Γέλιο

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Γέλιο είναι αυτό που δεν πρόκειται να βγάλει αυτό το γλήμμα. Αναλογιστείτε λοιπόν πώς θα ήταν έτσι κι έβγαζε, κι είστε μέσα. Ένα πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι πως γέλιο είναι αυτό που βγαίνει όταν γράφονται σωστά τα λήμματα στη Φρικηπαίδεια, ή όταν γράφονται λάθος στη Βικιπαίδεια, γεγονός τόσο σύνηθες που μπορείς χαλαρά να εμπιστευτείς και τις δυο εγκυκλοπαίδειες εάν θέλεις να κλάσεις στο γέλιο.

Διάγνωση[επεξεργασία]

Το γέλιο είναι φυσιολογική λειτουργία του οργα(νι)σμού, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για λειτουργία που έπεται ενός επιτυχημένου ανέκδοτου. Εδώ οφείλεται να διευκρινιστεί ότι, στην προφορική περίπτωση ανέκδοτου, το γέλιο που θα προκληθεί εξαρτάται ευθέως τόσο από το γλωσσικό του περιεχόμενο όσο και από το ηχητικό του, δηλαδή από τον χειρισμό του ήχου από τον αφηγητή του, όπως και από τη γλώσσα του σώματος, δηλαδή τις εκφράσεις, τα νεύματα, τις χειρονομίες και τις ευρύτερες αναπαραστάσεις που καλείται να χρησιμοποιήσει ο αφηγητής. Ως εκ των παραπάνω λοιπόν, το γέλιο αφορά στις δύο κυριότερες αισθήσεις: της όρασης και της ακοής, ενώ αμέτοχες παραμένουν εκείνες της όσφρησης και της γεύσης, ακόμα κι αν έχετε καταπιεί αέριο γέλιου (Ιλαρυντικό Αέριο: πρωτοξείδιο του αζώτου και πρωτοξάδερφο της παραβολής του Ασώτου) ή Ήλιο. Εξαίρεση αποτελεί η αίσθηση της αφής στην περίπτωση του μασχαλήματος, δηλαδή του γαργαλήματος της μασχάλης. Ένα ακόμα συμπέρασμα λοιπόν που προκύπτει είναι ότι, το γέλιο αφοράει πρωτίστως στις αισθήσεις της όρασης και της ακοής, και δευτερευόντως και κατ' εξαίρεσιν στην αίσθηση της αφής. Ως εκ τούτου, το γέλιο είναι κάτι που δεν τρώγεται ή μυρίζει, όμως σίγουρα βλέπεται, ακούγεται ή πιάνεται. Πέραν του ανέκδοτου, γέλιο προκαλείται και κατά τη θέαση ή/και ακρόαση γεγονότος ευτράπελου, εύστοχης ειρωνείας, ευχάριστης έκπληξης κτλ. Παράλληλα, το γέλιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε φατικές ή αναγκαστικές περιπτώσεις, όπως από ευγένεια σε ανεπιτυχές ανέκδοτο ή διήγηση, ειδικά εάν προέρχεται από προϊστάμενο ή ταξιτζή. Υπάρχουν, δε, περιπτώσεις όπου το γέλιο είναι αγχολυτικό, ειδικά σε στρεσαρισμένες καταστάσεις ή ακόμα και σε κηδείες. Το γέλιο είναι δυνατόν ν' αναμιχθεί με το κλάμα προκαλώντας τον κλαυσίγελο. Το γέλιο προκαλείται επίσης όταν διαβάζεις Φρικηπαίδεια σε οποιοδήποτε άλλο λήμμα από το παρόν.

Συμπτώματα[επεξεργασία]

Κατά τη λειτουργία του γέλιου, τα σαγόνια διίστανται προκαλώντας το άνοιγμα και τη διαστολή της στοματικής κοιλότητας, πράγμα που επιβεβαιώνει πως η καλύτερη στιγμή να τσιμπουκώσεις κάποιονε είναι μόλις του πεις καλό ανέκδοτο. Ο ήχος που παράγεται είν' ένα γρήγορο, ηχηρό και επί μακρόν επαναλαμβανόμενο "ΧΑ".

Ιατρικές έρευνες[επεξεργασία]

Η επιστήμη έχει καταδείξει τη θεραπευτική αξία του γέλιου, η οποία εδράζει κυρίως στο Μεταιχμιακό Σύστημα του εγκεφάλου. Παρ' όλ' αυτά, μην περιμένετε ν' ακούσετε γιατρό να πει ανέκδοτο εκτός κι αν εκείνα ανταλλάσσονται μεταξύ γιατρών και έχουν αντικείμενο εσάς και λοιπούς δύσμοιρους ασθενείς. Η επιστήμη θεωρεί πως 20 δευτερόλεπτα γέλιου είναι για την καρδιά ό,τι είναι τρία λεπτά γρήγορου βάδην, γεγονός εύλογο εφόσον το βάδην θυμίζει γκέι παραπληγικό που τρέχει στην τουαλέτα.

Η επιστήμη επίσης λέει ότι:

 1. Κατά μέσον όρο ένας ενήλικος γελά περί τις 6.205 φορές τον χρόνο, δηλαδή περίπου 17 φορές τη μέρα, ενώ τα παιδιά γελούν κατά μέσον όρο 40 φορές τη μέρα. Πράγμα απολύτως εύλογο όταν οι ενήλικες βλέπουν Ταμτάκο ενώ τα παιδιά βλέπουν ενήλικες που βλέπουν Ταμτάκο.
 2. Κάθε φορά που γελάμε μπορούμε έως και να τριπλασιάσουμε τα ποσά των αερίων της αναπνοής που χρησιμοποιούμς, ειδικότερα εάν η έξοδός τους γίνεται από το ορθό, εξού και η έκφραση "έκλασα στο γέλιο".
 3. Το γέλιο δεν είναι ανθρώπινο προνόμιο: γελούνε τα εξαδέλφια μας, οι πίθηκοι, αλλά και τα τρωκτικά, όπως και όσοι δεν διαβάζουν αυτό το λήμμα.
 4. Τα μωρά δεν γελούν παρά μόνο αφού συμπληρώσουν 3 μήνες ζωής. Οι ενήλικες δε γελούν παρά μόνο αφότου συμπληρώσουν 80 χρόνια ζωής.
 5. 17 λεπτά γέλιου την ημέρα αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά μία ημέρα. Εξαίρεση αποτελεί το παρόν λήμμα και οι ταινίες του Ταμτάκου.
 6. Οι χαμογελαστοί σερβιτόροι παίρνουν 50% περισσότερα φιλοδωρήματα απ' ό,τι οι αγέλαστοι συναδέλφοι τους. Οι χαμογελαστές σερβιτόρες παίρνουν 50% περισσότερα από τον mr bean.
 7. Ένα καλό γέλιο μπορεί να διαρκέσει μία ώρα. Ένα καλό αμάξι 25 χρόνια.
 8. Οι περισσότεροι γελαστοί άνθρωποι ζουνε στην Κούβα και στη Βραζιλία. Στον αντίποδα βρίσκοντ' οι κάτοικοι της Σκανδιναβίας και της Βικιπαίδειας.
 9. 15 λεπτά γέλιου έχουν τα ίδια οφέλη με 2 ώρες ύπνου. Με 60 λεπτά γέλιου γλιτώνετε ένα οκτάωρο ύπνου, ειδικότερα στην περίπτωση που δεν νυστάζετε.

Φρικηφθέγματα[επεξεργασία]

Πλείστα τα αποφθέγματα για το γέλιο:

 • "Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον εί"
("Γελάει ο χάζος κι ας έχει διαβάσει αυτό το λήμμα")
 • "Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος"
("Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος")
 • "Τα γέλια θα σου βγουν ξινό"
(Αναφέρεται σε περιπτώσεις που λέτε ανέκδοτα για λεμόνια)
 • "Για γέλια και για κλάματα"
(Αναφέρεται στις εκλογές 2012)
 • "Θα γελάσει κι κάθε πικραμένος"
(Αναφέρεται στον ομώνυμο πρωθυπουργό και στους συναδέλφους του από ιδρύσεως νεοελληνικού κράτους)
 • "Έπεσε το γέλιο της αρκούδας"
(Αναφέρεται στην περίπτωση που το γέλιο της αρκούδας έπεσε κατόπιν αντιαθλητικής ντρίμπλας)
 • "Γελάνε και τ' αυτιά του"
(Αναφέρεται σε περιπτώσεις εξελιγμένων όντων με κινητική αυτονομία στα διάφορα μέρη του σώματος τους)
 • "Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι"
(Αναφέρεται σε κατσίκι που λόγω χρώματος δεν σφάχτηκε για Πάσχα και γελά από ανακούφιση)