Πάτρα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

“Εγώ, εγώ ΕΓΩΩΩΩΩΩ!!!”

~ Ο Όσκαρ Ουάιλντ για τον Βασιλιά Καρνάβαλο


Η Πάτρα είναι η πρωτεύουσα του νομού της Πατερίτσας γνωστή από την αρχαιότητα για τους σακάτηδες κατοίκους της. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες το 225% του πληθυσμού χρησιμοποιεί πατερίτσες. Παρόλο που δεν ήταν καν πόλη-κράτος γιατί η Αθήνα, η Σπάρτη και η Κόρινθος της κόβανε τον κώλο κατάφερε μετά από πολλούς αγώνες να κυριαρχήσει στον πολιτιστικό τομέα και να στεφθεί πρωτεύουσα της Αχαΐας. Άλλοι υποψήφιοι για τον τίτλο ήταν τα Καλάβρυτα, το Διακοφτό, το Χονγκ Κονγκ και η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη .Λέγεται πως αντιπροσωπεία της αυτόνομης κοινότητας της Αγίας Τριάδας ψήρισε το golden goblet με τον τίτλο πρωτεύουσα και στο δημαρχείο υπάρχει μόνο το αντίγραφο. Σημαντικές πληροφορίες δεν αντλούμε από συγγραφείς της αρχαιότητας. Ο Θουκυδίδης και ο Πλούταρχος δεν θεώρησαν ότι είχαν κάτι να αναφέρουν. Μόνος που ασχολήθηκε εκτεταμένα ήταν ο Ρίχαρντ Βάγκνερ στο έργο Patrinia principia naturalis. Ο Μέγας αυτός πατρινογνώστης, τον οποίο ματαίως επιχείρησαν να αντιγράψουν ο Όμηρος και ο Αδόλφος Χίτλερ.


Σημαντικά ιδιοχαρακτηριστικά της πόλεως των Πατρών[επεξεργασία]

1) Η περίφημη πατρινή προφορά του λι και του νι. Ακούστε Super B (το Super B έπρεπε να λέγεται Super P, γιατί το κανάλι τούτο είναι πατρινό) μια φορά και θα αντιληφθείτε αμέσως τι εννοώ. Αποτελεί πιθανότατα κατάλοιπο της ενετοκρατίας μαζί με το καρναβάλι (βλ. παρακάτω). Από σεβασμό στην προφορά που αντέχει στον χρόνο, τα νι και λι θα σημειώνονται στο εξής με νι και λι.

2) Οι Πατρινιές, με προεξάρχουσα την Έφη Ζαρατούστρα. Γιατί; Διότι, όπως αποδεικνίεται με μαθηματικά, αν βρεις κοπέλα στην Πάτρα, τότε βρίσκεις και κάπου αλλού. Το είδος ξεχωρίζει εύκολα λόγω της μινιμαλιστικής ενδυμασίας, της ικανότητας καταναλώσεως τεραστίων ποσοτήτων καφέ σε διάφορα στέκια αλλά και την ακατάπαυστη, σε βαθμό μονομανίας, χρήση της δικαιολογίας "Δεν είχα κάρτα να σε πάρω μωρέεεε" ενώ όλοι ξέρουν ότι διαθέτουν σύνδεση.

ένα τυπικό πρωινό στην Αγίου Νικολάου

3) Άρρηκτα συνιφασμένος με το προρρηθέν είδος είναι ο περίφημος σφίχτης-τάκουρας. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του είδους συνιστούν το κολλιτό μπλουζάκι, το μαύρα γυαλιά ηλίου (από την Άννα Βίσση), και ο έτοιμος τσαμπουκάς. Πρόκειται δε για την μοναδική ομάδα homo sapiens η οποία κατέχει το μυστικό της χρήσης του ζελέ ως υποκατάστατου τόσο της κόμης όσο και της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου. Κάθε τέτοιος τάκουρας περιφέρει ως έκθεμα-φετίχ τουλάχιστον μια τέτοια πατρινιά. Η εν λόγω ενέργεια, η οποία έχει αποκτήσει έντονο τελετουργικό χαρακτήρα τα τελευταία έτη, λαμβάνει χώρα στην Αγίου Νικολάου αποκλειστικά μεταξύ Αγίου Ανδρέου και Μαιζώνος το χειμώνα και το καλοκαίρι στο Ρίο. Ο λόγος είναι πως έξω από την ζώνες αυτές δεν υπάρχει κανείς κάγκουρας να τους δει μαζί, οπότε αυτομάτως αίρεται και η έννοια της σεμνής τελετής.

4) Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Μολονότι η ανοικοδόμηση του ναού αποπερατώθηκε περί τα μέσα της δεκαετίας του '60, ακόμα πληρώνουμε τα μαλλιά της κεφαλής μας ως ειδική συνεισφορά στην Δ.Ε.Η.. Εκεί πηγαίνουν όλες οι πατρινιές μετά από κάθε κέρατο που χαρίζουν στην "μοναδική αγάπη της ζωής τους" για άφεση αμαρτιών. Με δεδομένο πως είναι η μεγαλύτερη εκκλησία των Βαλκανίων, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της πελατείας.

5) Το πατρινό παράδοξο, δηλαδή η συναληθευση των 2) και 4). Θεωρείται το δεύτερο πιο σημαντικό μυστήριο μετά το πείραμα της Ν. Φιλαδέλφειας. Η παγιωμένη αλγεβρική προσέγγιση προτείν# την ύπαρξη μιγαδικών αρσενικών ποσοτήτων [math]\displaystyle{ z = x + iy }[/math] των οποίων μόνο το φανταστικό μέρος [math]\displaystyle{ y }[/math] συνουσιάζεται ενώ το πραγματικό εκτελ# ταλαντώσεις αμείωτου πλάτους. Όμως, τα τελευταία έτη αναπτύχθηκε η γραφοθεωρητική ανάλυση κατά την οποία οι [math]\displaystyle{ n_i }[/math] άρρενες κάτοικοι αντιστοιχίζονται στις κορυφές διμελούς γραφήματος [math]\displaystyle{ G }[/math] με τους [math]\displaystyle{ n_i\,\exp\left(-\gamma\,n_i\right) }[/math], όπου [math]\displaystyle{ \gamma }[/math] μεγάλη θετική σταθερά, να είναι σεξουαλ#κά ενεργοί και τους υπόλοιπους να είναι απλώς μέλη του γραφήματος, δηλαδή γραφικοί.

6) Τα περίχωρα της πόλεως που αρχίζουν από το γράμμα Ζ. Θεωρούνται σθεναρά πολ#τιστικά προπύργια καθώς οι εκεί κάτοικοι ασχολούνται με τα Μεταμαθηματικά και εκεί έχουν σπίτι οι ζητάδες, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, η Ζέτα Μακρυπούλια, η Πέγκυ Ζήνα και η Έλλη Κοκκίνου λόγω ονόματος.

7) Η γέφυρα Ρίου - Αντιρίου. Πρόκειται προφανώς περί σατανικού σχεδίου που πίσω του βρίσκονται η Αθήνα, η Τρίπολη και ο Πύργος και το οποίο αποσκοπεί στην διάχυση των πατρινών σε όλη την Δυτική Ελλάδα ώστε να μην υπάρχουν θαμώνες στην Αγίου Νικολάου.

8) Το καρναβάλι, καθώς σύμφωνα με ρήση πρώην δημάρχου, αυτό δεν τελειών# ποτέ στην πόλ#.

9) Η Αμαλία του Όθωνα και η Αμαλία του "Παρά Πέντε".

10) Τα Ζαρουχλέικα

11) Η Αγία Τριάδα

12) Ο Μεγαλοποδόβλαχος. Μεγάλο μυθικό τέρας (θηλαστικό εικάζουν κάποιοι) με καταγωγή από την Πάτρα και πελώρια μεγάλα αυτιά που λαμβάνουν σήμα από δορυφορικές μονάδες. Συνήθως φορά μεγάλα γυαλιά και έχει μουστάκι βλάχικο. Το σχήμα του προσώπου του είναι σαν στουμπί πλατύ και πιεσμένο μέσα. Η οδοντοστοιχία του είναι δυσανάλογη και βρώμικη. Η φωνή του περιέχει ήχους απόκοσμους και ανατριχιαστικούς. Μερικοί αγρότες το ακούνε το βράδυ να φωνάζει με βροντερή φωνή: Γιώργηηηηη, εεεεεεε γιωργαρεεεε. Το σώμα του είναι γραμμικό και χωρίς καμία φυσική αναλογία. Τα μπράτσα του είναι κυκλικά, τα πόδια του στραβά και δυσανάλογα. Πολλοί αναλυτές το συγχέουν με το Κράκεν. Έχει μεγάλη κοιλιά με γλίτσα και το ύφος του είναι σαν θλιμμένη γαρίδα με σύνδρομο ντάουν.

Πάτρα και Συγκοινωνίες[επεξεργασία]

Η Πάτρα έχει από τις καλύτερες συγκοινωνίες στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατέχει τα φθηνότερα εισιτήρια αστικών λεωφορείων. Ένας φοιτητής για να πάει στο Πανεπιστήμιο χρειάζεται να πληρώσει 1.10 ευρώ και άλλα τόσα για επιστροφή.

Το 2005 το φοιτητικό εισιτήριο κόστιζε 0,75 ευρώ. Το 2006 έγινε ακόμα πιο φθηνό, μόλις 0,80 ευρώ και το 2007 έφτασε στα 0,85 ευρώ! Πλέον είμαστε στο 2008 και επειδή οι φοιτητές και οι περιπτεράδες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τα ρέστα που πρέπει να παίρνουν/δίνουν από τα 1 και 2 ευρώ όταν αγοράζουν εισιτήρια, η τιμή στρογγυλοποιήθηκε στο 1 ευρώ μετά από πολλές πιέσεις που δέχθηκε το ΚΤΕΛ Πάτρας. Το 2011 η τιμή ανήλθε στο 1.10, γιατί τα 10 λεπτά πηγαίνουν σαν συνεισφορά στο ταμείο των αρμάτων για το Πατρινό καρναβάλι Έχετε αντίρρηση? Ε? Ε? Αν έχετε, θα καταλήξετε σαν αυτό. Απο το τέλος του 2012 το εισιτήριο για το πανεπιστήμιο κόστιζε 0,75 ευρω, ενώ με την αύξηση του ΦΠΑ πλέον κοστίζει πάλι 0,80 ευρώ.

Υπάρχουν 2 δρομολόγια για το Πανεπιστήμιο. Το Νο9 και το Νο6. Μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2007 τα δρομολόγια του "9" ήταν κάθε μισή ώρα και του "6" (που έχουν περισσότερη κίνηση) κάθε 15 λεπτά. Από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά πλέον και το "6" είναι κάθε μισή ώρα... Μιας και όλοι οι καλοί χωράνε σ' ένα λεωφορείο. Χειρότερα και από σαρδέλες είναι οι επιβάτες. Ο ένας πάνω στον άλλον, και όποιος προλάβει να μπει... Όποιος δεν προλάβει να μπει (που βρίσκεται σε περιοχή μετά την μέση του δρομολογίου) κάνει τον σταυρό του και ελπίζει ότι το λεωφορείο που θα περάσει μετά από μισή ώρα θα έχει κάποια γωνιά να τον στριμώξει!

Τα λεωφορεία είναι σε "άριστη" κατάσταση... που λέει ο λόγος... μεταχειρισμένα λεωφορεία από Γερμανία... 20 και πλέον χρόνων χρήσης(κινητές νεκροφόρες)... Όπως το λέει και ο λαός... "ότι πληρώσεις, παίρνεις!" (ΜΟΝΟ 1 ευρώ για να μην ξεχνιόμαστε)... Σε ορισμένα λεωφορεία δε, ξεβιδωμένα aircondition να τρίζουν καθώς το λεωφορείο πηγαίνει πάνω-κάτω και να βάζεις στοίχημα για το σε ποια στροφή θα φύγουν και θα ανοίξουν τα κεφάλια των φοιτητών... Νέα μόδα τώρα στην Πάτρα είναι και τα αστικά λεωφορεία με Σαλλλονικιές πινακίδες κυκλοφορίας (μεταχειρισμένα φυσικά, άγνωστης ηλικίας)!!! Λέγεται ότι εξαιτίας των πανάκριβων εισιτηρίων στη Θεσσαλονίκη (0,25 ευρώ!!! το φοιτητικό) τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης κατάφεραν να αγοράσουν νέα λεωφορεία της πλάκας που σου λένε ακόμα και τη στάση στην οποία φτάνουν!!! Τα καλύτερα που διέθεταν, τα έδωσαν στα Πάτρα συμπονώντας τη, αφού με το ταπεινό 1 ευρώ δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Βασικό "εξάρτημα" κάθε λεωφορίου '6' ειναι και ο θρυλικός ΚΥΡ-LEFTERIS ή ΣΚΙΟΥΡΟΣ (επειδή ελίσσεται μέσα στις σαρδέλες-φοιτητές) ή ΤΖΕΠΕΤΟ, Ο Rambo Των Αστικών, ο οποίος όταν εισχωρεί στο όχημα τον καταλαβαίνεις απο τον ήχο "ΚΑΡΤΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ" , έτσι για να μην τους κλέβεις.

Αντιπροσωπευτικό ενσταντανέ δύστυχου φοιτητή που έβγαλε λέπια να περιμένει το αστικό

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά... Οι υπεύθυνοι δεν σε ξέχασαν... Όπως θα περιμένεις στην στάση για ώρες μέχρι να βρεις ένα λεωφορείο στην ώρα του αλλά και να έχει λίγο χώρο για να χωρέσεις κι εσύ, περνάνε τα υπόλοιπα δρομολόγια... Λεωφορεία του Νο3 και του Νο2 να περνάνε κάθε 5 λεπτά, άδεια ή με 3-4 άτομα μέσα, αλλά και πολλές φορές το ένα πίσω από το άλλο (ακόμα και του ίδιου νούμερου!!!)... έτσι για να τα βλέπεις να περνάνε αχρησιμοποίητα και να "φτιάχνεσαι"!!

Αυτάάάάά...

Αυτάάάά;;;;;

ΟΧΙ, ΡΕ... Δεν τελείωσα...

Ο Δήμος Πατρέων ακόμα να καταλάβει που οφείλεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Μην είναι οι στενοί και μικροί δρόμοι; Μην είναι τα αστικά λεωφορεία που αναγκάζουν τον φοιτητή να αγοράσει αυτοκίνητο για να πηγαίνει σαν άνθρωπος στο Πανεπιστήμιο; Ακόμα το ψάχνουν... Και η νέα πρόταση για την λύση του προβλήματος είναι ...τα διόδια μέσα στην πόλη!!!

Το Πανεπιστήμιο Πατρών[επεξεργασία]

Ιδρύθηκε το 1964 στην Πάτρα, και αρχικά λειτουργούσε σαν παράρτημα του Γέηλ (ή Γκέηλ). Λόγω της μεγάλης πυκνότητα γνώσης, και για την αποφυγή δημουργίας μαύρης τρύπας ξερολαοσύνης και εξυπνάδας, μεταφέρθηκε σε ένα μεγαλύτερο χωράφι στο Ρίο. Κατά επέκταση το πανεπιστήμιο Πατρών δεν είναι και τόσο Πατρών τώρα πια. Υπάρχει ο θρύλος πως όταν λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σειρά έχει το θέμα της ονομασίας του Πανεπιστημίου του Ρίου.

Θεωρείται το πιο πλήρες ίδρυμα στην Ελλάδα, καθώς σε αυτό συνυπάρχουν 30.000 φοιτητές, 250 γύφτισες, 173 σκυλιά, 12 κατσίκες, 3 κοπάδια πρόβατα με τους ισάριθμους τσοπάνηδες, 5 γαϊδούρια, 2564 ποντίκια, 14999 κατσαρίδες όλων των χρωμάτων (σκότωσαν μία χτες βράδυ), 937,5 ελαιόδενδρα, 3 επιδειξίες και αγνώστου αριθμού εκδιδόμενες.

Οι αίθουσες διδασκαλίας δεν είναι πάντα (δηλαδή ποτέ) γεμάτες σε αντίθεση με τα κυλικεία και το Πάρκο της Ειρήνης που πάντοτε ασφυκτιούν (πας να ξυθείς και ξύνεις το ποπό του άλλου). Γι'αυτό και θα ήθελα να παρακαλέσω τους λοιπούς συναδέλφους - κατ' επάγγελμα φοιτητές- να αφήνουν καμία καρεκλίτσα κενή στο κυλικείο των ΑΘΕ ή του Πάρκου για να ξεκουράζουν και οι άλλοι το κουρασμένο κορμί τους από το πάνω κάτω στο OGGI. Πάντως σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα διατηρεί ψηλά (σε υψοφοβικά επίπεδα) το επίπεδο του με αποτέλεσμα να το φθονούν οι καθηγητές & οι φοιτητές άλλων ιδρυμάτων... Οξφόρδης, Κέμπριτζ, ΝΥU, TEΙ Καλαμάτας(;) κ.ά.

Πάντως μπορεί να μην είναι πλέον με το Γέηλ, αλλά φήμες λένε ότι παραμένουν δύο καλοί φίλοι.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΗΣ ΤΙΤΑΝΟΜΕΓΙΣΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΡΑΣ

 • Η Λιλίκα Καλλίτση (χρέη στο ΙΚΑ 3,5 χρόνια)
 • Ο Γιάγκος
 • Ο Chuck Norris
 • Ο Γούδης
 • Ο Σρέντινγκερ
 • Ο Τάκης Ζαχαράτος
 • Ο Ανδρέας Μικρούτσικος
 • Η Πετρούλα
 • Η Αφρούλα
 • Η Νατάσα Ράγιου
 • Ο big brother Μάκης Τριανταφυλλόπουλος
 • Ο Σπύρος Γρίβας
 • Τα παιδιά από τη Πάτρα