Ψυχή

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η ψυχή αποτελεί πολυσύνθετο ζήτημα ισάριθμων αποπειρών ορισμού. Ως εκ τούτου ο όρος πρέπει να εξετασθεί από τις σκοπιές (γερμανικές) της βιολογίας, ψυχολογίας, θεολογίας, φιλοσοφίας και φιλολογίας.

Βιολογική σκοπιά[επεξεργασία]

Η βιολογική σκοπιά της ψυχής είναι τριπλό δίωρο νούμερο που επωμίζονται δύο φαντάροι σε πλήρη εξάρτηση από τον επιλοχία. Ως ψυχή βιολογικά ορίζεται εκείνο το πράγμα που βρίσκεται στον μετανωτιαίο προμετωπικό κρόταφο της σπάλας ενός διετούς εμβρύου με καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Διαθέτει χνουδωτή ημίρευστη επιφάνεια και ζεστό εσωτερικό που την κάνει ιδανική για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο παγουρίνο. Ο πατέρας της σύγχρονης βιολογίας Κάρουλος Δαρβέηντερ αποδίδει την ύπαρξη ψυχής σε μια αψυχολόγητη τσιγκολελέτα της φύσης την οποία ακόμη πληρώνουν οι πήθικοι στο εργαστήριο αλλά όχι και οι γιατροί τους. Κατά μια βιοθεϊστική άποψη η ψυχή μεταμοσχεύεται σε κομματάκια, καθώς ολόκληρο το σώμα είναι ο θρόνος της ψυχής.

Γλοιοβλαστωμική σκοπιά[επεξεργασία]

Το γλοιοβλάατωμα του εγκεφάλου ενίοτε μεταβάλει ακόμα και τον χαρακτήρα. Άρα η ύλη ορίζει την προσωποσύνη.

Ψυχολογική σκοπιά[επεξεργασία]

Η ψυχολογική σκοπιά της ψυχής καταργήθηκε έπειτα από την αυτοκτονία δυο παλαίουρων που διατάχθηκαν να την κάνουν λίγο πριν τη λελέντζα. Παρά ταύτα και για την τιμή των όπλων (χονδρική) παρέμεινε ο ορισμός της ψυχής από τη σκοπιά αυτή. Έτσι, κατά την ψυχολογία η ψυχή είναι μια νευροχημικοβιολογικοσυνηδειτασυνειδητή λειτουργία με την κλινική ονομασία MC23TYV,12. Για την ψυχολογία ήταν απαραίτητη η ανακάλυψη του όρου "ψυχή" για να βγάζουν ψωμάκι οι επιστήμονες και οι κομπογιανήτες της ψυχής. Ως ψυχή κατ' επέκτασιν η ψυχολογία ορίζει "την έννοια που δύναται να εξοφλήσει μια μέτρια κολώνια μέσα σε μια συνεδρία και ένα καλό πλυντήριο μέσα σε μια μέρα.

Θεολογική σκοπιά[επεξεργασία]

Η θεολογική σκοπιά της ψυχής φυλάσσει ένα φρεσκοβαμμένο παγκάκι στον Έβρο εδώ και τρεις συναπτές δεκαετίες. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την ίδια την ύπαρξη θρησκείας καθώς εκείνη προσπαθεί να σώσει τις ψυχές με ένα μικρό αντίτιμο ικανό να διπλασιάσει το βάρος, την περιουσία και την επιρροή ενός παπά. Ως ψυχή λοιπόν η θεολογία ορίζει εκείνο το ταπεινό αντικείμενο με απευθείας σύνδεση με το θεό, ο φορέας του οποίου πρέπει να απέχει από το φαγητό, το πιοτό, το χιούμορ, το γαμήσι και τους ανθρώπους.

Φιλοσοφική σκοπιά[επεξεργασία]

Η φιλοσοφική σκοπιά της θρησκείας μετατράπηκε σε απλή περίπολο έπειτα από κάτι φαντάρια με βγαλμένες αρβύλες που κοιμόντουσαν εν ώρα υπηρεσίας. Η ψυχή απασχόλησε τους φιλοσόφους ήδη από την πρωκτοσωκρατική εποχή δίνοντας τροφή και κύρος σε αμφισέξουαλ γερόντια να κηρύττουν την αξία της όπου υπήρχε πιθανότητα να παλεύουν λαδωμένα 18χρονα μούσκλια. Οι συνομιλίες είχαν έντονη τη φωνηεντική και στικτική ποιότητα αφού παρουσίαζαν την εξής περίπου μορφή...

Φιλόσοφος: Ω...
Μπρατσαράς: Α!!...

Φ: Ω ναι... Ω...
Μ: Α... ναι... ω....

Φιλολογική σκοπιά[επεξεργασία]

Η φιλολογική σκοπιά ονομάστηκε έτσι από τους στρατιώτες Ψυχάρη και Τριανταφυλλίδη όταν τη βάραγαν μαζί στο Τεπελένι. Οι έντονοι αντίλογοί τους, προπομπός του μετέπειτα Γλωσσικού Ζητήματος, έμειναν ιστορικοί και τιμής ένεκεν η εν λόγω σκοπιά ονομάστηκε εφεξής "Φιλολογική". Κατά τους φιλόλογους η ψυχή δεν είναι τίποτις άλλο από 4 γράμματα (ψ-υ-χ-η) που σαν ακορντεόν αναπτύσσουν 2 γράμματα: τα Ψ και Χ. Ως εκ τούτου η φιλολογία δεν παρέχει και πολλές πληροφορίες για την ψυχή πέραν από το ό,τι ετυμολογείται από το "ψύχω" που σημαίνει "πνοή". Αυτό έρχεται βέβαια σε εννοιολογική αντίθεση με το γεγονός ότι η ψυχή θεωρείται μία ενώ οι πνοές ενός όντος πάρα πολλές. Το πρόβλημα λύνεται εν μέρει εφόσον μιλάμε για επτάψυχες γάτες αλλά και πάλι οι γάτες έχουν πολλές παραπάνω πνοές.

Κατά την έγκριτο ψυχολόγο - ψυχοδραματίστρια - ψυχίατρο - ψυχοερευνήτρια Li Futoraifu από το Arkansas Αιτωλοακαρνανίας, η ευρωπανατολική διαδραστικότητα της Ψυχής καταμαρτυράται ως το Psy & το Chi της γκρίκλικης αλφαβήτου. Την παρετυμολογεί από το ρήμα «ψύχω» & «πνέω» ως τον κολοφώνα του αεροκινητήριου ψυγείου. Παρακάτω το γλήμμα θα αξιοποιήσει αρκετές από τις προτάσεις της επιστήμονος αναφορικά με την ψυχή. Αφού αναλύθηκε ο ορισμός της ψυχής από διάφορες σκοπιές μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε στα ζητήματα που εκείνη έχει εγείρει.

Σχετικά με την ψυχή[επεξεργασία]

Η Ψυχή εξαπανέκαθεν και απανταχώθεν θεωρείτο ζευγάρι με τον Έρωτα. Για τούτο το λόγο και πλήθος κοσμικών στυλών (στυλοί που δημιουργούνται από αυτοανάφλεξη σκοτεινής ύλης) ασχολούνται με το δημοφιλές ζευγάρι ήδη από την εποχή της Μανίνα και του Μπλεκ.

 • Μαθηματικώς ταυτίστηκε με το άπειρο κατά τη λαϊκή ρήση "άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου".
 • Η ψυχή συνηθίζεται να βγαίνει είτε μετά το θάνατο του αθρώπου, είτε μετά από 10 λεπτά με τον Πρέκα. Συνήθως βγαίνει μετά τις 9 το βράδυ σε επιλεγμένα μπαράκια που βαράνε Psy Trance.
 • Κατά τον κινηματογράφο η ψυχή ζυγίζει ακριβώς 9 γραμμάρια και κάτι ψιλά (κι αγνάντευε).
 • Κατά την την τηλεόραση ψυχή είναι αυτό που έχουν και οι παντρεμένοι. Πράγμα απολύτως λογικό εφόσον μόνο με ψυχή μπορείς ν' αντέξεις ένα γάμο και είναι εκείνο ακριβώς που ζητάει το άτερον ήμισυ για να τσαλοπατήσει ανελέητα.

Πειραματικά δεδομένα περί ψυχής[επεξεργασία]

Ψυχή ονομάζεται η ροή του νου που καταλήγει σε στοχασμό κι όχι απάθεια ή βλακεία. Αν τρως υγιεινά, πχ. όχι τηγανητά, και πάλι θα κλάνεις, απλώς λιγότερο. Η άοσμη κλανιά λοιπόν, είναι η ψυχή! Υπάρχει μεν, νοιώθεις την θαλπωρή της• μα δεν αλληλεπιδρά εμφανώς με τον φυσικό κόσμο.

Ψυχή με υλικό της το τίποτα (άυλη) ή συνιστάμενη/συντεθειμένη/συγκροτημένη από κάτι (ύλη, έστω άλλης φυσικής)[επεξεργασία]

Προβλήματα της θεωρίας της ψυχής[επεξεργασία]

 1. στο τίποτα δεν αρμόζει απόδοση/attribution/ascription
  (Ποιο τίποτα είναι δικό μου και ποιο δικό σου;)
 2. το τίποτα δεν καταχωρεί πληροφορία
  (βλ. θεωρία πληροφορίας· δεν θα έχεις μνήμες)
 3. το τίποτα δεν διαχωρίζει την πληροφορία (compartmentalization)
  (αχταρμάς μνήμες, μη μνήμες λόγω μη διακριτότητας της πληροφορίας)
 4. το τίποτα δεν αποτελεί σύνδεσμο/συνδέτη/connector
  (η νόηση είναι η αλληλεπίδραση της πληροφορίας· άρα απόλυτη ανοησία)

Τώρα σε περίπτωση που τελικά η ψυχή δεν βασίζεται στο τίποτα αλλά αποτελεί ροή σκέψης στον εγκέφαλο, τότε θα πρέπει να μελετηθεί εξονυχιστικά η νευροεπιστήμη.

Πλεονεκτήματα της θεωρίας της ψυχής[επεξεργασία]

Ψυχική γαλήνη λόγω πίστης στην αθανασία του εαυτού (μελέτησε τους φιλοσοφικούς όρους: self και cognitive bias).

Η ψυχή ως προϋπάρχον μερολογικό απλό (σημειακά υπέρπυκνη προσωποσύνη) που ορίζει την μεταγενέστερη εγκεφαλική δραστηριότητα[επεξεργασία]

Το σημειακά υπέρπυκνη προσωποσύνη αρέσει (κριτήριο της αρεσκείας ως τεκμήριο αλήθειας) στους αδιαδικαστικούς μεταφυσικούς προσωποκράτες.

Αλήθεια είναι αυτό που δεν στεναχωρεί τους φοβικούς μεταφυσικούς προσωποκράτες, οι οποίοι μισούν τις διατάξεις της Nancy Kanwisher στο YouTube.

Αφίσες[επεξεργασία]

posterize these:

Η γνώμη ότι υπάρχει ο αυταπόδεικτος προσυμπαντικός κοσμογόνος νοήμονας αποτελεί τεκμήριο καλοσύνης και ηθικής.

Ο δομογονιστής Max Tegmark είναι εγγενώς ανήθικος.