Ολυμπιακοί Αγώνες

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η σημαία των Ολυμπιακών αγώνων

“Τους θυμάμαι τους πρώτους ολυμπιακούς αγώνες,αν και ήμουν ακόμη πολύ μικρούλης. Έμοιαζαν με πάρτι γυμνιστών”

- Όσκαρ Ουάιλντ για τους Ολυμπιακούς αγώνες

“Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ασύγκριτοι έναντι των Παναθηναϊκών....”

- Αλέφαντος για τους ολυμπιακούς (αγώνες)

“Ο Καραϊσκάκης ήταν Ολυμπιακός?”

- sn00by για τον αποπάνω


ο πρωτεργάτης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακοί αγώνες ονομάζονται τα meetings πολλών αθλητών διαφόρων αθλημάτων. Αυτοί πραγματοποιούνται κάθε 4 με 5 χρόνια, ανάλογα με το αν έχει βγει ο Θρύλος στην Ευρώπη. Κάθε φορά την συνάντηση την διοργανώνει και διαφορετική χώρα και πόλη ώστε να έχουν την ευκαιρία οι αθλητές και συνοδοί τους να γνωρίζουν νέα μέρη και πολιτισμούς. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιώσει από τον Ελληνικής καταγωγής Γάλλο βαρώνο Jean-Claude Van Damme στα τέλη του 19ου αιώνα.

Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες[επεξεργασία]

Η συγκεκριμένη καταγωγή των Ολυμπιακών αγώνων έχει χαθεί στα βάθη του χρόνου που τους περιβάλλει. Υπάρχουν όμως πολλές ιστορίες για την καταγωγή των Αγώνων. Ο πρώτος καταγραμμένος εορτασμός των Αγώνων στην Ολυμπία ήταν το 1940 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η μακρυά γαϊδάρα.

Ο αυτοκράτωρ Φοίβος και η Αυτοκράτειρα Αθηνά

Από το 1821 π.Χ. και μετά οι Αγώνες, σιγά-σιγά, έγιναν πιο σημαντικοί σε ολόκληρη την αρχαία Ελλάδα φτάνοντας στο υπόγειο της Ακρόπολης των Αθηνών λίγο πριν την σταύρωση του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο εκ της Κερασούντος. Οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν επίσης θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του Θεού Σάκη, του οποίου το τεράστιο πέος στεκόταν όρθιο πάνω σε ένα στύλο μιας και δεν το χρειαζόταν. Οι νικητές των αγώνων κέρδιζαν μια συμμετοχή στο fame prohi-story και γίνονταν αθάνατοι με μια βουτιά μέσα στο άγιο νερό που έβγαινε από την τρύπα της Δουκίσσης Πλακεντίας. Οι συμμετέχοντες στους αγώνες έπαιρναν ως αναμνηστικό ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς και ένα κιβώτιο κόκκινο κρασί από τα κρατικά οινοποιία Αχαρνών. Οι Αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους όταν οι Ρωμαίοι πήραν το Μundial και η Ελλάδα πήρε τη Eurovision. Όταν ο Χριστιανισμός έγινε η επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι Ολυμπιακοί επικηρύχθηκαν σαν τους πιο φανατισμένους φίλαθλους και το 99 π.Χ. , ο αυτοκράτορας Φοίβος με τη σύζυγο του Αθηνά. απαγόρευσε την διεξαγωγή τους. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μία περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα περίπου χρόνια.

Αναβίωση των Αγώνων[επεξεργασία]

Σε ένα συνέδριο που διεξήχθη στη κορυφή των Άλπεων που έγινε από τις 16 μέχρι τις 23 Ιουνίου, του 1900 ο Jean-Claude Van Damme παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο. Την τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1998 στην Αθήνα, την πόλη και την χώρα που τους γέννησε. Έτσι γεννήθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για να διοργανώσει τους Αγώνες με πρώτο πρόεδρο τον Έλληνα Τραγουδοποιό Διονύση Σαββόπουλο. Επειδή όμως οι εγκαταστάσεις που θα φιλοξενούσαν τους σύγχρονους αγώνες δεν ήταν έτοιμες δόθηκε μια παράταση στην Ελλάδα έως το 2004. Για να προλάβει τη προθεσμία η τότε ελληνική κυβέρνηση, ανέθεσε στη μεγάλη Μάγισσα Γιάννα Αγγελοπούλου την επιτήρηση των έργων και στο γνωστό διεθνούς φήμης μηχανικό Σαντιάγκο Καλατράβα ανάθεσε την κατασκευή του Γηπέδου του Ολυμπιακού.

To ολυμπιακό στάδιο

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Αν και οι αθλητές που πήραν μέρος δεν ξεπερνούσαν τους 723.982, ήταν η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έγινε ποτέ. Οι Έλληνες αξιωματικοί και οι φίλαθλοι ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν να έχουν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες τους ανέλαβαν οι Κινέζοι από τη Κίνα.

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες[επεξεργασία]

Μετά, από την απίστευτη επιτυχία, οι Ολυμπιακοί αγώνες είχαν σοβαρά προβλήματα. Τα οικονομικά των διοργανωτών και της ΔΟΕ ήταν σε άσχημη κατάσταση και οι δανειστές τους είχαν ζητήσει από τις τράπεζες να παρέμβουν. Στους εορτασμούς στο Παρίσι και στο Σαιντ Λούις οι αγώνες επισκιάστηκαν από τις συναυλίες των Deep Purple και των Rolling Stones αντίστοιχα. Έτσι η είσοδος ξένων μετόχων και σπόνσορων ήταν βέβαιη. Πρώτα εισήλθε η Bridgestone η οποία έγινε χορηγός των μηχανοκινήτων αθλημάτων, όπως την F1 και το motoGP αλλά και τις σκυλοδρομίες οι οποίες διεξαγόταν στα Νέα Εξάρχια. Επόμενος μέτοχος αλλά και χορηγός ήταν ο ΟΤΕ με τις Θυγατρικές του, Οtenet, Oteshop, Cosmote, Cosmopolis και MALL. Η ανάκαμψη ήταν γρήγορη και πλέον το μέλλον διαγραφόταν λαμπρό και κερδοφόρο.

Σημαία - Ύμνος[επεξεργασία]

Η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελείται από τα πέντε ολυμπιακά τετράγωνα, που συμβολίζουν τις πέντε φυλές της ανθρωπότητας, την κίτρινη φυλή, τη μαύρη φυλή, την κόκκινη φυλή, την πράσινη φυλή και την μπλε φυλή. Ο Ύμνος τον Ολυμπιακών Αγώνων πάρθηκε από το το σουξέ που έγραψε, στο δρόμο για τις Δυτικές Ινδίες, ο Χριστόφορος Κολόμβος με το όνομα "Βαγγέλης".

Αθήνα 2004[επεξεργασία]

Το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποφασίστηκε να επιστρέψουν στον τόπο τους. Ωστόσο, επειδή η Αρχαία Ολυμπία ήταν προγραμματισμένο να καεί το 2007, βάσει του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό της τότε διακυβέρνησης, τελικά έγιναν στην Αθήνα, ώστε να μη ζημιωθούν οι καημένοι ασφαλιστές πληρώνοντας αποζημιώσεις πυρός στους επιχειρηματίες στους οποίους το Δημόσιο θα εκποιούσε παραχωρούσε τα Ολυμπιακά ακίνητα μετά τους Αγώνες. Ήταν οι πιο επιτυχημένοι αγώνες που έγιναν ποτέ:

  • Η Γιάννα Αγγελοπούλου έκανε διεθνή καριέρα.
  • Το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθουσιάστηκε τόσο με τη μεταολυμπιακή ελληνική οικονομία που την έθεσε υπο επιτήρηση, ώστε να τη μιμιθούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Αποτέλεσμα της εφαρμογής των πρακτικών αυτών, η διεθνής οικονομική κρίση.
  • Ο Γιάννης Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου αγωνίστηκαν με μοτοσακό.
  • Μέσα στο γενικότερο κλίμα εθνικής ανάτασης και χαράς, το ΛΑΟΣ εισήλθε για πρώτη φορά στο Ελληνικό Κοινοβούρλιο και τη δεξιά πολυκατοικία.
Έτσι πέρασε το καλοκαίρι του 2004...