Αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Nuvola filesystems services.svg
Ο Ιησούς Χριστός ψάχνει την άκρη του κύκλου: τα ρωμαϊκά χρόνια δεν ήταν γνωστή η αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου κι έτσι ο Ιησούς δε γνώριζε ότι έχανε τον χρόνο του.

“Δεν τη βρίσκω την άκρη πουθενά και πες μου τι να κάνω;”

- Η Σοφία Βόσσου για την αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου

“Ψάξε ψάξε δεν θα τη βρεις, την έκλεψε ο Κλαζιάδης!”

- Ο Όσκαρ Ουάιλντ για την άκρη

Η αρχή δυσευρετότητας ακραίου σημείου (edge point unavailability principle) είναι ένας νόμος της φυσικής, των μαθηματικών και της Κοινωνιολογίας.

Μαθηματική περιγραφή

Η αρχή περιγράφεται κομψά από τον παρακάτω μαθηματικό τύπο:

Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle A = Con\cdot \frac{\sqrt{I_q}\cdot {d_E}^2\cdot d_\varepsilon}{\max\{ x \in Id \} \cdot (1+L)}.}

Όπου Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle A} η ευκολία εύρεσης της άκρης, Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle Con} η παγκόσμια σταθερά γκαντεμιάς (Mitsotakis constant), Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle I_q} το IQ του ενδιαφερόμενου, Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle Id} το σύνολο της ηλιθιότητας (idiocy) όλων εμπλεκόμενων στην εύρεση της άκρης, Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle d_E} η ελάχιστη απόσταση του άμεσα ενδιαφερόμενου από την Ελλάδα (Greece distance), Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle d_\varepsilon} η απόσταση του ενδιαφερόμενου από τον πλησιέστερο Έλληνα (Greek's distance) και Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle L} το πλήθος (σε δευτερόλεπτα) που έχει παρακολουθήσει συνολικά στη ζωή του τα χαζοχαρούμενα ο ενδιαφερόμενος (Lost time).

Ιστορία

Ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης είναι ένα ακόμα θύμα της αρχής. Εδώ ψάχνει την άκρη στο τζαμπέχωνό του.

Η αρχή, αν και εμπειρικά γνωστή σε πολλούς δεν είχε διατυπωθεί επιστημονικά μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και διατυπώθηκε από τον Βαρθολομαίο Σιμσόνη.

Ο Βαρθολομαίος έφτασε στην διατύπωση του νόμου μετά από παρατηρήσεις ετών γύρω από τη χρήση των φράσεων «Πώς θα βρω την άκρη;», «Με τόσους ηλίθιους γύρω μου πώς να βρεθεί η άκρη;», «Μα καλά ρε φίλε στην Ελλάδα είσαι, περιμένεις να βρεις άκρη;», «Με τους Έλληνες ποτέ δεν βρίσκεις άκρη...», «Η γη γυρίζει» και διάφορες άλλες κοτσάνες, και μετά από δήθεν επιστημονικά πειράματα, όπου έτρωγε αβέρτα κοινοτικά κονδύλια διατύπωσε την αρχή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο χρόνια του Βαρθολομαίου δεν υπήρχαν ακόμα τα χαζοχαρούμενα, έτσι έλειπε αυτή η παράμετρος. Αυτό το κενό συμπλήρωσε μόλις το 1979 ο κινέζοντας Χιρονόμπου Σακαγκούτσι σε μια αποτυχημένη προσπάθεια διαφήμισης της τελικής φαντασίωσης, που δεν είχε ίχνος λογικής.

Παρατηρήσεις

  • Όσο πιο πολύ βλέπει κάποιος τα χαζοχαρούμενα, τόσο πιο δύσκολα βρίσκει την άκρη.
  • Όσο πιο έξυπνος είναι κάποιος τόσο πιο εύκολα βρίσκει την άκρη.
  • Ο πιο ηλίθιος εμπλεκόμενος τα κάνει μαντάρα.
  • Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν βοηθάνε ποτέ σε κάτι τέτοιο.
  • Αν ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος είναι Έλληνας, τότε (ανεξήγητο το γιατί) πάντα βρίσκει την άκρη, αν και πάντα Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle A=0} .
  • Είχε προταθεί από διάφορους ανίδεους ότι πρέπει να υπολογίζεται και η εμπλοκή κάποιας δημόσιας υπηρεσίας στον υπολογισμό του Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle A} , αλλά η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε ότι η επίδραση αυτή συνυπολογίζεται στο Δεν μπόρεσε να γίνει ανάλυση του όρου. (MathML με SVG ή μετάπτωση σε PNG (συνιστάται για σύγχρονους browsers και εργαλεία πρόσβασης): Invalid response ("Math extension cannot connect to Restbase.") from server "https://wikimedia.org/api/rest_v1/":): {\displaystyle Id} .