Φακελάκι

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ουπς! Μπας και εννοούσατε διαφθορά;


“Ένα φακελάκι την ημέρα τον μισθό μου κάνει πέρα”

- Λαϊκή παροιμία

“Φακελάκι,φακελάκι γεμίζει το σακουλάκι”

- Σύνθημα Ελλήνων ιατρών
Το επίδομα ανά επάγγελμα.

Φακελάκι ονομάζεται το επίδομα εξάσκησης επαγγέλματος των χαμηλόμισθων (και υψηλόμισθων) του δημόσιου τομέα, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο τομέα της ιατρικής κ υγείας.

Το επίδομα[επεξεργασία]

Παπάς δίνει φακελάκι σε κουκουλοροφόρο

Το φακελάκι είναι το μοναδικό επίδομα που καταβάλλεται κατευθείαν από τους πολίτες στους επιδοτούμενους, ώστε το κράτος να μη χρειάζεται να μπλέκει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως την επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων για να χρηματοδοτήσει αυτό το επίδομα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κράτος προωθεί και εδραιώνει το φακελάκι σε όλους τους δημόσιους τομείς με κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, το κράτος δεν είναι υπεύθυνο για το ύψος αυτού του επιδόματος, οπότε δεν του καταλογίζει κανένας παράπονα για το μέγεθός του. Η αποτελεσματικότητα αυτού του επιδόματος είναι τέτοια, ώστε έρευνες του ΙΕΚ ΠαρΑΚΜΗ έχουν δείξει ότι το 99% του μισθού των επιδοτούμενων προέρχεται από φακελάκια.

Ιστορία[επεξεργασία]

Το πρώτο φακελάκι της ιστορίας. Μουσείο του Λούγκρου

Αρχικά, το επίδομα δινόταν χέρι με χέρι χωρίς να είναι συσκευασμένο. Αργότερα, αποφάσισαν να τον επισημοποιήσουν και αποφασίστηκε να μπαίνει σε ένα φακελάκι. Μάλιστα με αυτό το γεγονός συνδέεται και το πρώτο φακελάκι που δόθηκε στην ιστορία. Λέγεται ότι το πρώτο φακελάκι δόθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός βιβλιοχαρτοπωλείου σε ένα γιατρό, ώστε ο τελευταίος να συμφωνήσει με τους ασθενείς να καταβάλλουν το επίδομά του σε φακελάκι, ανεβάζοντας έτσι του δουλειές του βιβλιοχαρτοπωλείου.

Το φακελάκι έγινε πολύ δημοφιλές και εξαπλώθηκε, λόγω της απλότητάς του έγινε της μόδας τη δεκαετία του '50, ώστε πολλοί γιατροί και άλλα επαγγέλματα του δημοσίου να το υιοθετήσουν για να γίνουν πιο σικ. Αν και αυτή η μόδα θεωρείται πλέον ξεπερασμένη, ωστόσο το φακελάκι έγινε παράδοση και τελικά κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.

Στους καιρούς της κρίσης που βρισκόμαστε δυστυχώς δεν υπάρχουν ούτε λεφτά για φακελάκια και αναγκαζώμαστε να δείνουμε τα λεφτά έτσι στα ξερά. Λυπητερό.


Επιπλέον, το σύστημα με το φακελάκι μπορεί να καταπολεμήσει και κακά στόματα των νομικών και άλλων κύκλων που το επικρίνουν, όταν διαπιστώθηκε ότι και ένας ελεγκτής μπορεί άνετα να πάρει και αυτός φακελάκι.

Το φακελάκι με τα χρόνια εξελίχθηκε, αν και πλέον δεν είναι φακελάκι αλλά φακελάρα εξακολουθεί να ονομάζεται κατά παράδοσιν φακελάκι.

Ιδιωτικοποίηση[επεξεργασία]

Αυτό το σύστημα δεν εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, γιατί οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν είναι δημόσιοι. Το βασικό πρόβλημα με την εφαρμογή του επιδόματος στον ιδιωτικό τομέα είναι ότι αποτελεί επίδομα άσκησης επαγγέλματος. Δεδομένου όμως ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι δουλεύουν και χωρίς το επίδομα κανένας καταναλωτής δε μπαίνει στον κόπο να το καταβάλλει. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται ότι ευθύνονται οι εργοδότες τους είναι άδικοι, καθώς αν αυτοί δεν ήταν τόσο αυστηροί στο θέμα της δουλειάς οι υπάλληλοι θα ήταν πιο χαλαροί, ώστε να χρειάζονταν το επίδομα προκειμένου να κάνουν τη δουλειά.