Πρωκτοχρονιά
Η γιορτή της Πρωκτοχρονιάς είναι ένα πανάρχαιο Ελληνικό έθιμο που γορτάζεται ακόμα και σήμερα παντού στον πολιτισμένο κόσμο με άφθονη ρακή και λαθραία τσιγάρα. Η Πρωκτοχρονιά γιορτάζονταν στο υποδουλωμένο ελληνικό έθνος την εποχή της τουρκοκρατίας με κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κέτσαπ και φασολάδας ογκρατέν.
Ιστορία[επεξεργασία]
Απαρχές[επεξεργασία]
Η ιστορία της είναι η εξής: μη αντέχοντας τον τουρκικό ζυγό οι Έλληνες ονειρεύονταν τη χρονιά εκείνη που θα έδιωχναν τους Τούρκους μακριά (τουλάχιστον δυο ραχούλες πιο πέρα από τις κατσίκες τους). Έτσι όταν αρχιζε ο καινούργιος χρόνος ονόμαζαν τη χρονιά εκείνη "Χρονιά Ελευθερίας" ή "Ελευθεροχρονιά". Τα ονόματα βέβαια αυτά όλοι τα θεωρούσαν πολύ λέιμ, αλλά μιας και κανένας δεν είχε σκεφτεί τίποτα καλύτερο ακόμα, τα κρατάγανε.
Αργότερα, ήρθε ο Φασούλα ο οποίος ένα πρωί που πήγαινε να πάρει ψωμί και γάλα από το φούρνο είχε μια τρομερή ιδέα. Η ιδέα ήταν η γιορτή να συντομευτεί σε "Κωλοχρονιά" που βέβαια με κανένα τρόπο δε σήμαινε 'κακή χρονιά' αλλά 'χρονιά που θα γυρίσουμε τον κώλο στους Τούρκους', που θα γίνουμε δηλαδή ελεύθεροι. Η ιδέα του Φασούλα ενθουσίασε τους πάντες γιατί είχε μια έμφυτη τσογλανιά η οποία ταίριαζε απόλυτα με τα αθάνατα Ελληνικά γονίδια. Οπότε, η ιδέα υιοθετήθηκε παμψηφεί. Όμως, καθώς ο ζυγός βάραινε όλο και πιο πολύ, το νόημα της λέξης έπρεπε κι αυτό να βαρύνει, και από "Κωλοχρονιά" έγινε "Πρωκτοχρονιά".
Προχτές[επεξεργασία]
Άλλος λόγος της αλλαγής ήταν ότι κάποιοι, ιδιαίτερα κάποιοι απ΄ αυτούς που ήταν φιλικά προσκείμενοι στο δυνάστη Βασίλειος Πορτας (για λόγους που είχαν να κάνουν κυρίως με κομπολόγια και μαρμελάδα βερύκοκο) αλλά και κάποιοι από τον κλήρο, άλλαζαν (σκόπιμα ή κατά λάθος) τη λέξη σε "Καλοχρονιά". Νόμιζαν οι καημένοι ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να διαστρέψουν το πραγματικό νόημα της εορτής. Όμως, το 1762, οι ενωμένες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις των Ελληνίκιων, κατέβηκαν μαζικά στους δρόμους διεκδικώντας οχτάωρο, τριανταπεντάσφαιρα και κατώτατο μισθό 2,43 κατσίκες ανά μήνα. Το μαζικό κίνημα κατάφερε να ανατρέψει τις φορομπηχτικές ορέξεις της πλουτοκρατίας και να βοηθήσει στην τελική επικράτηση της πραγματικά αγωνιστικής ονομασίας "Πρωκτοχρονιά" (με μικρές αποκλίσεις, βλέπε παρακάτω).
Χτες[επεξεργασία]
Μετά τον τουρκικό ζυγό όμως και την ίδρυση του Σύγχρονου Τουρκικού Κράτους (αλλά και πριν για μερικούς όπως αυτούς που αναφέραμε παραπάνω) δεν είχε πια νόημα να γιορτάζουμε την Πρωκτοχρονιά, γιατί το θέμα είχε λυθεί και τα σκυλία ήταν δεμένα. Άλλωστε ήμασταν πλέον αρκετά λαρτζ ώστε να μην ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα και να αφιερωθούμε ολόψυχα στο ευγενές άθλημα της "τσουγκράνας".
Σήμερα[επεξεργασία]
Τελικά αφαιρέσαμε το "κ" και τη λέμε Πρωτοχρονιά. Όσο για κείνους που είχαν αλλάξει την "Κωλοχρονιά" σε "Καλοχρονιά", σήμερα λένε "Καλή Χρονιά". Ξενέρωτοι μια ζωή βρε παιδί μου...
Παραλλαγές και ιδιωματισμοί[επεξεργασία]
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, υπήρξαν μικρές αποκλίσεις στην ονομασία της εορτής, ειδικά μετά το μεγαλειώδες κίνημα του 1762 (βλέπε παραπάνω). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κομμουνιστική διάλεχτο, όπου τα "κ" γίνονται "χ" και όλους τους λένε με ονόματα του τύπου "Λαοκράτης", "Χαρίλαος", "Μόσχα" και άλλα τέτοια, η Πρωκτοχρονιά προφέρεται με τον πανάρχαιο τρόπο όπως την προφέραν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:
Πρωχτοχρονιά