Γουμαροκυλισταριά

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία
Αναθεώρηση ως προς 06:35, 18 Αυγούστου 2012 από τον Άσεμνος (συζήτηση | συνεισφορές) (→‎Εφαρμογές)
(διαφ.) ← Παλαιότερη αναθεώρηση | Τελευταία αναθεώρηση (διαφ.) | Νεότερη αναθεώρηση → (διαφ.)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ελληνική Μονάδα Μέτρησης Επιφάνειας.

Ορισμός[επεξεργασία]

Η γουμαροκυλισταριά μπορεί να οριστεί σαν η επιφάνεια που απαιτείται ώστε ένα αρσενικό γομάρι μεσογειακού τύπου δεμένο σε πάσσαλο με σκοινί ενός μέτρου να

Ενας τυπικός αντιπρόσωπος για τον ορισμό της μονάδας.

βοσκήσει, να κοπρίσει, να δροσίσει και να κυλιστεί αφήνοντας πάνω στο έδαφος το χαρακτηριστικό κυκλικό αποτύπωμα από όλες αυτές τις διεργασίες.

Η γουμαροκυλισταριά (Gum sto SI, MKS και CGS) είναι μια μεγάλη μονάδα επιφάνειας που είναι ίση με 9,56 μέτρα και το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η ισοδυναμία αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με τη χρήση της επιφάνειας.

Αν για παράδειγμα πουλάς κάποια επιφάνεια τότε 1 Gum = 10 τετραγωνικά μέτρα ενώ όταν αγοράζεις είναι 9 τετραγωνικά μέτρα. Η ιδιορυθμία της αυτή την εναρμονίζει απόλυτα με τις ανάγκες και τις συνήθειες των ελλήνων που υιοθέτησαν την εισαγωγή και χρήση της.

Ιστορία[επεξεργασία]

Η Γουμαροκυλισταριά (Γουμ) είναι μια πανάρχαια πρακτική μονάδα επιφάνειας. Από αιώνες, τότε που το συμπαθές τετράποδο εξυπηρετούσε βασικότατες ανάγκες μεταφοράς και ήταν πανταχού παρών στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων, η εμπειρική παρατήρηση της μονάδας ήταν καθημερινή υπόθεση γιατί παντού ήταν γεμάτο γαϊδούρια (κάποιοι ισχυρίζονται πως η παράδοση συνεχίζεται απλά τώρα τα γαϊδούρια περπατάνε με δύο πόδια).

Είναι επίσης σημειολογικά ισχυρό να παρατηρηθεί πως στην ονομασία της μονάδας περιέχεται το συνθετικό "γομάρι" (βλέπε Ροντούλης) και όχι "γαϊδαρος" που είναι το συνηθέστερο. Η παράθεση έχει να κάνει καθαρά με την επιθετική σεξουαλική φύση για την οποία φημίζεται ο αρσενικός γαϊδαρος και του φημισμένου του εξοπλισμού στον τομέα αυτό.

Εφαρμογές[επεξεργασία]

Η Γουμ, σαν μονάδα, είναι σχετικά μεγάλη για μικρές επιφάνειες. Ευρύτερα, και για μικρότερες επιφάνειες χρησιμοποιείται η Μούντζα (Mz) με ισοδυναμία 1 Gum = 10.000 Mz.

Η προσήλωση των Ελλήνων στην εμπειρική αυτή μονάδα φαίνεται από την καθημερινή της χρήση σαν ευχάριστος, φιλικός χαιρετισμός προς αλλήλους με το χέρι σε ανάταση και τα δάκτυλα ακτινικά ανοιχτά προς το πρόσωπο του άλλου, συνοδευόμενη με χαριτωμένες εκφράσεις όπως:

"Πάρτα να μην στα χρωστάω... ", "Ωρσε βλαμμένε.... ", "Πάρε νάχεις...."

Ο δέκτης της χειρονομίας συνήθως απαντά με την χαριτωμένη φράση:

"Στα μούτρα σου.. ηλίθιε... "