Απρίλιος
“Απρίλη, Απριλιάκη μου, το 'βγαλες το ματάκι μου!”
- Ένας Τάκης
Γενικός ορισμός - Διογενικός διορισμός[επεξεργασία]
Ο Απρίλης είναι ο μήνας που καβαλάει την Aprilia και Αραββωνιάρης της Πρωταπριλιάς. Το 5.257 π.Χ., η Aprilia εμφάνισε διαλυμένα ρουλεμάν με αποτέλεσμα ο Απρίλης να χωρίσει την Πρωταπριλιά απ' τα νεύρα του και να σπιτώσει τη Δεκαπριλιά. Μεγάλος του αδερφός εἰναι ο Μαρτάκης και αμέσως μικρότερος ο Πρωκτόμβρης. Ο Μαρτάκης (υποκοριστικό του Μάρτη) καβαλάει Smart-άκι και ο Πρωκτόμβρης ότι βρει.
Αναφέρεται και ως Τρυγητής (Τρυγητής) γιατί μόνο τότε πιάνουν οι τρεις γητειές για τον τρύγο, ενώ η Μπλαβάτσκυ ορκίζετε ότι αποτελεί παραφθορά (εργοστασιακή) της Τρυπητής (πρώιμου λεσβιακού σεξουαλικού βοηθήματος).
Είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου και ο πρώτος φέτος εκτός κι αν η Βίκυ Μοσχολιού αποφανθεί το αντίθετο. Μεγάλα τραγούδια και πολιτικές πράξεις έχουν εμπνευστεί από τον Απρίλη.
Πολιτισμικά και πολιτικά ρεύματα (χωρίς UPS)[επεξεργασία]
Στο τραγούδι[επεξεργασία]
Χαρακτηριστικό το τραγούδι του Μίκη Μάους "Ἁπρίλη μου ξανθέ" που έγραψε εξυμνώντας τις παρά φύσιν σεξουαλικές του τάσεις προς τον "ξανθό Απρίλη" το "Μάη μυρωδάτο" και την κοπελιά του (τη λένε Λενιώ).
Δημοτικό τραγούδι (και μετέπειτα, Γυμνάσιο τραγούδι) παρουσιάζει τους εξής κρυπτικούς στίχους...
"Απρίλη απριλοφόρητε και Μα’ κατακαμένε,
τον κόσμον και να εγέμισες τ’ αθίτσια και τα ρόδα,
την ιδικήν μου την καρδιάν τους πόνους και τα δάκρυα."
Ο Τσάκι Τσαν κατάφερε με χρήση Ανάστροφης Σημειωτικής Στρουχτούρας να επιβεβαιώσει ότι "Απριλοφόρητος" είναι to laptop που κυκλοφορεί μόνο Απρίλη και μόλις για ένα μήνα, τα "αθίτσια" είναι παραφθορά του Μενέλαος και το "δάκρυα" παραφθορά των ξεβγαλμένων με χλωρίνη μαλλιών.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος (σύντροφος του γνωστού παρουσιαστή Σπύρου) διελάλησε μέσω της υπέροχης φωνής της Πόπης Αστεριάδη τα εξής:
Αγόρι μου ξανθέ μου Απρίλη
σαν δυοσμαρίνι ευωδάς
κάθε που με ξεπροβοδάς
μ' ένα φιλί στα χείλη
αφιερώνοντας κρυπτικά το τραγούδι στο σύντροφό του γνωστό συνουσιαστή Σπύρο.
Ένα άλλο παραδοσιακό μας τραγούδι αναφέρει τα εξής:
Απρίλη, Απρίλη 'μ δροσερέ
Γιώργη μου και γραμματικέ
Μάη μου λελουδιασμένε
Γιώργη μου γραμματισμένε
Ο Γιώργος είναι πρόγονος του Γιώργου του Πονηρού από τη μετέπειτα λαϊκή επιτυχία. Η λέξη "δροσερέ" ελέγχεται από τους freaks της Βικιπαίδειας ως ακροδεξιό pov.
Το διάσημο συγκρότημα συμφωνικού πασατέμπο "Πράσσειν Άλογα" κυκλοφόρησε δίσκο με εκλέρ και φοφίκο που περιείχαν μαζί με μαϊντανό και το επόμενο ρεφραινάκι:
Θα 'ρθει ατέλειωτος Απρίλης
Σα γνώριμη δροσιά στα χείλη
Θα 'ρθει ο χρόνος να σε πάρει
Σαν άνεμος απ' το Βαρδάρη
Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε για την προεκλογική εκστρατεία του Παναγιώτη Ψωμιάδη ως αποδίδον τα μάλλα το πολιτισμικό χρώμα της Θεσαλλλλονίκης.
Στην παροιμία (κι δυο κι τρεις)[επεξεργασία]
Ο Απρίλης, ή Απρίλης, ή Απρίλιος, ή απλά, Απρ-Illy κατέχει ονομαστή θέση στην καρδιά της ελληνικής λαογραφίας και παροιμιολογικολεξικοποιητικοσημειωτικολογιοαντιλογικολογίας. Μερικές απ' τις πιο bootleg παροιμίες:
- "Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης μια και φίνα, αξίζει τ' αλαφόπουλο μ' όλη την αλαφίνα". Η νύξη περί του γυρίσματος κερδοφόρας κτηνοβατικής τσόντας είναι σχεδόν καταφανής...
- Ο Λιούις Γουάλλας ο Β' απέδειξε με απλές εξισώσεις Γιένσεν ότι η παροιμία "ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι" αποτελεί ρώσικη μετάφραση του "ζήσε μαϊμού να φας Απρίλη", γνωστού μπολσεβίκικου ύμνου στην πάστα-φλόρα.
- Αν ρίξει ο Απρίλης δυο νερά κι Μάρτης άλλο ένα, χαρά σ’ αυτό το γεωργό που ’χει πολλά σπαρμένα. Εδώ πρόκειται περί κρυπτολογικού ενδιαφέροντος αλχημιστική ανταλλαγή συνταγών, περιγράφοντας ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ! τις χημικές ποσότητες (μέρη) νερού που δύναται να μεταμορφώσουν σε party-anomal έναν καταθλιπτικό γεωργό. Ο Τσόμσκι υπαινίσσεται ακόμα ότι "γεωργός" είναι κωδικό του "Γιώργος", άσχετου παρακαθήμενου κατά την πρόσμιξη των χημικών στοιχείων.
- Κάθε σταλαματιά νερό τ' Απρίλη είναι ένα βαρέλι λάδι. Ελληνική παροιμία με τόση σοφία Βόσσου μέσα της... Ουσιαστικά διαπραγματεύεται το αλχημιστικό πρόβλημα της Μετουσίωσης, όπως διατυπώθηκε αρχικά από το Δημήτρη Χορν. Ομοίως και η sequel (beta) Του Απρίλη η βροχή κάθε στάλα και φλουρί.
Ο Απρίλης στάθηκε πηγή έμπνευσης για τους υπαξιωματικούς (αρχιλοχίες, Αμφιλοχίες, βωμολοχίες) του Ελληνικού Στρατού για να τελέσουν τη χάρη στην πατρίδα εγκαθιδρύοντας τις 21 του Απρίλη την εθνική μας εορτή που γιορτάζεται έως και σήμερα την Τσικνοπέμπτη. Ήταν η μέρα που τα υπερήφανα κι αγέρωχα τανκς εισέβαλαν στη Ρούμελη και σήκωσαν την ελληνική σημαία ξεριζώνοντας εκείνη του Λιούις Άρμστρογκ (Τσατατάγκας στο επίθετο) και χαρίζοντας στο γαλατικό χωριό την πολυπόθητη ελευθερία (Αρβανιτάκη στο επίθετο) οδηγώντας σε μαζικές γκιλοτίνες και δημόσιο κατούρημα την καφρόκρεμα της τότε πολιτικής ηγεσίας (Μπάμπη Νιώτη, Όσκαρ Ουάιλντ, τον Κοκοβιό και τη Τζένη Βάνου με ταξί άλλων). Έκτοτε το δημοκρατικό πολίτευμα καταθέτει στεφάνι και κάνει τζάμπολ μπροστά απ' το Μπαγλαμά του Άγνωστου Χ.
Διαδίχτυο και καλλιέργεια φερμουάρ[επεξεργασία]
Ο Απρίλης, τέλος, παρουσιάζει ακόμα και σήμερα (Σεπτέμβρη) βροντερή θέση στο διαδίκτυο, οδηγώντας φιλότιμους όσο και άπειρους Φρικηπαιδιστές να σπάσουν τα νύχια τους γράφοντας μπούρδες χειρότερες απ' τις ονειρώξεις του Ρανταπλάν, αναγκάζοντας τους Διαχοιριστές να αναγκάσουν άλλους Φρικηπαιδιστές, βραβευμένους με το βραβείο Μόσχαρ και Έπαινο Αστειετειετειετερότητας να αναλάβουν να συμμαζέψουν τα χάλια του άρθρου. Ποιός νοιάζεται?...
Οι (περίπου) 18 Μήνες του έτους (περίπου) αλφαβητικά |
---|
Απρίλιος | Αύγουστος | Δεκέμβριος | Ιαγουάριος | Ιούλιος | Ιούνιος | Μάιος Μάρτης | Μάρτιος | Νοέμβριος |ΟκτώΜβριος | Σεπτέμβριος | Φεβρουάριος* | Φλεβάρης | Φλεγμωνουάριος* *Όχι σε όλα τα μέρη του κόσμου
|