Πύρινη Αλώπηξ (firefox)

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

τι ειναι[επεξεργασία]

πύρινη αλώπηξ, καμμένη αλεπυ (fire-fox), αλλιώς και παγωμένη νυφίτσα (ice-weasel). σαρκοφάγο μηρυκαστικό, της συνομοταξίας των ελευθέρας βοσκής μηρυκαστικών (σημ, ετμ:... browser όπως είναι και στα αγγλικά ). ειναι ποικίλου μεγέθους (εξαρτάται από την ανάλυση της οθόνης σας), από μέγεθος γατιού, μέχρι μεγέθους πεκινουά. διαθέτει τρίχωμα σε πυρόξανθο (καλοκαίρι) , η, άσπρο (χειμώνα) Χρώμα. διαθέτει πάρα πολλές ομοιότητες με τη νυφίτσα και την αλεπυ, από οπου πήρε τις ονομασίες του (με εξαίρεση, οταν είναι μικρό που έχει τη μορφή αγελάδας με κεφάλι γκοτζίλλα), ενώ τα χρώματα της γούνας του, του έδωσαν και τους χαρακτηρισμούς πύρινη/καμμένη (πυρόξανθο) και παγωμένη (άσπρο).

που συνανταται[επεξεργασία]

συναντάται σε πισιά με λίνουκς (άγριο είδος), αλλά και σε πισιά με παντζούρια (εξημερωμένο οικόσιτο είδος). τον χειμώνα αλλάζει χρώμα τριχώματος (από πυρόξανθο σε άσπρο) για να χάνεται στο χιόνι και να ξεγλιστρά από επίδοξους εχθρούς (τότε αναφέρεται σαν παγωμένη νυφίτσα). οταν γεννιέται (σημ. ετμ:... εγκατάσταση) τρέφεται κυρίως με χορταρικά του είδους Internet Explorer (ενα αυτοφυές και σε αφθονία είδος γρασιδιού). τον χειμώνα τρέφεται με απομεινάρια internet explorer που έχει μαζέψει από το καλοκαίρι. οταν μεγαλώσει τρέφεται με διάφορα χορταρικά που βρίσκει στα βοσκοτόπια που συχνάζει. μηρυκάζει (βόσκει δηλαδή για τους μορφωμένους), σε φάρμες ελευθέρας βοσκής, της mozilla foundation, και σε άγρια βοσκοτόπια (με εξαίρεση το ήμερο είδος, που είναι αποκλειστικά οικόσιτο). τον ελεύθερο χρόνο του χαζολογάει περιπλανώμενο τζάμπα στο ίντερνετς. του αρέσουν ιδιαίτερα τα βοσκοτόπια της Φρικηπαίδειας και του σωλήνα

εξελιξη του ειδους[επεξεργασία]

η πύρινη αλεπυ/παγωμένη νυφίτσα, οταν γεννιέται, είναι πολύ μικρή και ανυπεράσπιστη. πολύ γρήγορα όμως ανεξαρτητοποιείται και μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. αυτό το καταφέρνει, εξελίσσοντας εκπληκτικά κάποια γενετικά χαρακτηριστικά της, ανάλογα με το περιβάλλον που ζεί. τα γενετικά αυτά χαρακτηριστικά ονομάζονται από τους επιστήμονες, πρόσθετα/επεκτάσεις (addons/extensions).

για παράδειγμα όταν βρίσκεται σε περιβάλλον παντζουριών, εξελίσει την επίκτητη ανοσοαντίδραση σε μικρόβια (antivirus). σε περιβάλλον λίνουκς γεννιέται με φυσική ανοσία έναντι των μικροβίων, οπότε μπορεί να εξελίξει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό (π.χ. dom inspector, μια ικανότητα να ξεχωρίζει με την οσμή τα άνοστα internet explorer και τα ξεραμένα βοσκοτόπια).

μια αλλη εκπληκτική ικανότητα και των 2 ειδών, ήμερου και άγριου (που γεννιούνται με αυτήν), είναι και η ταυτόχρονη παρουσία σε πολλά λιβάδια για βοσκή (μερικοί το λένε αστρική προβολή, αλλα είναι γνωστότερο ως βόσκηση με καρτέλες (tabbed browsing)), η/και βοσκηση με κλωνοποιηση (profile manager).

ένα αλλο αξιοπρόσεκτο χαρακτηριστικό είναι και η εξαιρετικά εξελιγμένη αλλαγή χρώματος και υφής της γούνας (personas, η, themes) κατα την εποχή του ζευγαρώματος. με αυτό το χακτηριστικό, η αρσενική πύρινη αλεπυ/παγωμένη νυφίτσα, αλλάζει τελείως χρώμα και υφή στη γούνα της, ωστε να γίνει οσο το δυνατόν πιο εντυπωσιακή, ωστε να εχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ζευγαρώσει.

οικοσυστήματα[επεξεργασία]

η καμμένη αλεπυ/παγωμένη νυφίτσα, στα οικοσυστήματα που ζει, έχει αρκετούς ανταγωνιστές στο θέμα της τροφής. δεν είναι εχθροί, ωστε να κινδυνεύει απο αυτούς, αλλα μπορεί να υπάρξουν εντάσεις, κυρίως οταν η τροφή δεν επαρκεί. συνήθως τα ανταγωνιστικά είδη, ζουν μακριά απο την αλεπυ, αλλα αν υπάρξει πρόβλημα τροφής, μπορεί να μπουν στην επικράτειά της, κατα την αναζήτηση τροφής. οι κυριότεροι ανταγωνιστές είναι ο όπερας, ο σαφάρις, και ο χρώμιος.

όπερας:... όπως λέει και το όνομά του, λατρεύει να τρώει του σκασμού και να τραγουδάει όπερα (sic:... χοντρος κυριος που ουρλιαζει -- οχι δεν εννοω τους μεταλλάδες ρε καμμενε) -- η όπερα αποτελεί και το κάλεσμα ζευγαρώματος του είδους. εχει γυαλιστερή γούνα σε κόκκινο χρώμα και μοιάζει με Στόμα (εξελικτική προσαρμογή για το φαΐ και το τραγούδι).

σαφάρις:... ειναι πιο σπάνια η αναμέτρηση με αυτόν, γιατί το μόνο που ξέρει να κάνει πολυ καλά, ειναι σαφάρι, (περιπλανιέται μόνος του σαν τον καθυστερημένο, χωρις να χέζεται για τροφές και επικράτειες) και ετσι η καμμένη αλέπυ ουτε που χεζεται γι'αυτον, αφου ειναι σαν να μην υπαρχει.

χρώμιος:... είδος συγγενικό στην αλεπυ. αρκετά τολμηρό, ωστε να μπαίνει στην επικράτεια της αλεπυς, και να γίνονται συχνά καυγάδες μεταξύ τους. εχει πολύχρωμη γούνα, και μοιάζει κάτι ανάμεσα σε αλεπυ, και pokeball (μπάλα για πόκεμον). επειδή δεν έχει στόμα, εικάζεται οτι τρέφεται με όσμωση.

Φροντίδα[επεξεργασία]

για το άγριο είδος, η φροντίδα δεν είναι δύσκολη. αρκεί να ασχολείστε μαζί του κάποια ώρα κάθε μέρα γιατί βαριέται σχετικά εύκολα, οταν είναι μόνο του. όταν έχει παρέα (π.χ. αλλα πισιά με λίνουκς στον ίδιο χώρο), δεν βαριέται τόσο εύκολα, οπότε μπορείτε να ασχολείστε λιγότερο μαζί του. το μόνο που χρειάζεται, απαραιτήτως είναι η καθημερινή βόσκηση στα λιβδια/ίντερνετς. αν τα κάνετε αυτά τα λίγα και απλά πραγματάκια θα το έχετε πολύ ευχαριστημένο.

το ήμερο είδος είναι πιο δύσκολο στη φροντίδα του. αφενώς βαριέται πολύ πιο εύκολα απο το άγριο (ακόμα και αν εχει παρέα), οπότε θέλει πιο εντατική ενασχόληση, αφετέρου, είναι πολύ πιο ευαίσθητο σε μολύνσεις και ασθένειες (το ανοσοποιητικό του σύστημα εχει εξασθενήσει απο την έλλειψη επαφής με τα μικρόβια που βρίσκονται στα βοσκοτόπια του άγριου είδους). θέλει κάθε τόσο μπάνια και εμβολιασμό, αλλα και ιδιαίτερη προσοχή στη βοσκή, να μην τραυματιστεί κάπου και μολυνθεί. γι'αυτο σπάνια συναντώνται σε άγρια βοσκοτόπια, και αντ'αυτού σταβλίζονται και βόσκουν σε εσωτερικό χώρο.