ΟΗΕ

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Το κτίριο του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ είναι ένας οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν όλα τα έθνη του κόσμου και χρησιμεύει ως διεθνής διαιτητής όσον αφορά διαφορές μεταξύ χωρών. Συγκεκριμένα, όταν δύο κράτη αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να βομβαρδίσουν ο ένας τον άλλο μέχρι αφανισμού -διαδικασία ή οποία ονομάζεται λύση των προβλημάτων των δύο χωρών στη ραφιναρισμένη γλώσσα της διπλωματίας- το θέμα παραπέμπεται στον ΟΗΕ και από εκεί υπάρχουν δύο συνήθεις δρόμοι:

  • Συναντιούνται οι αρχηγοί όλων των κρατών του κόσμου για να αποφασίσουν και αυτοί με τη σειρά τους ότι το πρόβλημα είναι πραγματικά άλυτο.
  • Συναντιούνται οι αρχηγοί κρατών όλου του κόσμου και αποφασίζουν ότι το Ισραήλ έχει δίκιο, αρά οι ΗΠΑ πρέπει να δράσουν όπως νομίζουν.

Γενικά για τον ΟΗΕ[επεξεργασία]

Ο ΟΗΕ διοικείται από έναν γενικό γραμματέα o οποίος δεν έχει απολύτως καμία δύναμη και το συμβούλιο ασφαλείας το οποίο απαρτίζεται από τους 3 μεγάλους νικητές του Β' παγκοσμίου πολέμου, την Κίνα και τη Γαλλία. Διάφοροι θεσμοί υποστηρίζουν την διακοσμητική ύπαρξη του ΟΗΕ όπως η Παγκόσμια τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κλπ. Επίσης, διάφορα κράτη του κόσμου έχουν αποφασίσει να συμβάλλουν στον ΟΗΕ με την διάθεση στρατευμάτων υπό την διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Φυσικά και στα υπόλοιπα κομμάτια του ΟΗΕ όλες οι χώρες αντιπροσωπεύονται αναλογικά με την ισχύ τους, λ.χ. στο Διεθνές νομισματικό ταμείο οι μεγάλοι παίκτες είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η πανταχού παρούσα Κίνα. Το γεγονός και μόνο ότι όλα τα κράτη αντιπροσωπεύονται και σε αυτούς τους οργανισμούς δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών και καθιστούν τον ΟΗΕ ανίκανο σε κάθε τομέα δραστηριότητας, πράγμα που του προσδίδει τον άκρως κωμικό χαρακτήρα που έχει εδώ και περίπου 20 χρόνια. Το δε γεγονός ότι οι χώρες αντιπροσωπεύονται και ανάλογα με την ισχύ τους απλά προσδίδει γενικές κατεθύνσεις στο μίσος μεταξύ των χωρών. Για παράδειγμα, αντί ο μισός κόσμος να μισεί τον υπόλοιπο μισό γενικά επειδή οι αντιπρόσωποι των χωρών εκείνων ψηφίζουν δυσμενώς για αυτόν, το κύριο μίσος κατευθύνεται εναντίων των μελών του συμβουλίου ασφαλείας γιατί αυτοί μπλοκάρουν όλον τον ΟΗΕ και μόνοι τους. Εξαίρεση αποτελεί το Ισραήλ το οποίο μισούν όλοι και μισεί όλους ούτως ή άλλως.

Γενικός γραμματέας[επεξεργασία]

Ο ΟΗΕ έχει ως ανώτατο στέλεχος τον Γενικό γραμματέα, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη για ολόκληρο τον οργανισμό αλλά απολύτως καμία ισχύ να αλλάξει τίποτα. Με άλλα λόγια είναι σε θέση που μπορεί να βλέπει τα πάντα αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα, λίγο σαν ευνούχος σε Τούρκικο χαρέμι. Οι διάφοροι Γενικοί γραμματείς συνήθως έχουν να επιλέξουν δύο ρόλους για την παγκόσμια σκηνή:

  • Ο δυσαρεστημένος θεατής: Σε αυτόν τον ρόλο ο ΓΓ καταδικάζει το συμβούλιο ασφαλείας και μιλάει εναντίον τους επειδή μπλοκάρουν οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική λύση οποιουδήποτε προβλήματος. Επίσης καταδικάζει τα υπόλοιπα κράτη για δούλικη συμπεριφορά απέναντι στα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας και δηλώνει ξεκάθαρα ότι του κάνουν τη ζωή πατίνι και ότι έτσι δεν θα πάνε ποτέ μπροστά και ότι είναι ένα μάτσο από μαλάκες όλοι τους εν τέλει και άει στο διάολο όλοι τους!
  • Το φάντασμα του πύργου της Νέας Υόρκης: Σε αυτόν τον ρόλο απλά δε λέει τίποτα ή το πολύ πολύ να λέει ότι τα προβλήματα των χωρών είναι καθαρά δικό τους πρόβλημα και γιατί το φέρνουν ενώπιον του ΟΗΕ;

Μερικοί γενικοί γραμματείς προσπάθησαν να πάρουν τη δουλειά στα σοβαρά και κατέληξαν στον 1ο ρόλο... Μερικοί δεν τον πήραν καθόλου στα σοβαρά και κατέληξαν στον 2ο... Μα κανένας δεν άλλαξε τίποτα. Οι γενικοί γραμματείς καταλαβαίνοντας τη αδυναμία τους σε έναν βαθμό ή άλλον, αγγίζουν περισσότερα ή λιγότερα θέματα που καίνε τον κόσμο. Μερικοί που νοιώθουν δυνατοί μιλάνε για την αλλαγή του κλίματος αλλά πάντα καταλήγουν στην "Αλλαγή του κλήματος", την τοπική ταβέρνα του ΟΗΕ (προσφορά της Ελλάδας) να πίνουν βιολογικό κρασί για να ξεχάσουν τον πόνο τους. Άλλοι που είναι πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα αγγίζουν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η θανατική ποινή. Αυτοί συνήθως βαριούνται που ζουν αλλά δεν φτάνουν στο αλκοόλ επειδή είναι -συνήθως- ταυτόχρονα αυτοί που δεν παίρνουν τη δουλειά και τόσο στα σοβαρά. Τέλος, μερικά φυτά δεν αγγίζουν ούτε καν αυτά τα θέματα και χάνουν την μόνη αξία που έχουν ούτως ή άλλως: να θυμίζουν στον κόσμο ότι το πρόβλημα υπάρχει μπας και τρέξει κανείς κανέναν Μαραθώνιο αλληλεγγύης.

Τελευταίοι ΓΓ:

  • Κόφι Ανάν: Έπαιξε και τους δύο ρόλους κερδίζοντας τουλάχιστον μία θέση στην ιστορία ως κάποιος που ειλικρινά προσπάθησε. Γνωστός στην Ελλάδα για τα Σχέδια Ανάν, τα οποία χαρακτηρίζονται με αύξοντες αριθμούς -ακριβώς όπως η διανομή Φεντόρα του Λίνουξ-. Όσο πιο μεγάλος ο αύξοντας αριθμός τόσο πιο πολλά αμερικάνικα αστεράκια στο σχέδιο. Τα τελευταία σχέδια Ανάν κατέληξαν ένα βήμα μακριά από την παράδοση της Κύπρου στην Τουρκία άνευ όρων. Επίσης γνωστός παγκοσμίως για την τελευταία του ομιλία όπου ξεσπάθωσε, ξεφόρτωσε έναν τεράστιο όγκο από μπινελίκια με πολλή χάρη και έφυγε δίνοντας συλλυπητήρια στον διάδοχό του. Άλλα πράγματα για τα οποία είναι γνωστός είναι οι αποτυχίες σε: Γιουγκοσλαβία, Αβγανιστάν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα κλπ. Σαφώς και δεν πρέπει να του καταλογιστούν ευθύνες για όλα αυτά όμως καθώς ήταν απλώς η μαριονέττα μπροστά από τους καραγκιοζοπαίκτες.
  • Ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Μπόζολη και τον Μούνι: Ο νέος ΓΓ με το όνομα που έχει πολύ καλές προοπτικές για να γίνει ένα κλασικότατο ελληνικό νεανικό αστείο -κλείστε τα αυτιά σας γέροι και ανήλικοι!-, καλύτερες και από ότι ο Ανάν. Από την πρώτη του σημαντική ενέργεια που έφτασε στον κοιμισμένο κόσμο μέσω τύπου έδειξε ότι θα είναι σκληρός διαγωνιζόμενος για τον τίτλο Μίστερ Αόρατος ΟΗΕ. Σχολιάζοντας την εκτέλεση Σαντάμ είπε ότι είναι θέμα των κρατών-μελών τι θα κάνουν σε αυτό το θέμα και εν πάσει περιπτώσει γιατί με τραβολογάτε στις κάμερες για αυτό το θέμα ρε παιδιά; Με άλλα λόγια ραφινάρισε πολύ την απάντηση 'Δε με ενδιαφέρει'.

Παγκόσμια τράπεζα / ΔΝΤ -διεθνές νομισματικό ταμείο-[επεξεργασία]

Αυτά είναι ουσιαστικά τα οικονομικά κομμάτια του ΟΗΕ. Έχασαν κάθε ίχνος σεβασμού που εξακολουθούσαν να εμπνέουν στον κόσμο όπως και ότι είχε απομείνει από την αίσθηση αυτοσεβασμού τους με το να ορίσουν τον Λύκοβιτς -κοινός γνωστός και ως Ουούλφοβιτς- ως αρχηγό. Οι οργανισμοί αυτοί έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη όλου του κόσμου όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα και την αποτροπή φρικαλέων λιμών και ακόλουθα σχετικών λοιμών στον κόσμο... στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα δουλειά τους είναι να στηρίξουν αποτυχημένα καθεστώτα, φιλικά πρός τις ΗΠΑ, με χρήματα του υπολοίπου κόσμου και να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια που γίνεται από μία τριτοκοσμική χώρα να αναπτυχθεί σε τρόπο διαφορετικό από το να προσπαθεί να γίνει μία έστω και ελάχιστα πετυχημένη έκδοση του δυτικού κόσμου. Αν η χώρα αυτή δεν προσπαθεί να αναπτυχθεί κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση της Δύσης τότε είναι δικτατορική, κομμουνιστική, φασιστική, ρατσιστική ή αν όλα αυτά αποτύχουν, διεφθαρμένη. Βέβαια όχι ότι και καμία τριτοκοσμική χώρα το προσπαθεί ειλικρινά να αναπτυχθεί. Η ιδέα συνήθως είναι ο εκάστοτε οπλαρχηγός να περνάει καλά και να γεμίζει τις ώρες του με το να προσπαθεί να σκοτώσει όλους όσους επιθυμούν να τον σκοτώσουν. Άντε και κανένας Ούγκο Τσάβεζ να προσπαθεί να συνδυάσει αυτό με την ανάπτυξη της χώρας αλλά αυτό είναι περίπου ότι καλύτερο μπορεί να περιμένει κανείς.

Μια ακόμα εργασία που ανέλαβαν αυτοί οι οργανισμοί ήταν αναγκάσουν τις χώρες του φρεσκοαποσυνθετημένου τότε ανατολικού συνασπισμού να πουλήσουν όλες τις επιχειρήσεις πετρελαίου και αερίου προκειμένου να πάρουν δάνεια για να έχουν να χορτάσουν οι τοπικοί ολιγάρχες -τοπικά γνωστοί και ως ολιγάρχηδες- και ακολουθώντας την αφαίρεση από το κράτος της μόνης αξιόπιστης πηγής πλούτου να ζητήσουν το κλεισιμό των υπολοίπων -τελείως ξεγραμμένων- κρατικών εργοστασίων τα οποία κατέληξαν να υποκαθιστούν τον τοπικό ΟΑΕΔ. Όλα 'δια λόγους δημοσιονομικής πειθαρχίας'.

Ειρηνευτικές δυνάμεις[επεξεργασία]

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα πρακτικά αστεία του μεταπολεμικού κόσμου καθώς είναι μάλλον η μόνη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο που αντί για παραλλαγή είναι βαμμένη στα άσπρα ώστε να γίνεται ορατή όσο το δυνατόν πιο εύκολα. Επίσης, καθώς όλος ο κόσμος είναι μέλος του ΟΗΕ, πάντα πρέπει να παίρνει το μέρος και των δύο. Ειρωνικά όμως τελικά με αυτή τη στάση καταλήγει να χάνει την εμπιστοσύνη και των 2 πλευρών και να αποτελεί στόχο για κρυφές επιθέσεις και από τους δύο εμπόλεμους. Εξαίρεση αποτελεί το Ισραήλ το οποίο χρησιμοποιεί τα στρατεύματα του ΟΗΕ για σκοποβολή κάθε φορά που γιορτάζεται κάτι ή απλά έχουν βαρεθεί να στοχεύουν Παλαιστίνιους, οι οποίοι εξ'άλλου δεν έχουν σπουδαία φωνή στον κόσμο. Αντίθετα όταν μία μονάδα του ΟΗΕ βομβαρδίζεται μέχρι αφανισμού από το Ισραήλ, γίνεται σάλος στον κόσμο και οι Ισραηλινοί έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν το θέαμα και να τραβήξουν την προσοχή μακριά από άλλα που κάνουν ταυτόχρονα. Ο σάλος αμέσως καταλαγιάζει με την ακόλουθη διαδικασία: Ο Ισραηλινός υπουργός εξωτερικών αφού ελέγξει τα χαχανητά του βγαίνει στον τύπο, και προσπαθώντας πολύ σκληρά να μη ξεσπάσει σε γέλια λέει ότι η χώρα του έκανε ένα στρατιωτικό λάθος που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε. Αν στην ομάδα του ΟΗΕ συμμετείχαν και Γερμανοί πετάει και ένα ολοκαύτωμα εκεί οπότε η ΕΕ αυτόματα σωπαίνει με τη σιωπή της Γερμανίας. Ακολούθως, οι ΗΠΑ βγαίνουν στον αέρα και λένε ότι πράγματι ήταν λάθος και ότι ξέρουν ότι το Ισραήλ δεν είχε ουδέποτε κακό σκοπό εναντίον του ΟΗΕ και σέβεται τον υπόλοιπο κόσμο. Συντόμως, οι Βρετανοί βγαίνουν και αυτοί στον αέρα και επαναλαμβάνουν ότι είπαν οι Αμερικάνοι με πολλή μεγάλη προσοχή ώστε να μην τυχόν και βάλουν κανένα κόμμα λάθος ή ξεχάσουν καμία άνω τελεία. Τέλος, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης υπερασπίζονται σθεναρά την άποψη των ΗΠΑ λέγοντας ότι αυτοί είναι η μόνη δημοκρατική χώρα στον κόσμο και συνεπώς είναι εξ' ορισμού πάντα σωστοί και μετά ζητάνε στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής απέναντι στο Ισραήλ όλος ο κόσμος να επιτεθεί στη Ρωσία.

Bouncywikilogo.gif Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για τον ΟΗΕ.

Οι ειρηνευτικές δυνάμεις αισθάνονται τυχερές κάθε φορά που λαμβάνουν προμήθειες σε σφαίρες αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εντολή απαγόρευσης της χρήσης τους δεν θα αργήσει να έρθει. Χαίρονται όμως ούτως ή άλλως γιατί τους κάνει να νοιώθουν λιγότερο αβοήθητοι από ότι πραγματικά είναι, δηλαδή τους ανεβάζει το ηθικό. Λέγεται ότι η πιο ατιμωτική τιμωρία σε κάθε εθνικό στρατό είναι να επιλεγεί κανείς για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.

Άσχετα αλλά ενδιαφέροντα[επεξεργασία]

Το όπλο με τη δεμένη κάννη.
  • Ξέρατε ότι το κτίριο του ΟΗΕ σχεδιάστηκε από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Ουτουλούρουχ Κγακχακχακχά Φαν Φίλλιπς και έχει το όνομα 'τηλεκοντρόλ χωρίς κουμπιά'; Σύμφωνα με τον ίδιο το γεγονός ότι το κτίριο του ΟΗΕ φτιάχτηκε για να δείχνει σαν τηλεκοντρόλ θα συμβόλιζε την ισχύ του ΟΗΕ να αλλάζει τον κόσμο. Βέβαια, το γεγονός ότι το τηλεκοντρόλ αυτό δεν έχει κουμπιά αποδείχτηκε εξίσου προφητικό.
  • Ξέρατε ότι έξω από το κτίριο του ΟΗΕ βρίσκεται ένα όπλο με την κάννη δεμένη κόμπο; Το όπλο αυτό λειτουργεί θαυμάσια αν και βαράει όπου να'ναι.
  • Ξέρατε ότι το αγαπημένο ποτό του πρώην ΓΓ Κόφι Ανάν ήταν ο ελληνικός καφές; Ε, λοιπόν ξεχάστε το γιατί δεν ήταν. Τον προτιμούσε αγγλικό.
  • Ξέρατε ότι από τα κλαδιά ελιάς στο σύμβολο του ΟΗΕ το αριστερό είναι από τον ελαιώνα του μαρκήσιου Ντε Σάντ και το άλλο είναι από τον ελαιώνα του Καραγκιόζη;