Αέρινη κιθάρα

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Τα μέρη μιας αέρινης κιθάρας

Μία αέρινη κιθάρα, φτιάχνεται στο ίδιο σχήμα με μια κανονική κιθάρα με την μοναδική διαφορά ότι αποτελείται από 100% αέρα. Οι αέρινες κιθάρες έχουν κανονικά έξι χορδές και εκοσιτέσσερις δακτυλοθέσεις (τάστα). Παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ακουστικές αέρινες κιθάρες, οι ηλεκτρικές αέρινες κιθάρες είναι μακράν πιο δημοφιλείς.

Ιστορία

Το πρώτο σόου που περιελάμβανε αέρινη κιθάρα ήταν τον 13ο Αιώνα σε Live της Άννας Βίσση, όταν ο Τάκης Κουβατσέας έπαθε κρίση ταυτότητας και από Ντράμς άρχισε να παίζει αέρινη κιθάρα. Ο σχεδιασμός της εν λόγω κιθάρας ήταν πρώιμος και άλλαξε στην πορεία.

Οι αέρινες κιθάρες είναι πέρα για πέρα πρωτοποριακές και τα νέα μοντέλα είναι, φυσικά, αυτορυθμιζόμενα και στο πακέτο τους συμπεριλαμβάνεται ειδικός ενισχυτής που βγάζει απίστευτο ήχο με την συγκεκριμένη κιθάρα και μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο ρυθμίσεων πρίν το σόου.

Ο Θρυλικός Τάκης Κουβατσέας είναι με μερικές αμφισβητήσεις ο καλύτερος αέρινος κιθαρίστας, ως πρωτοπόρος του είδους. Όσοι το αμφισβητούν, θεωρούν ότι είναι το πρότυπο του τέλειου Ντράμερ που έχει επισκιάσει το ταλέντο του σε οποιοδήποτε άλλο όργανο και γι αυτό και δεν φημίζεται για τις γνώσεις του πάνω σε άλλα όργανα.

Χρήση

Οι χρήσεις της αέρινης κιθάρας διαφέρουν ως πρός το:

 • τι μουσική προορίζεται να παιχτεί με αυτήν και
 • το κοινό μπροστά στο οποίο θα παιχτεί.

Άν, για παράδειγμα, η αέρινη κιθάρα βρίσκεται μόνη με τον ιδιοκτήτη της και αν, για παράδειγμα, παίζονται τραγούδια όπως το Paradise City των Guns 'n' Roses ή το Californication των Red Hot Chili Peppers -ή κάτι από Queen τέλος πάντων...- η αέρινη κιθάρα βγαίνει μπροστά-μπροστά. Χωρίς κοινό, ο κιθαρίστας κλείνει τα μάτια του, βρίσκεται σε μια κατάφωτη σκηνή και κάνει μια καταπληκτικότατότη επίδειξη μέχρι να βαρεθεί. Μπροστά σε κοινό, η αέρινη κιθάρα παίζει πίσω πίσω σε κάτι τραγούδια των The Corrs, ή ελληνικής Ροκ μουσικής ή οτιδήποτε άλλο χορο-πόπ που προσπαθεί να πείσει ότι μιμείται καλά την Rock. Ενίοτε δε, παθαίνει τα σοκ κάθε ηλεκτρικής συσκευής και δε λέει να βγεί από το Stand-By παρά τις προσπάθειες του ιδιοκτήτη της. Συχνά μπροστά σε κοινό, παρατηρείται το φαινόμενο του ξεκουρδίσματος της αέρινης κιθάρας, ακόμη κι αν κουρδίστηκε σήμερα το πρωί ή πριν το σώου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να κάνει πριν παίξει αέρινη κιθάρα, είναι να σιγουρευτεί πως είναι κουρδισμένη. Μια αέρινη κιθάρα μπορεί να κουρδιστεί με έναν ηλεκτρικό κουρδιστή ή με ένα πηρούνι (φαγητού και όχι διαπασών). Είναι σημαντικό να γίνεται κούρδισμα της αέρινης κιθάρας συχνά, καθώς οποιοσδήποτε κόκκος σκόνης στον αέρα μπορεί να την ξεκουρδίσει. Κούρδισμα κάθε ένα μήνα (εκτός αν πέφτει κοντά πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί μπροστά σε κοινό) είναι ιδανικό.

Τέλος, είστε έτοιμοι να παίξετε αέρινη κιθάρα!
Προσποιηθείτε πως ξέρετε τι κάνετε και ότι θα ακουστεί τέλεια. Αν σας βγαίνει, μπορείτε παράλληλα με το παίξιμο να χοροπηδάτε ή και να τραγουδάτε σε υψηλό τόνο. Τα πάντα είναι στον καρπό!

Παράσταση

Μήνες ολόκληροι αφιερωμένοι στην εκμάθηση αέρινης κιθάρας, δεν μπορούν παρα να μην πάνε χαμένοι. Για κάθε ώρα που χρονομετράται στο υπνοδωμάτιο η παράστασή σας θα κερδίζει μια καλύτερη απόχρωση.
Το κοινό σας θα ενθουσιαστεί, θα σοκαριστεί και θα εκπλαγεί από την τεχνική σας. Ό,τι και να κάνετε, πρίν την παρουσίασή σας, σιγουρευτείτε ότι έχετε μάθει σε επίπεδο ντοκτορά τα παρακάτω:

 • Να μην βγαίνετε εκτός χρόνου γιατί θα σας φάει το φίδι. Όπως άλλωστε λέει και η αρχαία παροιμία: "Χρόνου φείδου" (ορθογραφία και προφορά εποχής).
 • Μάθετε και τα παρελκόμενα όργανα σε μια συναυλία θα χρειαστούν οπωσδήποτε και τα αέρινα μπάσα αλλά και τα αέρινα ντράμς μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα. Σε πολλά τραγούδια τα αέρινα ντράμς είναι απολύτως απαραίτητα. Και είναι πολλά: Από το "Total Eclipse Of the Heart" μέχρι και το "Wake Me Up When September Ends".
 • Αέρινο Χτύπημα κεφαλιού. Σε μια συναυλία πιο σκληρού ροκ και ίσως και heavy metal, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να κουνήσετε το κεφάλι σας πάνω κάτω όσο χρειάζεται. Προτείνεται δίωρη προπόνηση πρίν από κάθε συναυλία για εξάσκηση των μύων του λαιμού.

Αγορά

Ηλεκτρική αέρινη κιθάρα (σημερινό κόστος: 650€).

Οι αέρινες κιθάρες μπορούν να αγοραστούν εύκολα στο κοντινό σας μυαλό (εκεί στη γωνία, λίγο πιο κάτω - ποιό δικό σας;;;). Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την αγορά της είναι φαντασία, φωνή, χέρια, αέρας και «αέρας». Κοστίζουν από 100€ μέχρι και 2000€ (τελευταίας τεχνολογίας αέρινες κιθάρες φτιαγμένες από αέρα κοπανιστό). Παρακάτω, η Φρικηπαίδεια σας παρέχει μια σειρά από συμβουλές- οδηγίες για την αγορά της τέλειας αέρινης κιθάρας:

 • Δοκιμάστε την. Πολλές φαντασιώσεις έχουν τοποθετημένο ενισχυτή, οπότε πρέπει να σιγουρευτείτε ότι ακούγεται πολύ καλά. Δοκιμάστε ένα τραγούδι που να σας βοηθά να καταλάβετε την ποίοτητα. Το τραγούδι "Η πίπα της Ειρήνης" του Μιχάλη Εμιρλή είναι ένα κι ένα για την δοκιμή (ό,τι πρέπει δηλαδή όχι 2).
 • Πώς ακούγεται; Ορισμένες αέρινες κιθάρες έχουν πολύ καθαρό ήχο ενώ φθηνότερες αέρινες κιθάρες έχουν λασπωμένο ή αδικαιολόγητα πρίμο ήχο, αν και κάτι τέτοιο συνήθως εξαρτάται από την φωνή του ιδιοκτήτη. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως αεροκιθαρίστες με φιλοδοξίες δίνουν μεγάλη προσοχή για την αποφυγή λαρυγγίτιδας.
 • Σε τι κατάσταση βρίσκεται; Αν φαντάζεστε πως χρησιμοποιείτε χρησιμοποιημένη αέρινη κιθάρα φανταστείτε πως ανήκε στους Pink Floyd, στους Beatles κλπ. Για πειστικότητα, μπορείτε να αναφέρετε τους Phantom Planet ή στη χειρότερη των περιπτώσεων τον Γιάννη Σαββιδάκη. Πρέπει να σιγουρευτείτε πως έχει καλή εμφάνιση για να κερδίζετε αυτοπεποίθηση.
 • Πώς την αισθάνεστε; Πρέπει οπωσδήπωτε να είναι άνετη. Όσο πιο άνετη, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και φαντασία σε αυτό που παίζετε.
 • Πού πρέπει να παίζετε? Σιγουρευτείτε πως ο χωρος που παίζετε τρελά σόλο στην αέρινη κιθάρα είναι πολυπληθής, με άτομα διαφόρων ηλικιών. Εξάλλου, ένα σούργελο την ημέρα είναι ο,τι πρέπει για τη διασκέδαση του κοσμάκη...

Τι να μην Αγοράσετε

 • Αέρινη κιθάρα που έχει κάψει ο Jimmy Hendrix. Δεν θα λειτουργεί.
 • Μην αγοράζετε αέρινες κιθάρες που βοήθησαν στο γκρέμισμα σκηνής. Οι αέρινες κιθάρες είναι πολύ ελαφριές.
 • Μην αγοράζετε αέρινες κιθάρες που μπορείτε να δείτε. Αν μπορείτε να δείτε μια αέρινη κιθάρα είναι πολύ πολύ βρώμικη.
 • Μην αγοράζετε αέρινες κιθάρες από το internet, καθώς σπάνε κατά την μεταφορά.
 • Συμβουλή: Μην κοπανιέστε καθώς παίζετε ούτε να κοπανάτε την κιθάρα, αλλιώς ο αέρας θα γίνει κοπανιστός και μετά...πάει η κιθάρα!
 • Μην αγοράζετε αέρινες κιθάρες με την υπογραφή του Kerry King, καθώς θα έρθει και θα σας μπαλαμουτιάσει χρησιμοποιώντας την.
 • Αέρινη κιθάρα του Ζαν Κλωντ Βαν Νταμ, γιατί του Τσακ ειναι καλύτερη...
 • Αέρινη κιθάρα του Τσακ Νόρις, καθότι αν την ακουμπήσετε και το μάθει ο Τσακ, μπορεί να φάτε αέρινη στριφογυριστή κλωτσιά (η οποία πονάει εξίσου με την κανονική)

Σωστή αποθήκευση

Μια αέρινη κιθάρα στην προστατευτική της θήκη
Ένας τύπος κάνει πρόβες με την αέρινή του κιθάρα

Οι αέρινες κιθάρες δεν πρέπει να αποθηκεύονται κάτω από τους 4°C ή πάνω από τους 100°C. Πρέπει να στέκονται στα σταντ τους, ή αν δεν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την αέρινη κιθάρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιείτε πάντα την θήκη της. Ποτέ μην επιτρέπετε στην αέρινη κιθάρα σας να πιάνεται από άλλους, γιατί μετά θα είναι δύσκολο να την ξεκολλήσετε.

Εξωτερικοί συνδέσμοι

The Legend of Zelda Theme από Αέρινη κιθάρα

Μασκοφόρος Αεροκιθαρστής

Αέρηδες