Βλέπω μουντιάλ

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Βλέπω μουντιάλ είναι σοβαρή ασθένεια που πλήττει με μορφή επιδημίας το σύνολο σχεδόν του ανδρικού πληθυσμού της υφηλίου κάθε τέσσερα χρόνια, κατά την διάρκεια του Ιουνίου και διαρκεί ένα μήνα περίπου (αρχές Ιουνίου με αρχές Ιουλίου). Αιτία της εμφάνισής του είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (Μουντιάλ).

Συμπτώματα[επεξεργασία]

Ο πάσχων από το Βλέπω μουντιάλ παρακολουθεί ανελλιπώς όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (2-3 αγώνες ημερησίως κατά μέσο όρο) καθώς και τις συνοδευτικές αθλητικές εκπομπές πριν και μετά τον αγώνα. Όταν δεν έχει αγώνα ή εκπομπή στην τηλεόραση, παρακολουθεί ενημερωτικές εκπομπές στους αθλητικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και διαβάζει αθλητικές εφημερίδες. Αναπόφευκτο σύμπτωμα είναι και η συμμετοχή στα τυχερά παίγνια Προπό και Πάμε Στοίχημα. Όσοι έχουν προσβληθεί από πιο σοβαρές μεταλλάξεις του ιού ενημερώνονται και μέσω του διαδικτύου, κρατούν συστηματικές σημειώσεις και βγάζουν στατιστικά μόνοι τους, για να μην αγωνιούν περιμένοντας μέχρι αυτά να προβληθούν στην τηλεόραση. Εάν οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις το επιτρέπουν, τηλεφωνούν στις εκπομπές των αθλητικών ραδιοσταθμών για να εκφράσουν την άποψή τους και να ασκήσουν κριτική στους κατά κανόνα άσχετους προπονητές των ομάδων, διατυπώνοντας παράλληλα το παράπονό τους που δεν είναι εκείνοι προπονητές για να καθοδηγήσουν σωστά τις ομάδες και να κάνουν τις σωστές αλλαγές. Γράφουν τα ματς στο βίντεο για να βλέπουν με την άνεσή τους τις αμφισβητούμενες φάσεις και να μπορούν να ασκούν κριτική στους επίσης άσχετους διαιτητές. Οι Έλληνες φίλαθλοι, όταν παρακολουθούν την πορεία των ομάδων που απέκλεισαν (αδίκως) την ελληνική ομάδα στα προκριματικά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ομάδες-καφενεία και ότι η Ελλάδα σίγουρα θα έκανε περίπατο αν είχε περάσει στην τελική φάση. Το Μουντιάλ μονοπωλεί και τις συζητήσεις μεταξύ των πασχόντων, οι οποίοι, αγνοώντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, πιστεύουν ότι όσο περισσότερα συμπτώματα έχει κανείς, τόσο καλύτερος και εξυπνότερος είναι από τους άλλους.

Παρενέργειες[επεξεργασία]

Το Βλέπω μουντιάλ έχει σοβαρές συνέπεις στην προσωπική και διαπροσωπική ζωή των ασθενών αλλά και των ατόμων του στενού τους περιβάλλοντος. Οι πάσχοντες παραμελούν όλες τις καθημερινές συνήθειές τους και αδιαφορούν για την εργασία, την κοπέλα ή την οικογένειά τους. (Μόνο για χατήρι της μαμάς τους κάνουν κάποια παραχώρηση, επειδή την φοβούνται). Ξοδεύουν μεγάλα ποσά στον τζόγο, συνήθως τα χάνουν και μετά πέφτουν σε κατάθλιψη επειδή πήγαν στον κουβά (και φοβούνται να το ανακοινώσουν στην μαμά τους). Λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης πίτσας, σουβλακίων και μπύρας, καθώς και της καθιστικής (ή ξαπλωτής) ζωής, αυξάνεται ο όγκος τους (και δημιουργείται ένα βαθούλωμα στον καναπέ). Οι κοπέλες-αρραβωνιαστικές-σύζυγοί τους νιώθουν παραμελημένες και καταφεύγουν σε διαρκείς εξόδους με τις ομοιοπαθείς φίλες τους για να ανταλλάξουν τις δυσάρεστες εμπειρίες τους. Οι πάσχοντες τότε χαίρονται που τις ξεφορτώθηκαν, αγνοούν όμως ότι παράλληλα αυτές επιδίδονται σε αγοραστική θεραπεία (ελληνιστί:shopping- therapy), συνήθως με λεφτά από το κοινό πορτοφόλι. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν προσβληθεί ακόμα από τον ιό (που οι ασθενείς τους αποκαλούν φλώρους), είναι πρόθυμοι να προσφέρουν συμπαράσταση (και ό,τι άλλο προκύψει) στις παραμελημένες κοπέλες-αρραβωνιαστικές-συζύγους, πίσω από τις πλάτες των βυθισμένων στην μακαριότητα της άγνοιας ασθενών. Για τον συνειδητοποιημένο γκομενάκια, η φράση "έχει Μουντιάλ σήμερα" αποτελεί μήνυμα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας.

Άλλες μορφές της ασθένειας[επεξεργασία]

Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται και με άλλες μορφές, με λιγότερο σοβαρά συμπτώματα:

  • Βλέπω Euro: επίσης κάθε 4 χρόνια, πάλι τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά έχει μικρότερη σημασία και γι' αυτό οι πάσχοντες εμφανίζουν τα συμπτώματα σε περιορισμένη κλίμακα.
  • Βλέπω τελικό Champions League: ετήσια ασθένεια, διαρκεί μόνο δύο ημέρες (την ημέρα του αγώνα και την επομένη), περίπου κατά τα τέλη Μαΐου. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφοροποιείται ανάλογα με την σημασία των ομάδων που συμμετέχουν και των λαθών του προπονητή και του διαιτητή.
  • Βλέπω τελικό κυπέλου Ελλάδας: είναι κάπως πιο σοβαρή μορφή γιατί μπορεί τα συμπτώματα να διαρκούν αρκετές μέρες πριν ή μετά, ανάλογα με την συναισθηματική σχέση του πάσχοντος με τις συμμετέχουσες ομάδες και τα λάθη του προπονητή και του διαιτητή. Συνοδεύεται ενίοτε από κρούσματα βίαιης συμπεριφοράς: εκτόξευση τενεκεδακίων μπύρας ή κομματιών πίτσας στους τοίχους, λακτίσματα εις βάρος επίπλων, ρίψεις των μαξιλαριών στο πάτωμα, ύβρεις κλπ. (Αν βλέπει ματς στο σπίτι της μαμάς φοβάται και δεν αντιδρά έτσι).
  • Βλέπω ντέρμπι: ισχύουν τα ίδια με την ανωτέρω. Τυχόν κρούσματα βίαιης συμπεριφοράς ενδέχεται να είναι πιο έντονα, επειδή το πρωτάθλημα είναι πιο σημαντικό από το κύπελο.
  • Βλέπω ντέρμπι αγγλικού/ιταλικού/ισπανικού/γερμανικού πρωταθλήματος: για τους πιο ψαγμένους. Επειδή συνήθως η συναισθηματική φόρτιση είναι μικρότερη, τα συμπτώματα είναι αμελητέα και ελάχιστα ενοχλητικά, εκτός αν χάσει στο στοίχημα.

Πώς να ξεχωρίσετε τον υποψήφιο ασθενή[επεξεργασία]

Στο διάστημα που κάποιος πάσχει από την ασθένεια, σπανίως κυκλοφορεί έξω, επομένως αποκλείεται να τον συναντήσετε. Μπορεί όμως να συχνάζει σε καφετέριες και να βλέπει εκεί τα ματς, οπότε είναι εύκολο να τον εντοπίσετε (και να τον αποφύγετε). Εάν γνωρίσετε κάποιον σε περίοδο που τα συμπτώματα δεν έχουν εκδηλωθεί, είναι πολύ εύκολο να διακρίνετε αν έχει προδιάθεση: αν πάσχει από τις άλλες μορφές που προαναφέρθηκαν, αν έχει συνδρομητική τηλεόραση, αν διαβάζει αθλητικές εφημερίδες, αν στον λογαριασμό του κινητού βλέπετε κλήσεις σε νούμερα που δεν μοιάζουν με ροζ τηλέφωνα, αν διακρίνετε συμπτώματα της ασθένειας Φούτμπολ μάνατζερ, τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει κάποια ακραία μορφή της ασθένειας κατά την διάρκεια του Μουντιάλ.

Πώς να τον βοηθήσετε[επεξεργασία]

Το κρίνετε αναγκαίο;

Βιβλιογραφία[επεξεργασία]

  • Ἡ ἁμαρτία τοῦ Βλέπω μουντιάλ: πῶς νὰ βοηθήσετε τὸν πάσχοντα νὰ ἀποφύγει τὴν ἀκολασία. Ἔκδοσις τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, Ἀθῆναι 2006
  • δρ Γεώργιος Άμπαλος, Βλέπω μουντιάλ: η μάστιγα του αιώνα, Αθήνα 2006
  • "Τι να κάνετε όσο αυτός Βλέπει μουντιάλ", ειδικό αφιέρωμα του περιοδικού Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, Ιούνιος 2006
  • "Βλέπω μουντιάλ: μύθοι και αλήθειες", αφιέρωμα του περιοδικού Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω, Ιούνιος 2006