατζίδικα όλου του κόσμου, καθώς ο Μικρός Αλέκος βρήκε κάτι άλλο για να παίζει...