Γραφειοκρατία

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
(Ανακατεύθυνση από Γραφειοκρατια)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ενας απαράδεκτος Γραφειοκράτης σε σκίτσο της Αντιτρομοκρατικής.

Η έμφυτη τάση του ανθρώπινου είδους να αρέσκεται στο να κρατάει έπιπλα, τύπου γραφείων.
Αν και συχνό φαινόμενο, πρόκειται για άκρως ανώμαλη περίπτωση, εάν ο κρατών, δεν δουλεύει τουλάχιστον σε κάποια μεταφορική εταιρεία {Μεταφοραί-Μετακομίσεις Τάκης (Ένας)}.
Το φαινόμενο αντικρύζεται συχνά σε εξωτερικούς χώρους κι όχι εσωτερικούς (βλέπε Εφορία) όπως θέλουν μερικοί να πιστεύουν. Φημολογείται πως αρχέγονος πρόγονος αυτής της μόδας υπήρξε η Αριστοκρατία, κατά την οποία οι πρώτοι Ελ κιόλας με την πρώτη κατάκτηση τους στον εκπαιδευτικό κλάδο, βγαίναν στους δρόμους με τα πτυχία στο χέρι, τα οποία έγραφαν, τι άλλο, "Άριστα".


Γραφειοκρατία (2η έννοια λέξης)[επεξεργασία]

Γραφειοκράτες υπάρχουν. Όμως κρύβονται καλά.

Η Γραφειοκρατία είναι μια οργάνωση η οποία φημολογείται οτι δημιουργήθηκε στην Ελλάδα και έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο. Ένα από τα πιο παλιά μέλη της αν όχι ιδρυτής της ήταν ο Κόμης Μ. (Δεν γράφω το ολόκληρο όνομα γιατί θα καταστραφεί το άρθρο. Είναι που είναι χάλια, μαν γκαντεμιαστεί κι άλλο...). Η οργάνωση αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για να καταστρέφει την οργάνωση. Όλα είναι οργανωμένα έτσι για να μην υπάρχει οργάνωση αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Και επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις θα σας έδειχνα μια εικόνα αν είχα. Δεν έχω όμως, γι αυτό διαβάστε το παρακάτω παράδειγμα...

Αδίστακτος εκτελεστής Γραφειοκράτης.
-Μια τυρόπιτα παρακαλώ.
-Έχετε κάνει κράτηση;
-Βεβαίως. Στο όνομα Τάκης Φλυτζάνης. (Αυτό το επίθετο υπάρχει, δεν θα τολμούσα να φανταστώ κάτι τόσο άκυρο.)
-Ταυτότητα;
-Ορίστε.
-Α... Καλά. Μισό λεπτό... Πολύ φοβάμαι ότι δεν είστε στην λίστα αναμονής.
-Πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος. Σας πήρα τηλέφωνο πριν ένα μήνα.
-Δεν αποκλείεται. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να κάνετε αίτηση λάθους και να αποσπάσετε μια υπεύθυνη δήλωση από τον κυλικειάρχη αν θέλετε να σας εξυπηρετήσουμε χωρίς ραντεβού.
-Δεν γίνεται κάτι καλύτερο;
-Με κοροϊδεύετε; Αυτή η διαδικασία που σας προανέφερα είναι η πιο σύντομη. Και καλά θα κάνετε να μας αδειάσετε τη γωνιά γιατί ξεκινάει το 50-50.
-Μήπως μπορείτε να μου πείτε τουλάχιστον πού μπορω να υποβάλλω την αίτηση αυτή και τι πρέπει να περιέχει;
-Φφφφφ... Θα την δώσετε στο γραφείο του διευθυντή του τμήματος τροφίμων και ένα της αντίγραφο στον ανώτατο υπεύθυνο τυριού και αγελάδων. Επίσης πρέπει να ελεγχθεί από την επιτροπή σνακ και να περιέχει άδεια γιατρού που σας επιτρέπει να φάτε τυρόπιτα και 50 υπογραφές φίλων, συγγενών, γνωστών και γειτόνων. Τώρα που τα ακούσατε όλα αυτά μήπως μπορείτε να μας αδειάσετε τη γωνιά;;;
-Ε τότε μπορείτε να μου δώσετε ένα κουλούρι;;
-Εντάξει, ορίστε, καλή όρεξη.
Νίτσε, Ντοστογιέφσκυ. Οι δύο μεγάλοι θεωρητικοί της Γραφειοκρατίας

(Το τέλος είναι φανταστικό και υποτίθεται χιουμοριστικό και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα αλλά κάπως έπρεπε να τελειώσει. Το πραγματικό περιστατικό βασίζεται σε αληθινή ιστορία, συνέβη σε κυλικείο λυκείου και διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο.)

Η Γραφειοκρατια στο εξωτερικο[επεξεργασία]

Ο σατανικός αρχηγός των Γραφειοκρατών στην γιάφκα

Η γραφειοκρατία στα εγκλέζικα λέγεται Βureaucracy και έχει Ελληνικές ρίζες. Διαβάζεται μπυρόκρασι η μπυροκράσι και προέρχεται από την μπύρα και το κρασί. Οι περισσότεροι πελάτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από ελληνικούς δημόσιους υπαλλήλους και δεν μπορούν πέφτουν στον αλκοολισμό για να ξεφύγουν από την πικρή πραγματικότητα εξού και η προέλευση της λέξης.

Εδώ μπορείτε να δείτε μια ηρωική περίπτωση ισπανικού μπιροκρασιού: [1]