Μπουζούκι

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Μπουζούκι, το (ουσ), ντουρκιστί buzuk : Παραδοσιακό ελληνικό έγχορδο όργανο, που αποτελεί απαραίτητο συνθετικό οποιουδήποτε μουσουργήματος θέλει να ονομάζεται γνήσια Ελληνικό, ή αλλιώς μετεξελιγμένη πανδούρα. Ανήκει στην κατηγορία των "μακρύλαιμων λαούτων", ό,τι κι αν σημαίνει αυτο. Έχει τρία ζευγάρια χορδές και παίζεται με πένα, κάνοντας "τριν-τριν-τριν".

Όπως και ότιδηποτε άλλο γνησίως ελληνικό, έτσι και το μπουζούκι οι Έλληνες μάλλον το κλέψανε από τους Τούρκους, οι οποίοι επίσης ισχυρίζονται ότι είναι γνησίως Τουρκικό, αν και στην πραγματικότητα το κλέψανε μάλλον από τους Άραβες, οι οποίοι έχουν κάθε δικαίωμα να το θεωρούν γνησίως Αραβικό, μια και κανένας απολύτως δεν θυμάται πλέον πως λέγοταν αυτοί από τους οποίους το κλέψανε.

FxMmpzk.png

Η ιστορία του[επεξεργασία]

Το μπουζούκι γνώρισε την αρχή της επιτυχίας του στην Ελλάδα γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1920 με τη Μικρασιατική καταστροφή, όταν ο κάθε μικρασιάτης πρόσφυγας έφερε μαζί του στην Ελλάδα το μπουζούκι του και το ναργιλέ του. Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Μανώλης Χιώτης πρόσθεσε στο μπουζούκι και τέταρτο ζευγάρι χορδές, επιτρέποντας στο μπουζούκι να κάνει και "τρόιν-τρόιν-τρόιν" εκτός αποό "τριν-τριν-τριν", πράγμα που έδωσε νέα ώθηση στην εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής. Το μπουζούκι παραδοσιακά συνοδεύεται από τον μπαγλαμά, παρόμοιο έγχορδο αλλά λιγάκι μικρότερο. Όταν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί μπουζουκιού και μπαγλαμά εξαντλήθηκαν, οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού άρχισαν να το συνδυάζουν με κιθάρες, λαούτα, τουμπερλέκια, ντραμς, σαξόφωνα, χαβάγιες, τον Γιώργο Νταλάρα, κοντραμπάσα, τενόρους, καλώς συγκερασμένα κλειδοκύμβαλα, συνθεσάιζερ, εκκλησιαστικά όργανα, και Cubase VST.

Η επιτυχία του μπουζουκιού στην ελληνική λαϊκή μουσική οφείλεται εν πολλοίς στους Δεξιοτέχνες του μπουζουκιού. Δεξιοτέχνης του μπουζουκιού ονομάζεται ο μουσικός που μπορεί να παίξει στο μπουζούκι του ένα συνήθως τυχαίο σόλο μέσης έκτασης εκατόν ογδόντα εφτά μέτρων, χωρίς να πιάσει δυο φορές την ίδια τρίλια. Τα εκατόν ογδόντα εφτά μέτρα είναι η υπολογισμένη διάρκεια που μπορεί να χορέψει κάποια μεθυσμένη πάνω σε ένα τραπέζι, πριν πέσει πάνω στους υπόλοιπους που την κοιτάνε καθισμένοι στις καρέκλες τους. Κατά περίεργο τρόπο, η ως άνω περιγραφόμενη δραστηριότητα αποτελεί σήμερα τον κυριότερο τρόπο διασκέδασης των ελληνίκιων.

Διάσημες συλλογές μουσικής που περιλαμβάνουν μπουζούκι[επεξεργασία]

  • Greek Bouzouki no. 17
  • Greek Bouzouki no. 28
  • Greek Baglamas and Bouzouki no. 23
  • Great Greek Dances no. 49
  • Greek Syrtaki Dance - The Definite Collection
  • The Official British Tourists Guide to Greek Music

Δείτε επίσης[επεξεργασία]