Yourovision

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
(Ανακατεύθυνση από Γιουροβίζιον)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Γιουροβίζιον (ορθότερα: Γιουροβύζιον) είναι πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ποπ παρωδίας. Από πολλές απόψεις μοιάζει με το στριπτίζ, με τη διαφορά ότι οι καλλίγραμμες αοιδοί έχουν ήδη φορέσει το πλέον αποκαλυπτικό συνολάκι τους πριν ακόμη βγουν στη σκηνή και συνεχίζουν με οτιδήποτε τους έχει μείνει - μολονότι πολύ θα ήθελαν να το πετάξουν κι αυτό. Το ρεκόρ μέχρι στιγμής κατέχει η Ελληνίκια τραγουδίστρια Μαντώ, η οποία εμφανίστηκε στη Γιουροβύζιον 2003 φορώντας ένα δίχτυ λαϊκής σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Μαντωβούβαλου.


Αυτό, φυσικά, βάζει σε μειονεκτική θέση τους άρρενες καλλιτέχνες, καθώς και τις λιγότερο προικισμένες αοιδούς. Για τους άρρενες υπάρχουν μόνο 2 λύσεις που μοιάζει να λειτουργούν: πρέπει

  • είτε να κουνιόνται ρυθμικά πάνω-κάτω και δεξόζερβα σα σούστες

Και οι δύο "λύσεις" έχουν το χαρακτηριστικό ότι όταν αποτυγχάνουν δεν αποτυγχάνουν απλώς, αλλά καταβαραθρώνουν τον εμπνευστή τους στα τρίσβαθα της Κολάσεως βαθμολογικά. Σε κάθε περίπτωση, το χειρότερο είναι να περάσει κανείς απαρατήρητος.

Bouncywikilogo.gif Για τους σοβαροφανείς, υπάρχει σχετικό άρθρο στη Βικιπαίδεια για Eurovision.

Καταγωγή του Θεσμού[επεξεργασία]

Η Γιουροβίζιον με τη σημερινή της μορφή προέρχεται από τα αρχαία Ευρωβύζια που εορτάζονταν από τους Ελ κάθε χρόνο προς τιμήν της Αγάμητης Αθηνάς. Οι Πέρσες το είχαν μεγάλο μαράζι να συμμετάσχουν, ειδικά ο Ξέρξης που κάθε χρονιά βαφόταν χρυσός και έσκαγε μύτη στην Ελλάδα για το διαγωνισμό αλλά έτρωγαν συστηματικά πόρτα σε αντίθεση με τους Εβραίους. Οι Εβραίοι είχαν μεγάλη παράδοση στο θεσμό και ήταν ιδιαίτερα γνωστοί για τα ειδικά εφέ στη σκηνή με καιόμενες βάτους, διαχωρισμούς υδάτων και εξόδου του τραγουδιστή επάνω σε φλεγόμενο άρμα με αποτέλεσμα συχνά να αποκλείονται τελικά με τόσες ταρζανιές.

Η Ελλάδα στη Γιουροβίζιον[επεξεργασία]

Πρώτη φορά η Ελλάδα πήγε στη Γιουροβίζιον το 1974. Δεν έκανε και τίποτα. Το 1978 εκπροσώπησε τη χώρα μας ο Τζον Τίκης αλλά οι υπόλοιποι δεν αναγνώρισαν το υπέροχο ταλέντο του και δεν ψήφισαν τη χώρα μας. Το 1977 ρεσιτάλ έδωσαν οι "Πασχάλης & Άλλοι Τρεις" με το Μάθημα Σολφέζ αλλά είχαν την τύχη του Τζον Τίκη. Ακόμη και το απόλυτο είδωλο η Άννα Βίσση μας έχει εκπροσωπήσει το 1980 και το 2006. Οι ανίδεοι από τις άλλες χώρες δεν έδωσαν όμως τη νίκη στην καλύτερη τραγουδίστρια του κόσμου. Στις επιτυχίες των ΕΛ στο θεσμό συγκαταλέγονται η 20ή θέση το 1998 και το 2014, η 19η το 1990 και το 2015, η 17η θέση το 2012 και το 2002 όταν εκπροσώπησε το έθνος ο τεράστιος Μιχάλης Ρακιντζής με το τεράστιο hit S.A.G.A.P.O, η 17η θέση που πήρε η Μαντώ και η 19η θέση όταν η ταλεντάρα Μαρία Έλενα Κυριάκου τραγούδησε μέσα απ' την ψυχή της την κατάσταση των Ελλήνων με το τραγούδι "One last breath". Οι Ευρωβύζιοι δεν ένιωσαν οίκτο αλλά παρ'όλα αυτά πήρε 25 ολόκληρους βαθμούς.

Τα παραπάνω, όπως είναι αναμενόμενο, δεν αποτελούν σύμπτωση. Μετά από εκτενές ρεπορτάζ του Star channel αποκαλύφθηκε ότι όλοι οι οργανωτές του θεσμού ανά τους αιώνες προσπαθούν να σαμποτάρουν τους Έλληνες, γιατί τους ζηλεύουν επειδή είναι τόσο γαμάτοι. Βέβαια, οι κουτό-Φράγκοι ηττήθηκαν κατά κράτος από την στρατηλάτισσα Έλενα Παπαρίζου στην Μάχη του Κιέβου.

Το μέλλον[επεξεργασία]

Ήδη γίνονται συζητήσεις από πλευράς Γιουροβίζιον με την Αννίτα Πάνια για να οργανωθεί ο διαγωνισμός στα πρότυπα ενός ευρωπαϊκού je t'aime. Ο Παρασκευάς Βας-Βας και ο Κολλημένος έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Όλα τα τραγούδια του je t'aime θα μεταφραστούν στα αγγλικά, για να μπορέσουν και οι αμόρφωτοι οι Ευρωπαίοι να απολαύσουν την απόλυτη μουσική, παίρνοντας ένα παράδειγμα από τη Γιουροβύζιον του μέλλοντος.

Μερικές από τις Μεταφράσεις είναι:

  • Vas, Vas, it's Paraskevas! (Βας, Βας, ο Παρασκευάς)
  • I want it, I want it, I want it (Το θέλω, το θέλω, το θέλω)
  • Black (Μαύρη)
  • Where is Wagner? Where is Puccini? (Που είναι ο Βάγκνερ; Που είναι ο Πουτσίνι;)
  • Give me, give me, give me your kiss (Δωσ' μου, δωσ' μου, δωσ' μου το φιλί σου)
  • Για ελληνικές συμμετοχές εκτός Ελλάδας δείτε Βίκυ Λέανδρος.
  • Για την συμμετοχή της Λιθουανίας δείτε Γιουροβίζιον 2006.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Γιουροβύζιον επισκεφτείτε το Eurovision 2011.