Κοινή γνώμη
Κοινή γνώμη είναι η γνώμη που όλοι έχουμε αλλά κανείς δεν την γνωρίζει πέρα από τις κοινές γυναίκες και τους κοινούς θνητούς μετά θάνατον. Πολλοί την επικαλούνται αλλά ο καθένας με γνώμονα το δικό του συμφέρον.
Ο Αμερικάνος διανοούμενος Ντέρτι Χάρρυ Κάλαχαν έδωσε μια νέα διάσταση στην φύση της κοινής γνώμης με την ρήση:
"Οι γνώμες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες,
όλοι έχουν από μία·
είπε ένας αρχιψεύταρος κολοβός βετεράνος,
χωρίς σώμα από τον αφαλό και κάτω."
Συμπέρασμα[επεξεργασία]
Επομένως η κοινή γνώμη μπορεί να χαρακτηριστεί ως η παγκόσμια κωλοτρυπίδα, ο πυθμένας της ανθρωπότητας, που ο καθένας από εμάς συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην σύσταση της. Κάποιοι μάλιστα κοινωνικοι επιστήμονες αναφέρονται στην Κοινή Γνώμη με φόβο και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα πώς είναι όλοι τους straight και μοναχικοί. Επίσης όταν κάποιος πρέπει να πει τη δική του γνώμη και αντ΄αυτού λέει την Κοινή Γνώμη για πιό γρήγορα, τότε όλοι γελάμε και λέμε ότι είναι σφετεριστής.
Χαρακτηριστικά[επεξεργασία]
Η κοινή γνώμη έχει την τάση να σοκάρεται συχνά, ενώ κάποιοι αλητήριοι τεντιμπόηδες την αφήνουν κατά καιρούς άναυδη. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι θεοσεβούμενη και καθως πρέπει, και όποτε βλέπει κάτι κακό το κατακρίνει και το πατάει κάτω με τα λόγια της μέχρι να κοκκινήσει λίγο σα να πνίγεται. Μετά το αφήνει να ζήσει όμως, γιατί όλοι έχουν δικαίωμα να την προκαλέσουν ξανα. Δηλαδή δίνει ευκαιρίες, όπως πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι ταυτιζόμαστε μαζί της.
Σχέση με την Εκκλησία[επεξεργασία]
Το περίεργο είναι ότι η Εκκλησία δεν την δέχεται πάντα γιατί της θυμίζει πράγματα που γίνονται παρά φύσιν από τη μια, αλλά και τη δυσκοιλιότητα από την άλλη. Δεν γίνεται λόγος βέβαια σε περίπτωση που η Κοινή Γνώμη υπερασπιστεί τον κλήρο που της έλαχε. Τότε όλοι κάνουν το σταυρό τους και μερικοί πιστοί αφήνουν και ασημένια τάματα στους ναούς με το σήμα των Rolling Stones, χωρίς χρώμα με σμάλτο όμως για να μην προκαλούν.
Σχέση με την Επιστήμη[επεξεργασία]
Η κοινή γνώμη όπως και οι περισσότερες κοινές γυναίκες και τα ζιγκολό, δεν σκαμπάζει από μαθηματικά, φυσική, ανατομία και άλλες λογικοτυπικές επιστήμες. Η επιστήμη είναι το εργαλείο για να κατανοήσει κανείς το πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος, ενώ η κοινή λογική παρ' όλο που είναι χρήσιμη στην καθημερινότητα, δεν παρέχει τα μέσα της κατανόησης του Σύμπαντος, πράγμα που οδηγεί στην προσωποκρατία επί των πάντων.
Η κοινή γνώμη, είναι η κοινή λογική υπό το φίλτρο συγκεκριμένης κοινωνίας και των προκαταλήψεών της.
Μυθολογία[επεξεργασία]
Παλιός μύθος αναφέρει πώς ο πρώτος που ξεκίνησε να έχει γενικά Γνώμη αυτοκτόνησε λόγω συναισθήματος μοναξιάς επειδή δε βρέθηκε άλλος ένας ώστε να κάνει τη Γνώμη του Κοινή. Έπειτα όλοι μαζεύτηκαν πάνω από το πτώμα και είπαν την πρώτη Κοινη Γνώμη:
"Ας δημιουργήσουμε μιά μικρή κοινωνία για να μιλάμε και να έχουμε όλοι ίδια γνώμη"
Αυτό λέγεται πως είναι η αιτία δημιουργίας πόλεων. Από τότε όποιος έχει άλλη γνώμη από την Κοινή, μπορεί να φάει ξύλο ή να πάθει και άλλα άσχημα πράγματα.